Πολιτική

Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις καταστροφικές πλημμύρες σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Γραπτή κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής    της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ.,  κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, για την άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης ακόμα και με χρηματοδότηση στο 100%, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής περιγράφει τις μεγάλες ζημιές και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, αναφέροντας ότι η Κεφαλονιά είχε τεθεί και προ μηνός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από τις πλημμύρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά από την Επιτροπή την άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης καθώς και συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές και να ολοκληρωθούν έργα που θα ενισχύσουν τις  ήδη υπάρχουσες υποδομές.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

«Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις τελευταίες ώρες τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πολύ δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώση δέντρων, κατολισθήσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες υλικές ζημίες στο οδικό δίκτυο των εν λόγω περιοχών και να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν διακοπές ρέματος και υδροδότησης σε αρκετές περιοχές ενώ τα ορμητικά νερά μαζί με τα φερτά υλικά και τους τόνους λάσπης παρέσυραν αυτοκίνητα, ώστε πολλοί οδηγοί χρειάστηκαν την επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο όσο και σε οδικούς άξονες, υποδομές και περιουσίες.

Δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, καθώς μάλιστα το νησί της Κεφαλλονιάς είχε τεθεί προσφάτως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω καταστροφών από πλημμύρες,  ερωτάται η Επιτροπή:

 – Υπάρχει δυνατότητα για άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. με προβλεπόμενη χρηματοδότηση στο 100% για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία;

– Προβλέπεται η ενεργοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ολοκλήρωση έργων που θα προστατεύσουν τις πληγείσες περιοχές από μελλοντικές απειλές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή; 

Όλη η επικαιρότητα