Αγροτικά Ηλεία

Καταστροφή και απογοήτευση για τις καλλιέργειες στον Κάμπο της Ηλείας…

Ακούστε το άρθρο

Μία ώρα ήταν αρκετή για να καταστρέψει  κόπους μηνών… Οι αγρότες του Κάμπου της Ηλείας χθες το πρωί βίωσαν για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλιο τη μανία της φύσης με ισχυρή βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Καλλιέργειες καλαμποκιού, ντομάτας και πεπονιού, πλήρωσαν τη μανία του καιρού.

Λίγες μέρες πριν την συγκομιδή για το καλαμπόκι και το πεπόνι και ενώ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας, η ισχυρή βροχόπτωση ήρθε να τα καταστρέψει όλα.

Πριν την συγκομιδή

Το καλαμπόκι που αυτές τις μέρες παίρνει την τελική του ανάπτυξη δέχθηκε χαριστική βολή από την μανία του αέρα. Εκατοντάδες στρέμματα «γονάτισαν».  Πολλοί καλλιεργητές πεπονιού θα ξεκινούσαν αυτές τις μέρες να μαζεύουν πεπόνι. Η βροχή και στη συνέχεια η υψηλή θερμοκρασία το σαπίζουν. Το ίδιο και για την βιομηχανική ντομάτα: πριν από τρεις τέσσερις μέρες είχε ξεκινήσει η συγκομιδή της. Από σήμερα οι καλλιεργητές δεν μπορούν να μπούν με τα μηχανήματά τους στα χωράφια αφού η λάσπη λειτουργεί αποτρεπιτκά. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες η ντομάτα θα σαπίζει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τα χρέη «τρέχουν»

Καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι δεκάδες παραγωγοί έχουν υποστεί στον Κάμπο μεγάλη οικονομική καταστροφή ενώ οι υποχρεώσεις «τρέχουν». Οι αγρότες απευθύνουν και πάλι έκκληση προς την πολιτεία να έρθουν άμεσα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις. Η απογοήτευση έχει κυριεύσει τον αγροτικό κόσμο.

Η ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε την Κυλλήνη γύρω από το Δημαρχείο. Αν η διάρκεια της κακοκαιρίας ήταν μεγαλύτερη τα προβλήματα θα ήταν τώρα ανυπέρβλητα

Παλαιολόγος Χρήστος πρόεδρος Ένωσης Καλαμποκοπαραγωγών: «Το επίκεντρο του κυκλώνα είμαστε εμείς, για άλλη μία φορά. Το καλαμπόκι ισοπεδώθηκε λίγο πριν την συγκομιδή. Η ζημιά είναι πάνω από 50%. Να σταλούν από ΕΛΓΑ συνεργεία για εκτιμήσεις. Εμείς από την περυσινή καταστροφή δεν έχουμε πάρει ακόμη αποζημιώσεις. Από το 1980 πληρώνουμε ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις δεν έχουμε δει. Οι πολιτικοί να προσέξουν τον πρωτογενή τομέα. Αν οι αγρότες δεν πάρουν λεφτά δεν θα έχει όλη η αγορά στην περιοχή».

Μέμος Ανδρέας, καλλιεργητής ντομάτας: « Ήταν μεγάλη καταστροφή! Μέσα σε 15 μέρες έπεσε τόσο νερό που μας τα αφάνισε όλα. Και η βροχή με τον αέρα ήρθαν μέσα στη συγκομιδή.  Ότι και να πω…Με το Θεό δεν τα βάζει κανείς. Η καταστροφή εκτιμώ πως είναι πάνω από 70%. Είμαστε καταχρεωμένοι.  Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Η απογοήτευση μας έχει κυριεύσει. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει.

Κυριακόπουλος Δημήτρης καλλιεργητής καλαμποκιού και πεπονιού Μυρσίνη: « Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός, παραλίγο να με πετάξει κάτω. Καλλιεργώ εδώ στην Μυρσίνη καλαμπόκια και πεπόνια τα οποία έχουν αρχίσει να  σαπίζουν. Βρισκόμασταν λίγο πριν τη συγκομιδή. Χρωστάμε. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά.  Η καταστροφή πολύ μεγάλη. Αν ο αέρας αυτός γινόταν μεσημέρι και έβρισκε κόσμο θα είχαμε θύματα. Ήταν πολύ ισχυρός και τα «γονάτισε» όλα. Μάλιστα  προς το τελείωμά του έριξε και ψιλό χαλάζι».

Παναγιωτόπουλος Ανάργυρος, καλλιεργητής ντομάτας: «Δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες είχαμε αρκετό νερό που μας έκανε μεγάλη ζημιά. Μας πέτυχε πάνω στη συγκομιδή. Τώρα για δέκα μέρες δεν θα μπορούμε να μπούμε στα χωράφια και η ντομάτα θα σαπίσει. Μιλάμε για ζημιά πάνω από 70%. Ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί για παλιές ζημιές. Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν βλέπουμε φώς…»

Θεοφιλόπουλος  Νίκος καλλιεργητής καλαμποκιού: «Μεγάλη ζημιά για τα καλαμπόκια. Να έρθει  η Πολιτεία να μας πει τι να κάνουμε. Κανείς δεν περίμενε μέσα στον Ιούλιο τέτοια κακοκαιρία και μάλιστα για δεύτερη φορά. Τα κόστη έχουν ξεπεράσει τα 250 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι και η ζημιά είναι μεγάλη. Οι βουλευτές να έρθουν εδώ να δουν τη ζημιά και να μας δώσουν λύσεις»

Όλη η επικαιρότητα