Ηλεία Πολιτισμός

Καθήλωσε το κοινό ο Κώστας Φέρρης – Παρουσίασε το βιβλίο του σε σεμινάριο στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

“Ο κινηματογράφος μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην οικονομική και γενικότερη κρίση που περνάμε, γιατί είναι ένα είδος διαλεκτικής σκέψης αυτόματης. Ο κινηματογράφος είναι ένας απώτερος εγκέφαλος ο οποίος βάζει τα πράγματα στην θέση τους και τα αναλύει με την ουσιαστική έννοια του λόγου”  ανέφερε μεταξύ άλλων ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, κατά την διάρκεια της παρουσίας του χθες στην Αμαλιάδα.

Ο Κώστας Φέρρης βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας Κινηματογράφου για παιδιά και νέους και παρουσίασε τετράωρο σεμινάριο αναφορικά με το βιβλίο του, το έργο ζωής του, που τιτλοφορείται ‘Η Αλχημεία του Σινεμά’.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο σκηνοθέτης καταθέτει την πολύχρονη εμπειρία και έρευνα πάνω στον κινηματογράφο, και όχι μόνο. Στην ουσία, πρόκειται για την μια «Γενική Θεωρία του Κινηματογράφου», που εντάσσει όλες τις επί μέρους Ειδικές Θεωρίες, σε μία και μοναδική και συμβατή ενότητα.

Αυτή την εμπειρία και τις επιμέρους θεωρίες του κατέθεσε και χθες στο κοινό, που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, κάνοντας αρχικά ένα ‘σύντομο πέρασμα’ από τον Μάη του ’68, σχολιάζοντας ότι ήταν η μόνη επανάσταση που πέτυχε γιατί ο στόχος δεν ήταν η εξουσία αλλά το να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και όπως είπε ο Κώστας Φέρρης, από αυτή την άποψη πέτυχε…

Να διδάσκεται ο κινηματογράφος

Όσο για το βιβλίο του, ο ίδιος θα πει:  «Είναι μία γενική θεωρία του κινηματογράφου, που δεν αφορά μόνο τον κινηματογράφο, αφορά τα πάντα, ακόμη και την διαλεκτική λογική, τις διάφορες σκέψεις του ανθρώπου και όλα. Είναι η θεωρία που ενοποιεί και συμβιβάζει όλες τις προϋπάρχουσες ειδικές θεωρίες του κινηματογράφου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στον κόσμο και ήδη έχω προτάσεις να μεταφερθεί στα Αγγλικά και τα Γαλλικά και προχωράμε και με βάσει αυτό το βιβλίο προχωράω τα σεμινάριά μου», καθώς μετά την Αμαλιάδα έπονται τρία σεμινάρια πάνω στον κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο.

Ο ίδιος μιλώντας στην ‘Π’ ανέφερε και την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν στο Ευρωκοινοβούλιο:  «Με μία εισήγηση που είχα κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο είχα εισηγηθεί την ανάγκη να διδάσκεται ο κινηματογράφος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επί ίσοις όροις με την μητρική γλώσσα. Ήταν πολύ τολμηρή η πρότασή μου αλλά αυτό πιστεύω, γιατί ο κινηματογράφος εάν συνειδητοποιήσεις ότι είναι η καθομιλουμένη του κόσμου όλου σήμερα, όλος ο κόσμος βλέπει οπτικοακουστικό και εάν δεν μάθει την γλώσσα του και ποιο είναι το συντακτικό της, δεν μπορεί να το καταλάβει και να το κρίνει. Γι’ αυτό περνάμε αυτή την κρίση σήμερα».

Αναφορικά με το Φεστιβάλ κινηματογράφου και αντίστοιχά του, ο κ. Φέρρης δεν έκρυψε ότι πιστεύει ιδιαίτερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που εξαπλώνει τον κινηματογράφο.

«Περνάμε μία εποχή σύγχυσης στον πολιτισμό και ο πολιτισμός αφορά τα πάντα, ακόμη και τους πολέμους που γίνονται, τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις, όλα. Πιστεύω ότι αυτό που ‘φταίει’, η αιτία της σύγχυσης είναι ότι αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα η τεχνολογία, η τεχνολογία βασίζεται στην σκέψη την οπτικοακουστική, στην σκέψη του κινηματογράφου και δεν πρόλαβε ο άνθρωπος να την μάθει» σχολίασε και τόνισε στην συνέχεια:

«Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει δημιουργία και η δημιουργία είναι ανθρώπινη εκδήλωση, όσο ξεχνάμε τον άνθρωπο, τόσο θα βρισκόμαστε σε σύγχυση. Όταν θα τον θυμηθούμε, τότε θα θυμηθούμε και τον κινηματογράφο και τότε όλα ίσως πάνε καλύτερα».

Τον σκηνοθέτη και εν συντομία το έργο του, λέγοντας ότι ‘αδικείται’ όταν γίνεται η ταύτιση μόνο με το ‘Ρεμπέτικο’, παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκο Θεοδοσίου και τον καλωσόρισε η πρόεδρος του Σωματείου ‘Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη’ Ελένη Σκάβδη.

Όλη η επικαιρότητα