Υγεία

Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Υγεία – Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα

nosokomeio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» τα σωματεία της Ηλείας, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που προκήρυξαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου, τόσο από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και από πλευράς υλικού, είναι οριακή, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων των συνταξιούχων του ΙΚΑ και το ΟΑΕΕ στον Πύργο, με συνέπεια η δωρεάν περίθαλψη να μετατρέπεται από δικαίωμα σε προνόμιο, πόσο μάλλον σε έναν νομό με κατοίκους σε δυσπρόσιτες περιοχές και με παρωχημένο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η πρόσβαση στα φάρμακα γίνεται ακριβότερη, ενώ το καθεστώς υπολειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει επιφέρει μεγάλο «κύμα» ασθενών στα νοσοκομεία, με συνέπεια οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Γερ. Ρούμπης, τόνισε ότι η υγεία είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των πολιτικών του συστήματος και πρόσθεσε ότι μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές η υγεία θα γίνει πιο φθηνή με παράλληλη μείωση του εργασιακού κόστους από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις.

«Το 2011 η απάντηση της διοίκησης σε αίτησή μου για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο του Πύργου ήταν ότι είναι στο 30% σε γιατρούς και στο 50% σε νοσηλευτικό προσωπικό. Κάθε μέρα το προσωπικό ανεβαίνει Γολγοθά, πλάτη έχουν βάλει αρκετοί, κάτω από την πλάτη είναι η οσφύς και η οσφύς πονάει πλέον. Κάποια στιγμή πρέπει ο λαός και οι εργαζόμενοι να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον τους», τόνισε ο κ.Ρούμπης, εκφράζοντας την προσδοκία για μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργίες.

«Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα για φάρμακα»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, Παν. Γιάνναρος,  άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου ασφάλισης και την αθέτηση των υποσχέσεων για προσλήψεις στη δημόσια Υγεία.

 «Η κυβέρνηση, αφού τσάκισε μισθούς και συντάξεις και αφού αύξησε τη φοροληστεία, τώρα διαλύει τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Προχωράει σε κλείσιμο νοσοκομείων, σε απολύσεις προσωπικού και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θέλει να εφαρμόσει το αμερικανικό μοντέλο, όπου 50 εκατ. πολίτες είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είχε υποσχεθεί ότι θα προσλάβει 5.000 γιατρούς και 20.000 νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι ελλείψεις υπερβαίνουν τις 25.000 σε γιατρούς και νοσηλευτές. Αντ’ αυτού προχωρά στη διάλυση της Δημόσιας υγείας. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε πληρώσει ακριβά, για να έχουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», υπογράμμισε ο κ.Γιάνναρος, προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου & περιχώρων, Πέτρος Καπαρέλης επισήμανε ότι η μείωση των δαπανών στο σύστημα υγείας και παιδείας αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους τους ασφαλισμένους, διότι το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας είναι παλλαϊκό αίτημα, διατυπώνοντας ευθαρσώς την αντίθεσή του στα περίφημα «5μηνα και 8μηνα προγράμματα».

«Στο νοσοκομείο του Πύργου δεν υπάρχουν ούτε αναλώσιμα υλικά, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε σύριγγες ούτε γάζες ούτε οροί και τρέχει ο κόσμος να πληρώνει. Το ίδιο το Κράτος, αντί για δημόσια δωρεάν υγεία, α σπρώχνει τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά ιατρεία να ακριβοπληρώνουν από τη τσέπη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καπαρέλης.

Την απεργιακή κινητοποίηση στήριξε ενεργά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν.Ηλείας, του οποίου ο πρόεδρος Άγγελος Μπούζης δήλωσε ότι πρέπει να μπει φρένο στη διάλυση της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να μη μένουν αδρανείς και να οργανωθούν για καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

«Ως οικοδόμοι εκτιμούμε ότι ενώ χτίσαμε τα νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, παλάτια, κτίρια, πολλοί από μας όχι μόνο δεν έχουν σπίτι αλλά και εκείνοι που έχουν αποκούμπι από κάποιο δάνειο, κινδυνεύουν να το χάσουν. Ο υπουργός μας λέει ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία αλλά δεν μας λέει ότι θα έχουν και στα φάρμακα. Εμείς απαιτούμε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, χωρίς αυτό το κακό που έχει συμβεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όποιος χρειαστεί να έχει εισαγωγή στο νοσοκομείο και δεν έχει να πληρώσει να τα στέλνουν στην εφορία. Θέλουν να μας έχουν του κλότσου και του μπάτσου και να πεθαίνουμε σαν το σκυλί στο αμπέλι», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπούζης ζητώντας την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της.

Στην Αμαλιάδα 

«Αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε…»

“Αντιστεκόμαστε ενάντια στην απαξίωση και τα λουκέτα”  ήταν το σύνθημα στο πανό του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, που είχε δυναμική συμμετοχή στη χθεσινή Πανελλαδική πανυγειονομική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας όχι απλώς συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου τους κ. Βασίλη Μιχαλόπουλο ήταν παρόντες στη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, βροντοφωνάζοντας με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεν κάνουν πίσω

Οι εργαζόμενοι από την Αμαλιάδα αναχώρησαν το πρωί με λεωφορείο για την Αθήνα και αρχικά συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στην πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους σταμάτησαν τα ματ και έγινε και συμπλοκή.

Βέβαια, αυτό δεν είναι ικανό να βάλει φρένο στον αγώνα τους και όπως δήλωσε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλης  Μιχαλόπουλος, οι εργαζόμενοι είναι στις επάλξεις. «Είμαστε σε ετοιμότητα και θα συμμετέχουμε σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσει η Ομοσπονδία μας. Σήμερα (σημ. χθες) είχαμε σαν Σωματείο οργανωμένη και δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο έγινε κανονικά παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για το αντίθετο. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει τη συμμετοχή αποδεικνύονται και από την απόφαση του διοικητή του ΕΚΑΒ να απαγορεύσει τη συμμετοχή των εργαζομένων με τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες στο συλλαλητήριο. Αυτά όμως δεν μας πτοούν, αντίθετα μας κάνουν πιο δυνατούς» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Τα αιτήματα

Αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το συλλαλητήριο αλλά επισημάνθηκε και χθες, είναι ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κατ’ εξακολούθηση από τις καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Υπογραμμίστηκε ότι παραμένουν κλειστές 50 κλίνες ΜΕΘ, η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα.

Από την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι φέτος μισθοδοτούνται 2.5000 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι.

Αιχμές και για την άρνηση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/9/2016 και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αιχμές και για τη μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή τα Νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ανέρχονται στα 2 δις ευρώ και τα ταμεία τους είναι άδεια.

Σκληρή κριτική από τους εργαζόμενους και κατηγορίες προς την κυβέρνηση περί διάλυσης της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συρρίκνωση και κλείσιμο μονάδων στον τομέα της πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις ασθενοφόρων και πληρωμάτων ασθενοφόρων, ενώ σύντομα ο έλεγχος του ΕΣΥ θα περάσει στην ΑΕΜΥ Α.Ε. με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εκδίωξη των εργολάβων, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, τη δωρεάν δημόσια υγεία- πρόνοια, την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, την ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων  που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, την ένταξη στα ΒΑΕ, την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, την ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών. 

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com


Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)


Όλη η επικαιρότητα