Ηλεία

Κατσιφάρας: «O άξονας Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία πόλος έλξης 365 μέρες το χρόνο»

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου INVESTMENT που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Althea» στο Κατάκολο, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, που τόνισε ότι «Δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε ο άξονας Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία να αναδειχθεί τουριστικά ακόμα περισσότερο και να καταστεί πόλος έλξης 365 μέρες το χρόνο»…

Το INVESTMENT αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα λειτουργεί ως το κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ εταιριών μεταφορών, πρακτορείων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που θα διασυνδέει δεδομένα δημοσίων μεταφορών.

Η εκδήλωση-παρουσίαση, εκτός της παρουσίασης του έργου,  αποτέλεσε παράλληλα μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους την παρακολούθησαν (επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων, πολίτες κ.α.), να αναπτύξουν συζήτηση και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το θέμα της πολιτικής των υποδομών για τον Τουρισμό γενικότερα…

 

«Εξατομικευμένες τουριστικές προτάσεις για τους επισκέπτες της Δυτικής Ελλάδας»…

Ο κ. Κατσιφάρας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα εργαλεία που αξιοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με στόχο η περιοχή να γίνει περισσότερο ελκυστική στους επισκέπτες της κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε υποδομές και έργα που έχουν δρομολογηθεί στην Ηλεία, με στόχο να αναδειχθούν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επαναλειτουργία της θεματικής τουριστικής γραμμής, αλλά και η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Κατακόλου είναι δύο από τις καθοριστικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής»… τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με την υλοποίηση του έργου ο ταξιδιώτης θα επωφελείται από τις προηγμένες υπηρεσίες δημοσίων μεταφορών, θα μπορεί να υπολογίζει αλλά και θα οπτικοποιεί βέλτιστες διαδρομές μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος των συνεργαζόμενων Περιφερειών. Δηλαδή, θα μπορεί να προσδιορίσει πώς από την πόλη Οστούνι  της Ιταλίας ο επισκέπτης θα μπορέσει να φτάσει στην Αρχαία Ολυμπία, αξιοποιώντας τα μέσα μαζικής μετακίνησης, αλλά και να τον καθοδηγήσει ποια σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί»… συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.

«Να νιώσει ο τουρίστας την μοναδικότητα της περιοχής»…

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν o Γεώργιος Δρακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της  tourism generis & Ειδικός Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

«Η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία που είναι ο τόπος καταγωγής μου διαθέτει αστείρευτο τουριστικό πλούτο, τόσο φυσικό όσο και πολιτιστικό, τον οποίο δεν έχει αξιοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσε. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώντας τις δράσεις της Περιφέρειας θεωρώ ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο… ο Τουρισμός έχει εξελιχθεί στρατηγική προτεραιότητα. Έχει δημιουργηθεί μονάδα που ασχολείται με τον τουρισμό και θα δώσει έργο που θα πρέπει να υποστηρίξουν και να αγκαλιάσουν οι υπόλοιποι παράγοντες και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά αρκεί να δουλέψουμε με στόχο, συνέχεια και συνέπεια. Θυμίζω ότι ο τουρισμός δεν είναι μια ιστορία που σήμερα το λέμε και αύριο γίνεται… είναι μια συνεχής, επίπονη προσπάθεια που όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε σκεφτόμενοι ότι ο επισκέπτης μας κάνει την τιμή να έρχεται στην περιοχή μας αφήνοντας χρόνο του και δίνοντας τα χρήματα του. Άρα οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα προσφέρουμε εμείς πρέπει… να αξίζουν τα λεφτά τους! Έτσι όλοι κάποια στιγμή θα καταλάβουν το μεγαλείο της περιοχής η οποία είναι όντως μοναδική αλλά αυτό πρέπει να το νιώσει και ο τουρίστας. Η μοναδικότητα της Ολυμπίας πχ είναι το βασικό προϊόν, ο καταναλωτής όμως αγοράζει το τελικό προϊόν που εμπεριέχει την προστιθέμενη αξία η οποία εκφράζεται και με το επίπεδο των υποδομών, με το επίπεδο της εξυπηρέτησης που θα προσφέρουμε. Και όλα αυτά μπαίνουν κάτω από αυτό που λέμε “άξιζε τα λεφτά του;”… εάν ναι τότε ωραία! Θεωρώ ότι θα πάμε καλά αρκεί να δουλέψουμε σκληρά με συνέχεια κι επιμονή»… τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρακόπουλος.

Αύξηση το 2018 θετικά μηνύματα για το 2019…

Από την πλευρά του ο Aντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας παρουσίασε το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά στην περίοδο 2019-2021 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Για τη σύνταξη του νέου στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση προκειμένου να αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προώθησης του τουριστικού προϊόντος, μέσω του σχεδιασμού στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής» είπε ο κ. Καρπέτας.

«Τα μηνύματα για την Περιφέρεια μας είναι εξαιρετικά αφού το α` 9μηνο του 2018 είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στις διανυκτερεύσεις, πάνω από 550 χιλιάδες, σε σχέση με το 2017 και τις εισπράξεις που ήταν 40 εκατ. ευρώ περισσότερες. Αρχές Απριλίου θα έχουμε την εικόνα για όλο το 2018 ενώ τα μηνύματα για το 2019 είναι πολύ θετικά»… συμπλήρωσε.

Το ευρωπαϊκό έργο INVESTMENT

Υπενθυμίζεται ότι τo INVESTMENT (INnovatiVe E-Services for booSting Tourist economy and Multimodal public Transportation) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG V-A ΕλλάδαΙταλία 2014 – 2020. Επικεφαλής εταίρος είναι το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Επαρχία του Τάραντα, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Technopolis στο Μπάρι και ο Δήμος Οστούνι.

Όλη η επικαιρότητα