Life Υγεία

Κεφάλαιο «σεξ»: Δείτε πώς ωφελεί τη σωματική και ψυχική υγεία

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν πολύ ο ένας μακριά από τον άλλον.

Κάποιοι είναι βιολογικοί, κάποιοι είναι συναισθηματικοί και κάποιοι άλλοι μπορεί να οφείλονται απλά στην ανασφάλεια.

Όποιοι κι αν είναι, αν κάνετε συχνά σεξ είναι πολύ πιθανό να δείτε πολλά οφέλη στον οργανισμό σας.

Όχι μόνο είναι καλό για την ψυχική σας ευεξία, αλλά έχει και θετικό αντίκτυπο και στηγενική υγεία σας.

Αρκετές μελέτες εδώ και χρόνια έχουν δείξει τα οφέλη στον οργανισμό από τη συχνή σεξουαλική επαφή.

  1. Απελευθερώνει ουσίες που απαλύνουν τον πόνο: Οι νευροδιαβιβαστές που λέγονται ενδορφίνες και η σεροτονίνη που απελευθερώνονται στο σεξ αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Μπορούν να θεραπεύσουν ακόμα και έναν πονοκέφαλο και να απαλύνουν τη δυσφορία.
  2. Καύση θερμίδων: Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έδειξε ότι το σεξ διάρκειας 30 λεπτών κάνει τους άντρες να καίνε περίπου 4,2 θερμίδες το λεπτό και τις γυναίκες 3,1 θερμίδες ανά λεπτό.
  3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology Report έδειξε ότι οι φοιτητές που είχαν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός συγκεκριμένου αντισώματος που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα ήταν 30% υψηλότερα απ’ ό, τι σε εκείνους που δεν είχαν σεξουαλικές επαφές.
  4. Κάνει καλό στην καρδιά: Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και τη γυμνάζει κάνει καλό. Το σεξ αντιστοιχεί σε μία φορά που θα ανεβοκατεβείτε τις σκάλες.
  5. Μειώνει το στρες: Το σεξ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το στρες.
  6. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ το 2004 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή εκσπερμάτωση φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Πηγή: onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα