Ηλεία

Καβάσιλα: Με αναπηρία 83% ζει χωρίς σύνταξη ή επίδομα – To “γράμμα του νόμου” τον πνίγει!

Ακούστε το άρθρο

Η απελπισία που έχει όνομα ως «το γράμμα του νόμου» πνίγει μέρα τη μέρα τον ανήμπορο 60χρονο στα Καβάσιλα που αναπνέει με μηχανική υποστήριξη  και ο οποίος αν και με αναπηρία 83% πληροφορείται από την Πολιτεία ότι δεν δικαιούται σύνταξη ή προνοιακό επίδομα!

Ο ΟΓΑ ακολουθεί τον απρόσωπο νόμο και θύμα του είναι ο Νίκος Γούναρης από τα Καβάσιλα που επέλεξε αν και ανάπηρος να εργαστεί ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ και στη συνέχεια στον ΟΓΑ. Το δημοσίευμα της «Πατρίς» το δεύτερο για το ίδιο θέμα μέσα σε δύο χρόνια, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους και όχι νόμους.

Μηχανική υποστήριξη

Καθηλωμένος από παραπληγία και παράλυση πνευμόνων και υποστηριζόμενος μηχανικά, κάνει έκκληση στον νόμο να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του και να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας.

Ο 60χρονος Νίκος Γούναρης από τα Καβάσιλα, κάποτε μικροπωλητής,  ζει εδώ και χρόνια το προσωπικό του δράμα που το μοιράζεται με την σύζυγό του Ευανθία η οποία βρίσκεται στο πλευρό του 24ώρες τη μέρα.

Η μοίρα τον «χτύπησε» από μικρό παιδί και τον… θυμήθηκε περίπου πενήντα χρόνια μετά δίνοντάς του ακόμη ένα δυνατό «χτύπημα»:

«Με απορρίπτουν!»

« Είμαι παραπληγικός από τριών χρονών, ύστερα  από πολιομυελίτιδα. Ταλαιπωρούμαι από παιδί. Σήμερα είμαι 60 ετών. Δούλεψα μικροπωλητής αλλά τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το 2012 αρρώστησα και στα πνευμόνια…Έπαθα παράλυση πνευμόνων και είμαι όλη τη μέρα με οξυγόνο από το μηχάνημα», μας λέει με τρεμάμενη φωνή ο κ. Νίκος έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Ευανθία και συνεχίζει:

«Από το 2012 που αρρώστησα μέχρι σήμερα έχω κάνει τρεις φορές αιτήσεις για να βγω σύνταξη αναπηρίας αλλά και τις τρεις φορές με έχουν απορρίψει. Έχω απόφαση από την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια επιτροπή της Πάτρας και μου έχουν βγάλει 83% αναπηρία, εφόρου ζωής με την κατάστασή μου να χειροτερεύει κάθε μήνα. Μου στέλνουν χαρτί κάθε μήνα ότι δεν δικαιούμαι τίποτα! Γιάτι; Επειδή αλλάζει ο νόμος συνέχεια και δεν έχω συμπληρώσει χρόνια! Εγώ που είμαι άρρωστος από το 1961 με πολιομυελίτιδα και από τα πνευμόνια μου άρρωστος από το 2012. Παρ’ όλα αυτά μου ζητάνε νέα χαρτιά. Δεν παίρνω επίδομα από πουθενά με 83% αναπηρία και 18 χρόνια συμπληρωμένα στο ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ.».

«Δεν αντέχω άλλο!»

Ο κ. Νίκος σταματά, η γυναίκα του βάζει την μάσκα οξυγόνου, κάνουμε ένα αναγκαστικό διάλλειμα και ο κ. Γούναρης συνεχίζει:«Δεν μπορώ πιά άλλο! Ή να μου πούνε ότι δικαιούμαι σύνταξη, ή να κάνω κάτι άλλο! Το οποίο το αφήνω στην κρίση μου τι θα κάνω από δω και πέρα…Αν είχα κάποιον βουλευτή βοηθό, ή μεγαλοδικηγόρο θα έβγαζα σύνταξη. Όμως εγώ λεφτά για να πληρώσω δικηγόρο δεν έχω. Δεν φτάνουν ούτε για τα φάρμακά μου! Είναι η τελευταία φορά που σας μιλάω και σας παρακαλάω! Δεν θέλετε να βοηθήσετε; Ξέρω τι θα κάνω…»

Στο πλευρό του η γυναίκα του Ευανθία, ο άνθρωπος που είναι κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό του. Τον σηκώνει από το κρεβάτι και την καρέκλα, τον ντύνει τον ταίζει, είναι ο άλλος του εαυτός. 28 χρόνια που είναι μαζί εκτός από γυναίκα του παίζει και τον ρόλο της νοσηλεύτριας. «Τι κακό έχουμε κάνει και δεν μπορούμε να πάρουμε σύνταξη; Γιατί μας βασανίζουνε; Δύο μηχανήματα τη μέρα χρησιμοποιεί  για να ζει ο Νίκος. Έλεος!» μονολογεί και απάντηση δεν υπάρχει.

Αντίδραση του διοικητή του ΟΓΑ

Τον Φεβρουάριο του 2017 η «Πατρίς» είχε αναδείξει το μαρτύριο που βιώνει ο Νίκος Γούναρης και άμεση ήταν τότε η αντίδραση του διοικητή του ΟΓΑ κ. Στυλιανού Πλιάκη, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων εγγράφως: «Η Διοίκηση και τα στελέχη του ΟΓΑ,  θεωρούν ότι είναι κοινωνική υποχρέωση   να  προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τους ασφαλισμένους, προκειμένου να  ανταποκρινόμαστε άμεσα στις καθημερινές δίκαιες ανάγκες των πολιτών». Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και η κατάσταση του Νίκου Γούναρη απλά χειροτερεύει. Πάνω απ’ όλα και από την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια,  «το γράμμα του νόμου»…

Όλη η επικαιρότητα