WEB tv Μεσσηνία

Καινοτομία από τις ψηλές κορφές του Ταϋγέτου (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Η Messinian Hub – herbal products & more είναι μία νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται στο τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών – προερχόμενα κατ’ αποκλειστικότητα από το μικροκλίμα του όρους Ταυγέτου – με αντικείμενο την αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση και προώθηση των φυτών αυτών σε δίκτυα χονδρικής πώλησης (Β2Β).

Η αναπαραγωγική δραστηριότητα που αφορά τα προϊόντα ρίγανη, τσάι βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι και θρούμπι, έχει μια σταθερή τοπική αναφορά και ταυτότητα: Την Μεσσηνία και τη γη της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα από δύο νέους επιχειρηματίες τον Βασίλη Νίκα, οικονομολόγο και τον Νίκο Καδόγλου, γεωπόνο.
Η προσπάθεια τους επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες για να συμμετέχει στο πρόγραμμα egg (enter.grow.go) της Eurobank στο οποίο συνεχίζει να φιλοξενείται για 2η συνεχή χρονιά.

Αλλά, ας έρθουμε στο στοιχείο της καινοτομίας που ενσωματώνει η δραστηριότητα μιας startup με ταπεινά φυτά του Ταϋγέτου…

Όπως λένε οι ιδρυτές της, «αυτή η διάκριση στηρίχθηκε στο καινοτόμο επιχειρηματικό στοιχείο της ιστοκαλλιέργειας, μεθόδου εργαστηριακής αναπαραγωγής μεγάλου αριθμού γενετικά όμοιων φυτών, το οποίο μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθ’ότι απαιτούνται αυξημένα κεφάλαια για την υλοποίησή του».

Ερέθισμα για τη δημιουργία της Messinian Hub ήταν οι εξαιρετικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου για την ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών τελικού προϊόντος υπό τη μορφή ξηρής δρόγης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).

Οι ίδιοι επισημαίνουν: «Μια ακόμη αφορμή για τη δραστηριοποίηση μας στον τομέα των ελληνικών βοτάνων, ήταν οι προσωπικές μας εμπειρίες στον πρωτογενή τομέα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο παραγωγός περιστοιχίζεται από αρκετά ερωτηματικά όταν καλείται να αποφασίσει τι φυτικό είδος θα εγκαταστήσει στο χωράφι του. Χαρακτηριστικά, διερωτάται για το αν υπάρχει κατάλληλο ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό ΑΦΦ, και αν ναι, σε ποια τιμή θα το αγοράσει. Επιπροσθέτως, υπάρχει τεχνογνωσία και συμβουλευτική για την νέα αυτή καλλιέργεια; Τέλος, πολύ εύλογα ανησυχεί για το πού, αλλά και σε ποια τιμή θα διαθέσει το τελικό προϊόν του». Και συνεχίζουν: «Η Messinian Hub είναι έτοιμη να λύσει τα παραπάνω προβλήματα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής στους παραγωγούς. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης και του συντονισμού των καλλιεργειών, η εταιρεία σε συνεργασία με τον τεχνολόγο γεωπόνο Χρήστο Κουτσοδημητρόπουλο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, ερευνά την βιολογική καταπολέμηση εχθρών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες, μέσω της χρήσης αιθέριων ελαίων από τις ίδιες τις καλλιέργειες. Ένας τρόπος καταπολέμησης εχθρών ο οποίος είναι εξ’ ολοκλήρου οικολογικός τόσο προς τον άνθρωπο, όσο και προς το περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού πειράματος, η εταιρία στοχεύει να εντάξει άμεσα την μέθοδο στην επιχειρηματική της δραστηριότητα».

Με λίγα λόγια, στόχος της Messinian Hub είναι η δημιουργία μιας πρότυπης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ΑΦΦ στην περιοχή της Μεσσηνίας. Και αυτό θα συμβεί – όπως εξηγούν- «με τον έλεγχο όλου του κύκλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας – αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση» και έτσι, η εταιρία θα είναι σε θέση να πετύχει οικονομίες κλίμακας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Και τώρα ας περάσουμε στα τεχνικά: «Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να προμηθευτεί ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε πολύ καλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει ήδη την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος, μέσω της πολιτικής της Συμβολαιακής Γεωργίας. Με την αγορά της ξηρής δρόγης από την εταιρία κάθε περίοδο συγκομιδής σε προκαθορισμένη τιμή, δίνεται δίκαιο οικονομικό κίνητρο στον παραγωγό για να καλλιεργήσει ΑΦΦ, ενώ την ίδια στιγμή το τελικό προϊόν που προωθείται σε αγορές χονδρικής πώλησης του εξωτερικού παρουσιάζει καλή σχέση τιμής / ποιότητας, ανταγωνιζόμενο επάξια αντίστοιχα προϊόντα».

Η Messinian Hub φέρει πολύ έντονα το αίσθημα της εταιρικής της ευθύνης, πυλώνες της οποίας αποτελούν το περιβάλλον και η κοινωνία. Ως γνωστόν, ένα από τα χρόνια οικολογικά προβλήματα της περιοχής είναι η παράνομη και αλόγιστη συλλογή βοτάνων. Η εταιρεία μεταξύ άλλων, εφαρμόζει οικολογικές δράσεις που αφορούν στην υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την αποκατάσταση μέρους του αυτοφυούς φυτικού υλικού στο περιβάλλον, πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο: «Η δράση μας προσανατολίζεται στην προσπάθεια προώθησης των εναλλακτικών μορφών γεωργίας και αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων εκτάσεων χαμηλής γονιμότητας. Παράλληλα, επιδιώκουμε να γίνει αντιληπτό, από όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς, το όφελος ενίσχυσης του εισοδήματος τους με συμπληρωματικά έσοδα από την καλλιέργεια ΑΦΦ. Επομένως η συνεισφορά της εταιρίας, μέσα από την δραστηριότητά της, κρίνεται εν τέλει μεγάλης σημασίας, για τον τόπο, και τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για χρηματοδότηση της δραστηριότητας και των συνεργασιών στο σύνολό τους, η εταιρία, όπως μας ενημερώνει, διαμορφώνει τους όρους για ένα δίκτυο πωλήσεων σε Γερμανία, Ιταλία και Αυστραλία, ώστε να μπουν γερές βάσεις ρευστότητας και αναχρηματοδότησης.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Στην παρούσα φάση, η εταιρία έχει αξιολογηθεί και επιλεγεί στις 100 καλύτερες νεανικές επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Katana Project”. Το τελευταίο είναι ένα «έξυπνο» πρόγραμμα χρηματοδότησης ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020.

Μέσω συμπράξεων με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είτε διακρατικά, είτε διατομεακά, η εταιρία αναζητά κεφάλαια από το ευρύ κοινό (reward crowdfunding) και από ενδιαφερόμενους επενδυτές (equity crowdfunding), αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως θεσμός.

Η καμπάνια της εταιρίας στην πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει την 1η Οκτωβρίου, παραμένει ανοιχτή μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, και όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια μπορεί να μπει στην πλατφόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο. Για την ελληνική έκδοση της περιγραφής της καμπάνιας στο σύνδεσμο . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210 300 5140, ή στο email info@messinianhub.gr

Πηγή: protothema.gr 

Όλη η επικαιρότητα