Ομογένεια

Κατηγορίες εισαγγελέα κατά επισκόπου Δημητρίου στο Σικάγο

mwkisos-motosykletes-new.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος, Πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου, κατηγορείται ότι επιχείρησε να υπεισέλθει στην έρευνα που διεξήγαγαν οι εισαγγελικές Αρχές για τον ιερέα Δημήτριο Ντόκο εκφοβίζοντας έναν από τους μάρτυρες και συγκεκριμένα τον ιερέα Αντζελο Αρτεμά. Ο π. Ντόκος, ως γνωστόν, έχει κατηγορηθεί επίσημα κι έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για κλοπή χρημάτων από λογαριασμό τραστ πρώην ενορίτισσάς του, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυξ» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου 7-8 Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Chicago Tribune» η Εισαγγελία προειδοποίησε τον Επίσκοπο Δημήτριο να μην εκφοβίζει μάρτυρες για την υπόθεση κλοπής εναντίον του ιερέα Ντόκου.

Ο π. Αρτεμάς, ο οποίος υπηρετεί ως ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μιλγουόκι Ουισκόνσιν, όπου διαδέχθηκε τον κατηγορούμενο ιερέα Δημήτριο Ντόκο, ειδοποίησε την Εισαγγελία ότι ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος τον απείλησε γραπτώς ότι θα τον μεταθέσει εκτός Μητρόπολης Σικάγου εάν δεν φροντίσει ώστε να ανακαλέσει το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας του Ευαγγελισμού την κατηγορία σε βάρος του π. Ντόκου, ο οποίος υπηρέτησε την κοινότητα επί 22 χρόνια και ο οποίος, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα κατηγορείται ότι εκεί διέπραξε την υπεξαίρεση από το τραστ της ηλικιωμένης ενορίτισσάς του Μάργκαρετ Φρανζάκ.

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο, είπε ότι «οι δικηγόροι μου δεν μου επιτρέπουν να κάνω κανένα σχόλιο».

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός Αμερικής και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη όπου αυτή τη χρονική περίοδο είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Απουσιάζοντος του Μητροπολίτη Ιακώβου την ευθύνη της διοίκησης της Μητρόπολης έχει εξ’ ολοκλήρου ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος.

Τηλεφωνικά μηνύματα στον ιερέα Αντζελο Αρτεμά τόσο στο γραφείο της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μιλγουόκι, όσο και στο κινητό του τηλέφωνο από το εσπέρας του Σαββάτου παρέμειναν αναπάντητα μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Από την αλληλογραφία, η οποία διεξήχθη με e-mail μεταξύ του Επισκόπου Μωκησού Δημητρίου και του ιερέα Αντζελο Αρτεμά, μεγάλο μέρος της οποίας έχει στη διάθεση του ο «Εθνικός Κήρυξ», προκύπτει ότι ο Επίσκοπος Δημήτριος επέμενε να μεταβεί στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μιλγουόκι, προκειμένου να συναντηθεί με το κοινοτικό συμβούλιο για να διευθετηθεί το ζήτημα του ιερέα Δημήτριου Ντόκου, πλην όμως το κοινοτικό συμβούλιο δεν τον δεχόταν έπειτα από μία επιστολή που είχε στείλει στην οποία τους έλεγε ότι από την έρευνα που διεξήγαγε η Μητρόπολη δεν βρέθηκε να έχει κάνει τίποτε το μεμπτό ο π. Ντόκος.

Υπογραμμίζεται ότι όταν περιέπεσε στην αντίληψη του κοινοτικού συμβουλίου του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι, οι άνθρωποι απευθύνθηκαν αρχικά στη Μητρόπολη Σικάγου στην οποία ανήκουν εκκλησιαστικά και η οποία έπειτα από παρέλευση αρκετού χρόνου απεφάνθη ότι δεν υπήρχε θέμα με τον π. Ντόκο, οπότε αποφάσισαν να καταφύγουν στην Εισαγγελία του Ουισκόνσιν, η οποία και ξεκίνησε την έρευνα, με αποτέλεσμα να απαγγείλει επίσημα κατηγορία σε βάρος του π. Ντόκου και να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη. Ο π. Ντόκος, ωστόσο, έχει δηλώσει στο δικαστήριο «μη ένοχή».

Σύμφωνα πάντοτε με την ανταλλαγείσα αλληλογραφία ανάμεσα στον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο και τον π. Αντζελο Αρτεμά και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου 2014, ο Επίσκοπος έγραψε στον π. Αρτεμά, πως «καθώς άκουσες τον Σεβασμιότατο (Μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο) ξεκάθαρα να λέγει -δεν πρόκειται εν προκειμένω για απειλές ή καταπίεση- είναι πολύ ανοικτός στη μετάθεσή σου από την κοινότητα και τη Μητρόπολη εάν αυτό το θέμα δεν κλείσει πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είμαι σίγουρος ότι ο π. Λίο Γαυρίλος μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Και εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα θα ζητήσω από τον Σεβασμιότατο να σε απολύσει όσον τάχιστα και πήγαινε να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην Αρχιεπισκοπή. Λυπάμαι».

Την ίδια μέρα ο π. Αρτεμάς του απάντησε πως «δεν ζητώ μετάθεση».

Στην επιμονή του Επισκόπου Δημητρίου να συναντηθεί με το κοινοτικό συμβούλιο, ο π. Αρτεμάς του έγραψε στις 3 Απριλίου του 2014 χαρακτηριστικά, πως «δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Μίλησα με το κοινοτικό συμβούλιο και μου επανέλαβαν την απόφασή τους να μην συναντηθούν μαζί σας. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω για να αποφύγω τη συζήτηση περί μετάθεσης».

Εν τω μεταξύ, το κοινοτικό συμβούλιο του Ευαγγελισμού δεν δεχόταν να συναντηθεί με τον Επίσκοπο Δημήτριο για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν πίστευαν ότι υπήρχε σύγκρουση καθηκόντων επειδή ο π. Ντόκος είχε δώσει χρήματα από το τραστ στον Επίσκοπο Δημήτριο ποσό ύψους $7.200 και δεύτερο λόγο της επιστολής του στην οποία έλεγε ότι ο π. Ντόκος δεν έκανε κάτι το μεμπτό.

Τονίζεται ότι αυτή η αλληλογραφία και εκατοντάδες έγγραφα βρίσκονται στην Εισαγγελία, αλλά επίσης και στη διάθεση του «Ε.Κ.».

Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.», το Σαββατοκύριακο 7-8 Φεβρουαρίου το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του π. Ντόκου, ο οποίος ζητούσε από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση του με το δικαιολογητικό ότι αν προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης παραβιάζονται οι νόμοι της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο δικαστής M. Joseph Donald έγραψε στην απόφασή του, ανάμεσα στα άλλα, πως «προκειμένου να αποφασίσει το δικαστήριο εάν ο κατηγορούμενος καταχράσθηκε χρήματα δεν είναι υποχρεωμένο να διορίσει θρησκευτικούς ηγέτες, για να αποφασίσουν για θρησκευτικές δοξασίες ή να ερμηνεύσουν δόγματα της Εκκλησίας. Ούτε ο Ντόκος, αλλά ούτε και η ιεραρχική Εκκλησία είναι περισσότερο ικανοί να αποφασίσουν εάν απόκτησε χρήματα τα οποία δεν του ανήκαν».

