Καιρός

«Καυτό» το φετινό καλοκαίρι λένε οι μετεωρολόγοι!

anekshghta.jpg
Ακούστε το άρθρο

Καμπανάκι κινδύνου για το φετινό καλοκαίρι χτύπησαν Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 75% πιθανότητες το φετινό καλοκαίρι να είναι το θερμότερο από τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε και ξεκίνησαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την εκτίμησή τους αυτή στην πρόβλεψη ότι φέτος θα κάνει, μετά από τρία χρόνια, την επανεμφάνισή του το φαινόμενο «Ελ Νίνιο».

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, που προκαλείται από τη μαζική άνοδο θερμού νερού από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει συνδεθεί – όποτε εμφανίστηκε – με ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές) σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αυτό που κατάφεραν οι Γερμανοί επιστήμονες ήταν να ξεπεράσουν το όριο των 3-4 μηνών που μέχρι σήμερα υπήρχε για την πρόβλεψη της εμφάνισης του φαινομένου, αναπτύσσοντας ένα μοντέλο που τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ίδια εκτίμηση έως και δώδεκα μήνες νωρίτερα.

Την βεβαιότητα των Γερμανών επιστημόνων, πάντως, δεν συμμερίζονται συνάδελφοί τους από άλλες χώρες, οι οποίοι μολονότι συμφωνούν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο το δεύτερο εξάμηνο του 2014, τονίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν τελικά αυτό θα συμβεί. Την ίδια ώρα άλλοι επιστήμονες κάνουν λόγο μόνο για «δημιουργική στατιστική» που δεν στέκεται επιστημονικά.

Όλη η επικαιρότητα