Κέντρο Υγείας Ζαχάρως: Πλήγμα η υποστελέχωση – Πρόβλημα και με τις εφημερίες

Ο τομέας της υγείας αποτελεί εδώ και χρόνια «μεγάλο αγκάθι» για την Ηλεία.

Η λίστα των προβλημάτων εδώ και χρόνια είναι μεγάλη. Πέραν των νοσοκομείων, ο νομός μας διαθέτει και αρκετά κέντρα υγείας που εξυπηρετούν τεράστιο όγκο κατοίκων που βρίσκονται απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα. Για το λόγο αυτό, η σημασία τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, το ίδιο και η ύπαρξή τους μιας και προσφέρουν τη δυνατότητα να σώζουν ζωές όταν οι καταστάσεις είναι κρίσιμες και ο χρόνος πολύτιμος.

Ένα τέτοιο σημαντικό Κέντρο Υγείας είναι και αυτό της Ζαχάρως, που καθημερινά προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα τεράστιο όγκο ανθρώπων, που όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι θα αυξάνει συνεχώς. Η έλλειψη προσωπικού που έχει, σίγουρα δε δίνει τη δυνατότητα να προσφερθούν τα μέγιστα. Ωστόσο, τεράστιο πρόβλημα τον τελευταίο καιρό αποτελούν οι εφημερίες που συνολικά φτάνουν τις 10 ημέρες το μήνα για το συγκεκριμένο κέντρο, καθώς και οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Πύργου για να κάνουν εφημερίες, γεγονός που αφήνει τη μονάδα με ελάχιστο προσωπικό.

Ανάγκη για σημαντικές δράσεις

Έχοντας παλαιότερα σημαντικές θέσεις στον τομέα της υγείας, ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος είναι γνώστης των προβλημάτων του τομέα αυτού στο νομό μας. Πλέον, από το πόστο του υποψήφιου δημάρχου Ζαχάρως με την παράταξη «ΝΕΔΑ», κάνει λόγω για σοβαρή υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας της Ζαχάρως, γεγονός που «φωτογραφίζει» τη γενικότερη κατάσταση της Ηλείας στα ζητήματα υγείας. Στάθηκε ιδιαίτερα στις ελλείψεις σε βασικές ιδιότητες, με την ανάγκη για κάλυψή τους να είναι άμεση. Επιπλέον, εξέφρασε το παράπονό του για καθυστέρηση στην ανάπτυξη σταθμού ΕΚΑΒ, που θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα στα δύσκολα περιστατικά.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας στη Ζαχάρω, τόνισε πως πρέπει να αναβαθμιστεί με έντονη πίεση προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καθήκον του δήμου είναι να φωτίζει τις ελλείψεις, για να μπορεί να πιέζει τις υπηρεσίες για την κάλυψή τους. «Το Κέντρο Υγείας αποτελεί την ανώτερη μονάδα υγείας της περιοχής και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος. Αντικείμενο συζήτησης ήταν και οι εφημερίες του κέντρου, με συνολικά να έχει μόνο 10 μέρες μέσα στο μήνα. Από αυτό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι θέσεις που υπάρχουν οι ελλείψεις πρέπει να στελεχωθούν, για να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση.

Γενική αναφορά έκανε όμως και στον τομέα της υγείας στην Ηλεία, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πολλά προβλήματα. Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, αδυναμία πιστοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν και καμία αξιολόγηση, είναι τα αρνητικά στον τομέα της υγείας.

Πλήγμα η υποστελέχωση

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως Προκόπης Παπαζαφείρης, χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο πλήγμα στον τομέα της υγείας του νομού την υποστελέχωση τόσο του Νοσοκομείου Πύργου όσο και του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως, στο οποίο και φαίνεται εντονότερα το πρόβλημα. Υπάρχουν κενές θέσεις στην παιδιατρική, μικροβιολογική, ακτινοδιαγνωστική και καρδιολογική, γεγονός που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία στον κόσμο που πρέπει να μετακινείται συνεχώς. Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και οι μετακινήσεις ιατρών, όπου το Κέντρο Υγείας έχει μόνο 10 ημέρες το μήνα για εφημερίες, μιας και το προσωπικό είναι μειωμένο.

Χρόνια με μετακινήσεις!

«Θύμα» των εντολών για εφημερίες στον Πύργο αποτελεί η γιατρός του Κέντρου Υγείας Πύργου και τοποθετημένη στο κέντρο Υγείας Ζαχάρως με το βαθμό του διευθυντή ΕΣΥ Γεωργία Βαφάκου, που από το 2014 έχει μετακινηθεί δύο φορές στον Πύργο, τη δεύτερη μάλιστα από λάθος. Πλέον της ζητούν να κάνει συχνές μετακινήσεις όταν της ζητείται στο Κέντρο Υγείας Πύργου, εγκαταλείποντας για τη συγκεκριμένη μέρα το πόστο της στη Ζαχάρω. Για το ζήτημα αυτό όμως έχει γίνει τεράστιος «ντόρος» και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ζαχάρου, όπου χάρη στην κινητοποίηση αρκετών φορέων επετεύχθη ανάκληση του χαρτιού αυτού.

«Παραμονή με κάθε κόστος», λένε οι κάτοικοι

Για το σημαντικό ρόλο του Κέντρου Υγείας για την περιοχή, μίλησε ο πρώην πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Παύλος Αργύρης, που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έκανε στο παρελθόν για την παραμονή του, καθώς και στη μεθόδευση υποβάθμισής του. Επιπλέον, θεωρεί αδιανόητο να μην εφημερεύσει το Κέντρο Υγείας τις μέρες του Πάσχα, καθώς πολύς κόσμος έχει την ανάγκη του. Από πλευράς του, ο συνταξιούχος Γιάννης Αργύρης εστίασε στις θυσίες που χρειάστηκαν για να χτιστούν οι εγκαταστάσεις του και στην ανάγκη να παραμείνει ανέπαφο, καθώς καθημερινά εξυπηρετεί άτομα από τη Ζαχάρω και από απομακρυσμένες περιοχές.