Ελλάδα Ηλεία

Κάτοικοι Τρυπητής και Γιαννιτσοχωρίου για τον Γ.Μπαλταδώρο: «Λάτρευε τον αέρα και τη θάλασσα…»

Ακούστε το άρθρο

«Είχε γίνει δικός μας άνθρωπος και όποτε επισκεπτόταν το χωριό μας, έβγαινε στο καφενείο και μιλούσε με όλους μας. Εύχαρος, προσιτός και χαμογελαστός, παιδί διαμάντι. Μας έλεγε ότι αγαπούσε πολύ αυτό που έκανε, λάτρευε τον αέρα και τη θάλασσα. Δεν φοβόταν και ήταν πάντα έτοιμος να διασχίσει τους αιθέρες. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε βαθύτατα συγκινημένος τον 34χρονο Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, που έφυγε προχθές άδικα από τη ζωή, ο πρόεδρος της ΤΚ Τρυπητής, Αθαν. Τζίβας…

Για τον άτυχο πιλότο η Ηλεία ήταν δεύτερη πατρίδα, μετά τη γνωριμία τους και τον γάμο του με τη Μαρία, η οποία κατάγεται από την Τρυπητή. Μάλιστα, ο 34χρονος Γιώργος επισκεπτόταν συχνά και το Γιαννιτσοχώρι Ζαχάρως, από όπου καταγόταν η πεθερά του, Κων/να, και είχε ξεχωριστό δέσιμο με τον νομό μας.

Η σορός του εντοπίοστηκε χθες το πρωί από αλιευτικό σκάφος που συμμετείχε στις έρευνες εντοπισμού.

Στην κηδεία του, που θα τελεστεί σήμερα στο Μαυροβούνι Καρδίτσας, αναμένεται να μεταβεί αντιπροσωπεία Ηλείων, για να τιμήσουν τη μνήμη του με την παρουσία τους και να συλλυπηθούν την οικογένεια του εκλιπόντος.

«Υιοθεσία» από τη Βουλή

Τα παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου «υιοθέτησε» η Βουλή των Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τα δύο ανήλικα τέκνα του πιλότου θα «υιοθετηθούν» από την Εθνοσυνέλευση, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη του Σμηναγού που σκοτώθηκε κατά την συντριβή του Mirage 2000-5, ανοιχτά της Σκύρου.
Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά του άτυχου σμηναγού θα έχουν την πλήρη κάλυψη των εξόδων του μέχρι να φτάσουν 25 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα, μέχρι την ενηλικίωσή τους, και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό έχει καθοριστεί στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.
Το χρονικό της πτώσης

Το Μιράζ του Γ. Μπαλταδώρου ήταν το «νούμερο 1» του ζεύγους που βρισκόταν σε ετοιμότητα στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, και απογειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί, ώστε να αναχαιτίσει δύο τουρκικά F-16 που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Όταν το ζεύγος των ελληνικών Μιράζ έφθασε στην περιοχή, τα τουρκικά F-16 βρίσκονταν ήδη στην πορεία επιστροφής προς την Τουρκία και ο Μπαλταδώρος έδωσε σήμα BVR (Beyond Visual Range, κάτι που μεταφράζεται σε απόσταση άνω των 20 μιλίων).
Τα δύο τουρκικά έμειναν εντός του ΕΕΧ μεταξύ 11.15 και 11.24, ενώ η αντίστοιχη είσοδος που είχαν κάνει ακόμη δύο F-4 της γείτονος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο διήρκεσε επίσης λίγα λεπτά (11.24-11.35), γεγονός που σημαίνει ότι πλέον τα ελληνικά Μιράζ είχαν την άδεια να επιστρέψουν στη Σκύρο, αφού πέταξαν μέχρι περίπου τη Ρόδο.

Κατά την επιστροφή τους προς τη Σκύρο και την προσέγγιση στο αεροδρόμιο της 135 Σ.Μ., τα δύο Μιράζ πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, λόγω της χαμηλής νέφωσης και της αφρικανικής σκόνης που επηρέαζε την ορατότητα. Στις 12.15 ο κυβερνήτης του δεύτερου Μιράζ ειδοποίησε ότι είδε το αεροσκάφος του Μπαλταδώρου να «βουτάει» απότομα, μόλις 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Σύμφωνα με το Kathimerini.gr, λόγω της πολύ κοντινής, παράλληλης πτήσης που πραγματοποιούν τα ζεύγη των μαχητικών σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κυβερνήτης του δεύτερου Μιράζ πραγματοποίησε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να μην παρασυρθεί από τη μοιραία «βουτιά» του πρώτου Μιράζ. Ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους σε ένα ζεύγος ακολουθεί τον «1», που εν προκειμένω ήταν ο Μπαλταδώρος, ως εκ τούτου απαιτούνται ταχύτατοι χειρισμοί προκειμένου το δεύτερο αεροσκάφος να επανέλθει σε αυτόνομη πορεία. Το δεύτερο Μιράζ σταθεροποιήθηκε μόλις 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Όλη η επικαιρότητα