Ελλάδα

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019

Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2019, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη να τον παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα ανασταλεί αλλά θα ακυρωθεί.

Παράλληλα, υπονόησε και την ακύρωση του μέτρου για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους για το 2017 και το 2018 «και έχουμε δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα αχρείαστα και αντιπαραγωγικά».

Μιλώντας για την προνομοθέτηση της περικοπής των συντάξεων και της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου που έγινε το 2017 ανέφερε πως επιβλήθηκε «μετά την εμμονή του ΔΝΤ και την λανθασμένη πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πιάσει το στόχο που είχε προβλεφθεί. Προέβλεπε στόχο 1,3%. Πιάσαμε τον στόχο και το 2017 και το 2018 και έχουμε δυνατότητα να ακυρώσουμε τα μέτρα γιατί πιάσαμε τον στόχο και υπό αυτή την έννοια είναι επιτυχία».

proypologismos2019_kat

Αντιπολίτευση: Πλεονάσματα από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

Από την άλλη πλευρά το σύνολο της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους πανηγυρισμούς υπενθυμίζοντας ότι τα πλεονάσματα έχουν επιτευχθεί με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά και πως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει την χώρα στον δρόμο της λιτότητας εως το 2060.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «την ακύρωση και όχι αναστολή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που περιλαμβάνει καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης 0,5% του ΑΕΠ ή 910 εκατ. ευρώ που είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με πιο φιλική κατεύθυνση» και πρόσθεσε «περιλαμβάνει επίσης μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων κάτω των 24 ετών, τα 400 εκατ ευρώ για εισαγωγή νέου επιδόματος στέγασης και μια σειρά άλλα μέτρα όπως ενίσχυση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι, του προγράμματος ειδικής αγωγής κ.α. Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα. Δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια. Αποτελεί το κρίσιμο βήμα για την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και της λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης».

Βούτσης: Ο προϋπολογισμός νοηματοδοτεί την ουσιαστική έξοδο από τα μνημόνια

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολίασε ότι ο προϋπολογισμός «θα νοηματοδοτήσει και επι της ουσίας μια νέα εποχή για τα οικονομικά. Την ουσιαστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια». Από την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «επιχαίρουμε για την μη περιοπή των συντάξεων. Η ΝΔ χαίρεται για την μη περικοπή των συντάξεων. Το είχαμε πει ότι δεν αντέχει η κοινωνία. Όμως ο προϋπολογισμός αποδεικνύει τα αδιέξοδα που μας οδηγείτε».

Αμυράς: Κρατήστε μικρό καλάθι ως προς τα μεταμνημονιακά

Απο το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς είπε «δεν είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεδομένου ότι είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και οι θεσμοί θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την στελέχωση της ΑΑΔΕ, καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο δημόσιο. Ας κρατάμε μικρό καλάθι ως προς τα μεταμνημονιακά». Ο ίδιος επισήμανε και την προειδοποίηση για τα 600 εκατ. ευρώ ως επιστροφές κερδών στην ΕΚΤ. «Για να πετύχει ένας προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα αναπτυξιακός με εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα. Αν οι κυβερνώντες αντιληφθούν ότι η ιερή αγελάδα είναι ο Έλληνας ιδιώτης που παράγει και εξάγει τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» σχολίασε.

Θεοχαρόπουλος: Δεν είναι αναπτυξιακός προϋπολογισμός, ανακυκλώνει την φτώχεια

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «Εχετε υπογράψει δεσμεύσεις που συνιστούν βαρύτατο πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός σας, έχει ως μοναδικό δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πλεονασμάτων. Από την συζήτηση των ελλειμμάτων συζητάμε επίτευξη ανέφικτων πλεονασμάτων και λέω ανέφικτα γιατί επιτυγχάνονται με την εξόντωση των φορολογούμενων. Ο στόχος πρέπει να πέσει στο 2% για να γίνει αναπτυξιακός και να μην στραγγαλίζει την οικονομία. Και αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός αλλά ανακυκλώνει την φτώχια. Πρέπει να διαπραγματευτούν και επιτευχθούν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα».

Παφίλης: Μύθος η μεταμνημονιακή εποχή με δεσμεύσεις που ισχύουν μέχρι το 2060

Τέλος, ο κ. Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σημείωσε «αυτή η ιστορία του μεταμνημονιακού προϋπολογισμού είναι ειρωνεία. Μεταμνημονιακή εποχή με 700 νόμους μνημονιακούς να ισχύουν στο ακέραιο. Έχουμε μεταμνημονιακή εποχή με ισχύ όλων των μνημονιακών νόμων. Με δεσμεύσεις εως το 2060 για τα πλεονάσματα. Με μέτρα που θα εφαρμόζονται 2019 – 2020 υπερ του κεφαλαίου. Μεταμνημονιακή εποχή αλλά ισχύει η σιδερένια επιτροπεία. Είναι ένας μύθος. Όλα έχουν αποφασιστεί και βάζετε τον τίτλο. Είναι σκληρός ταξικός προϋπολογισμός και μην μας πείτε για τα ψίχουλα που μοιράζονται. Είναι ταξικός γιατί παίρνει πολλά περισσότερα από τους εργαζόμενους και από τα λαϊκά στρώματα και από την άλλη αρχίζει να δίνει περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν καταργεί τίποτα από τα προνόμια των εφοπλιστών, αντίθετα μειώνεται την φορολογία τους. Φέρνετε νέα φοροκαταιγίδα. Η ΝΔ έκοψε 15 φορές τις συντάξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλες 15 και τώρα πανηγυρίζετε που δεν κόβονται άλλο. Αίσχος. Αύξηση έπρεπε να έχουμε».

Παππάς: 4ο μνημόνιο είπατε;

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ευρισκόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με μια ανάρτησή του στο τουίτερ πανηγύρισε για την κατάθεση του «1ου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού».

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα