Ελλάδα Οικολογία Περιβάλλον

Κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση – Εκτενής παρουσίαση χθες από Σ. Φάμελλο και Δ. Πολιτόπουλο – Οι δήμοι “μπαίνουν μπροστά” βάσει του νέου σχεδιασμού

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, όσον αφορά το νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή και αφορά την ανακύκλωση. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου έγινε με την συμμετοχή και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνας Μπαριτάκη, ενώ όπως αναφέρθηκε με το νέο νομοσχέδιο, αλλάζει το “πλάνο” της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, με τους δήμους να έχουν τον κύριο λόγο στην εφαρμογή της.

“Για πρώτη φορά οι δήμοι θα έχουν όλα τα εργαλεία για να κάνουν ανακύκλωση, αλλά θα είναι και υπόλογοι εάν δεν την εφαρμόζουν. Θα υπάρχουν πρόστιμα και για τους δήμους”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:

“Το σχέδιο νόμου το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και κατατίθεται αύριο στη Βουλή, είναι η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός του 2239 του 2001. Είναι το νομοσχέδιο για την διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά γνωρίζουμε όλοι μας ότι στη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας, είναι το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Είναι οι όροι και το βασικό θεσμικό εργαλείο για την οργάνωση της ανακύκλωσης. Και πρέπει να ομολογήσω ότι σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε βάλει και θέματα τα οποία περιλαμβάνουν και ζητήματα πέρα από τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού, μιας και περιλαμβάνουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια, με τους δήμους και άλλα θέματα διαχείρισης αποβλήτων.

Βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Έχουμε από το 2015 νέο εθνικό σχεδιασμό, ποιοτικά διαφορετικό, ο οποίος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική που υπήρχε μέχρι τότε στη χώρα μας. Έχουν εκπονηθεί 13 περιφερειακά σχέδια, έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους και έχουν κυρωθεί με τις απαραίτητες στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ήδη έχουν ενταχθεί πάρα πολλά σημαντικά έργα σε χρηματοδοτήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο δίμηνο για έργα πολλά που έχουν υποβληθεί στο Ε.Π. ΠΕΡΑΑ, αλλά πλέον και στα ΠΕΠ. Βασική αλλαγή που την προβλέπανε και οι ευρωπαϊκές οδηγίες στη διαχείριση των αποβλήτων ήταν η ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 50% των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο στα όρια της λειτουργίας των δήμων και των τοπικών λειτουργιών – κοινωνιών και οικονομίας. Και βέβαια ταυτόχρονα εκτός από τη διαλογή στην πηγή, ή μάλλον ως ένα σημαντικό κομμάτι πλέον της διαλογής στην πηγή, η υποχρέωση για χωριστή συλλογή του βιο-εποικοδομήσιμου οργανικού κλάσματος”.

“Η ανακύκλωση είναι η οικονομία που δημιουργείται από το περιβάλλον”

“Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένας και μοναδικός. Να έχουμε ανακύκλωση. Να ενισχύσουμε την ανακύκλωση. Γιατί τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα μπορούσαμε να περηφανευτούμε ή να πούμε ότι έστω πηγαίνουμε καλά. Χρειαζόμαστε να στηρίξουμε τη λειτουργία της οικονομίας στον τομέα αυτό, να υπάρχουν κανόνες ώστε να δημιουργούν την απαιτούμενη υποχρεωτικότητα όσον αφορά τη λειτουργία της ανακύκλωσης και της εναλλακτικής διαχείρισης, να μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή και να λύσουμε προβλήματα διαφάνειας, αλλά και εκμετάλλευσης προνομιακής θέσης στην αγορά που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται, ή υπήρχαν καταγγελίες ότι εμφανίζονται μέσα στη διαχείριση της εναλλακτικής διαχείρισης.

Το δεύτερο που αναδεικνύεται μέσα από το νομοσχέδιο με γενικούς όρους είναι ο καθοριστικός ρόλος των δήμων. Αυτό που έχουμε πει σε όλες μας τις συναντήσεις είναι ότι πλέον τα τοπικά σχέδια διαχείρισης τα οποία συντάσσονται στο πλαίσιο των περιφερειακών σχεδίων και του εθνικού σχεδιασμού, αποτελούν το ευαγγέλιο της ανακύκλωσης σε κάθε περιοχή. Με βάση αυτό τον κανονισμό, με βάση αυτή τη δημοκρατική απόφαση που είναι το τοπικό σχέδιο διαχείρισης, προβλέπονται όλες οι συνεργασίες των δήμων με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τις Κοιν.Σε.Π. και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στην κοινωνία”.

Δ. Πολιτόπουλος (Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης):

“Προσπάθεια στελέχωσης του Ε.Ο.ΑΝ.”

“Δεν θα μιλήσω για το νομοσχέδιο, θα μιλήσω για την ανάγκη στελέχωσης του Ε.Ο.ΑΝ. και τι αρμοδιότητες επιπλέον από το παλιό νομοσχέδιο παίρνει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης. Ουσιαστικά ήταν δυο οι Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις οι καινούργιες γίνονται τέσσερις και η αρχική στελέχωση προέβλεπε 30 άτομα, η Υπηρεσία σήμερα έχει 4 μόνιμους, 7 αποσπασμένους που μάλλον τον Απρίλιο του ’18 μπορεί και να τους χάσουμε και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να στελεχωθεί. Στο συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται η στελέχωση για 54 άτομα και θέλω να πω ότι εάν δεν στελεχωθεί ο Ε.Ο.ΑΝ. όλα αυτά τα ωραία που θέλουμε να κάνουμε, δύσκολα θα μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε. Ποιες είναι οι νέες αρμοδιότητες του Ε.Ο.ΑΝ.

Κατ’ αρχάς για πρώτη φορά ο Ε.Ο.ΑΝ. δεν θα εισηγείται πρόστιμα, αλλά θα τα επιβάλλει.

Κατά δεύτερον, θα έχει τη δυνατότητα αναστολής συστημάτων σε περίπτωση που διαπιστωθούν μια σειρά από παραβάσεις.

Κατά τρίτο λόγο θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Θα σας δώσω ένα μέρος της φοροδιαφυγής, η ίδια η ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης εκτιμά ότι η εισφοροδιαφυγή μόνο στον κλάδο των συσκευασιών είναι 40%. Θα σας πω επίσης ότι τα έσοδα του ’16 του συστήματος ήταν 19,5 εκατομμύρια σκεφτείτε αν έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 40% αυτομάτως έχουμε άλλα 8 εκατομμύρια μόνο για το συγκεκριμένο σύστημα”.

Όλη η επικαιρότητα