Ενα από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του π. Ντόκου, που ζητούσε από το δικαστήριο να απορρίψει τη μήνυση και το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας, ήταν ότι «η χρήση χρημάτων της Εκκλησίας από τον ιερέα εμπίπτει στις συνταγματικές ελευθερίες». Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής τάχθηκαν με τη θέση του δικαστή απορρίπτοντες τις δικαιολογίες του π. Ντόκου περί παραβίασης συνταγματικών ελευθεριών και εισχώρησης σε θέματα εκκλησιαστικής φύσεως, καθότι εν προκειμένω πρόκειται για ποινικής φύσεως θέμα το οποίο επιλαμβάνονται οι νόμοι του κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο Ελληνοαμερικανός σχολιογράφος της «Chicago Tribune», Τζον Κας, έγραψε στο Facebook το εξής σχόλιο: «Προσβολή, στην Ελληνική η λέξη είναι ‘ντροπή’. Δεν ξέρω πώς να απαντήσω, εκτός από το να υπενθυμίσω στους εκκλησιαστικούς ηγέτες την παραβολή του τελώνη και του φαρισαίου. Ο φαρισαίος ήταν υπερήφανος. Ο τελώνης γονάτισε στο πίσω μέρος του ναού και απλώς προσευχήθηκε ‘Κύριε ελέησον με τον αμαρτωλό’. Τι συμβαίνει με τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, την ξέχασαν την ιστορία;».

Υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον αμερικανικό Τύπο. Εκτός από την «Chicago Tribune» το θέμα του π. Ντόκου και του Επισκόπου Δημητρίου το έχει διασπείρει σ’ όλο τον κόσμο το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», ενώ εκτενές δημοσίευμα είχε και η εφημερίδα «Urban Milwaukee Daily Mail».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» απεκάλυψε τον Αύγουστο του 2013, πως η ηλικιωμένη ενορίτισσα Μάργκαρετ Φρανζάκ ίδρυσε τραστ όταν ο π. Ντόκος υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν και τον όρισε διαχειριστή (trustee). Το τραστ δημιουργήθηκε το έτος 2008 και είχε μέσα περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Ο π. Ντόκος, σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Κ.», όχι μόνο πλήρωσε δικούς του λογαριασμούς, αγόρασε χρυσαφικά για τη σύζυγό του, αλλά έδωσε χρήματα και σε ιεράρχες. Οι Αρχές ξεκίνησαν την έρευνα έπειτα από καταγγελίες της κοινότητας του Μιλγουόκι.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος έθεσε σε αργία τον ιερέα Δημήτριο Ντόκο, όταν έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία του Ουισκόνσιν τον παραπέμπει στη Δικαιοσύνη. Η κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι, η οποία έλαβε από το τραστ της Μάργκαρετ Φρανζάκ ποσό ύψους $1.100,00 αιτιάζει ότι ο π. Ντόκος έχει οικειοποιηθεί χρηματικά ποσά αγνώστου ύψους, τα οποία ανέρχονται σε 100 με 135 χιλιάδες δολάρια, πράγμα το οποίο έχει καταχωρηθεί επίσημα στην έρευνα του ειδικού ερευνητή Robert Stelter.

H αείμνηστη Μάργκαρετ Φρανζάκ μεταβίβασε στο όνομα του π. Ντόκου διαμέρισμα στη Φλόριδα, καθώς επίσης και όχημα. Στη συνέχεια, ο π. Ντόκος φέρεται να πούλησε το διαμέρισμα προς ίδιον όφελος.

Οπως προκύπτει πάντοτε από τα έγγραφα, ενώ σημειώνεται και στην αναφορά της δικαστικής έρευνας, ο π. Ντόκος έδωσε επιταγές ύψους $7.200 στον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο χωρίς καμία ένδειξη που να εξηγεί για ποιο λόγο εδόθησαν, στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) Ταράσιο επιταγές συνολικού ύψους $10.000 χρησιμοποιώντας μάλιστα το κοσμικό του όνομα Πίτερ Αντον, καθώς επίσης και στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα Λούλια επιταγές συνολικού ύψους $4.500. Ο Μητροπολίτης Νικήτας είναι διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια.

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ

Εθνικός Κήρυξ

Όλη η επικαιρότητα