Ελλάδα

Κατατέθηκαν 200.000 αιτήσεις για… 242 τραυματιοφορείς!

ekab.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ανεργοι ή απολυμένοι από τον ιδιωτικό τομέα διεκδικούν μια θέση στον ήλιο και μάλιστα χωρίς τον φόβο της ανεργίας και της απόλυσης στο μέλλον. Και δηλώνουν διατεθειμένοι να υποστούν όποια προσωπική θυσία χρειαστεί για να τη διασφαλίσουν.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού στα δικαστήρια, αλλά κι ένας διαγωνισμός για την πρόσληψη διοικητικών γραμματέων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ο διαγωνισμός στον οποίο γίνεται πραγματικός πανζουρλισμός, όμως, είναι αυτός που έχει προκηρύξει το υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την πλήρωση 1.666 θέσεων σε όλη τη χώρα.

Μέσα στις 40 ημέρες που είχαν προθεσμία οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, κατατέθηκαν 36.201 αιτήσεις από πολίτες που δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν οπουδήποτε στη χώρα, μακριά από το σπίτι τους και σε συνθήκες ανθυγιεινές ως απάνθρωπες, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν έναν μισθό 780 ευρώ τον μήνα μεικτά!
Για θέσεις βοηθών νοσηλευτών που κάποτε κανείς δεν ενδιαφερόταν, όπως οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου, σαβανωτών και καθαριστριών, κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις, ακόμη και για νοσοκομεία που βρίσκονται πολύ μακριά και η μετακίνηση από τον τόπο διαμονής είναι ασύμφορη.

Οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ τρίβουν τα μάτια τους, παρακολουθώντας ένα μοναδικό φαινόμενο. Οι 36.201 υποψήφιοι που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους δήλωσαν ότι τους ενδιαφέρουν σχεδόν όλες οι θέσεις που προκηρύχθηκαν σε όλη τη χώρα, καταθέτοντας συνολικά 860.368 διαφορετικές προτιμήσεις!

Κατά μέσο όρο, κάθε υποψήφιος δήλωσε 23 διαφορετικές προτιμήσεις σε νοσοκομεία, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν υποψήφιοι που απέκρυψαν τίτλους σπουδών και προσόντα μόνο και μόνο για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Αν εξαιρέσει κανείς τις ειδικότητες και τις θέσεις που απαιτούν υψηλή κατάρτιση και τίτλους σπουδών (διαιτολόγοι, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φαρμακοποιοί κ.λπ.), τις οποίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν οι πάντες, για τις λοιπές θέσεις δήλωσαν όλοι ότι ενδιαφέρονται, ακόμη κι αν χρειαστεί να «ξενιτευτούν» πολύ μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο σύγχρονου και αληθινού «survivor» στην Ελλάδα της κρίσης. Μια μάχη επιβίωσης απέναντι στην ανεργία που έχει το αντίτιμό της.

«Δεν με ενδιαφέρει πού θα δουλέψω. Ούτε τι δουλειά θα κάνω. Αρκεί να έχω μια δουλειά. Εναν μισθό. Κάπου να ακουμπήσω και να στηριχτώ οικονομικά» είναι η σκέψη με την οποία κατατέθηκαν οι χιλιάδες αιτήσεις από ανθρώπους απελπισμένους και απογοητευμένους.
Ο συνωστισμός των υποψηφίων στον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για μια διαδικασία προσλήψεων που οι αιτούντες δεν χρειάζεται να έχουν ειδική κατάρτιση, τίτλους σπουδών ή αυξημένες γνώσεις και προσόντα. Ταυτόχρονα είναι ένας διαγωνισμός που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν περισσότερες από μία προτίμηση για τις θέσεις που προκηρύσσονται. Και για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, πολλοί τις δήλωσαν όλες!

Πολλοί από τους υποψηφίους διεκδικούν θέσεις που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Είναι πολύ πιθανό τα έξοδα διαμονής και διατροφής στον τόπο της εργασίας τους να υπερβαίνουν τον μισθό τους. Δείχνουν διατεθειμένοι να το ρισκάρουν, όμως, μόνο και μόνο με την προοπτική μιας μόνιμης εργασίας που μπορεί αργότερα να γίνει καλύτερη και πιο προσοδοφόρα.

Τα στοιχεία του ΑΣΕΠ για τη συμμετοχή των Ελλήνων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι πραγματικά απίστευτα:

■ Οι 36.201 που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται σχεδόν για όλες τις θέσεις της κατηγορίας τους, όσο μακριά κι αν χρειαστεί να βρεθούν από τις οικογένειές τους. Κι ενώ γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους είναι περίπου μία στις χίλιες!

■ Για τις θέσεις νοσηλευτών κατηγορίας Τ.Ε. κατατέθηκαν 156.990 διαφορετικές αιτήσεις (προτιμήσεις) διεκδικώντας 403 θέσεις.

■ Για τις θέσεις βοηθών νοσηλευτών Δ.Ε. κατατέθηκαν 190.812 αιτήσεις διεκδικώντας 324 θέσεις.

■ Για τις θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας μεταφορέων ασθενών Υ.Ε. (τραυματιοφορείς) έσπασαν όλα τα ρεκόρ καθώς κατατέθηκαν 197.000 αιτήσεις! Και διεκδικούν μόλις 242 θέσεις!

■ Συνολικά κατατέθηκαν 860.368 αιτήσεις για όλους τους φορείς και όλες τις κατηγορίες, διεκδικώντας 124 θέσεις Π.Ε., 700 θέσεις Τ.Ε., 494 θέσεις Δ.Ε. και 348 θέσεις Υ.Ε.
Οσο λιγότερα προσόντα απαιτούνται για μια θέση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή.

Απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσαν αιτήσεις 3.113 άτομα, ενώ άλλοι 9.615 είναι απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 10.605 και οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης 12.868.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα