Πολιτική

Κεντροαριστερά: Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία – Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι

Ακούστε το άρθρο

Ομαλά διεξάγονται από το πρωί οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. H συμμετοχή έως τώρα κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι προσήλθαν πάνω από 120.000 εκλογείς.

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του αρχηγού του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα στη προοδευτική παράταξη. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ . Στην Αθήνα, λόγω Μαραθωνίου θα παραταθεί η ψηφοφορία έως τις 9.μ.μ. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23:00.

Γεννηματά: Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την νέα αλλαγή

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ψήφισε πριν από λίγο στην Καλλιθέα στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης.
Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα.
Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης.
Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

Ανδρουλάκης: Νέα εποχή για την παράταξη και για την χώρα

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για τη χώρα». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Ρόδο, αμέσως μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Καμίνης: Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα

Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα Γιώργος Καμίνης, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων: «Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.

Μανιάτης:Σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γιάννης Μανιάτης ψηφίζοντας στο Αργος, για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα .

Ραγκούσης:Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών

Στο Χολαργό ψήφισε το πρωί, για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα, ο Γιάννης Ραγκούσης και αμέσως μετά δήλωσε: «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».

Θεοδωράκης: Θα κερδίσουμε το στοίχημα

Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, ψήφισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών». Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια θα επισκεφτεί εκλογικά τμήματα μεταξύ των οποίων στον Κορυδαλλό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω.

Γάτσιος: Κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα για ένα νέο ενιαίο φορέα

Στο Παγκράτι ψήφισε ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος o οποίος αμέσως μετά δήλωσε: «Κάνουμε σήμερα μαζί το πρώτο βήμα για ένα νέο ενιαίο φορέα, ο οποίος θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας και θα συγκρουστεί με τους ποικιλώνυμους φορείς, τους παρασιτισμού, της διαφθοράς, της πελατοκρατείας και κομματοκρατείας οι οποίοι κατέστρεψαν και χρεωκόπησαν τη χώρα.

Τζιώτης: Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας

«Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η γιορτή της Δημοκρατίας. Ήρθε η ωρα ν΄ αλλάξουμε, να πάμε μπροστά. Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την Ελλάδα πρέπει πάλι να κερδίσουμε. Από αύριο ξεκινάμε μία επανάσταση. Μία μάχη ιδεών. Μια μάχη για τη νέα Ελλάδα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε μαζί να ψηφίσει» δήλωσε ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης.

Πόντας: Σήμερα είναι η αρχή μια πορείας για την Παράταξη

«Σήμερα είναι η αρχή μια πορείας για την Παράταξη. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα από μία μεγάλη πορεία που πιστεύω ότι έχουμε και την ικανότητα και τη θέληση και την προοπτική να κάνουμε όλοι μαζι», δήλωσε ο Απόστολος Πόντας.

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική γιατί είναι ένα βήμα συμμετοχής. Ένα βήμα συμμετοχής για τους πολίτες για τους φίλους και τα μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου.

Η ψηφοφορία

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του. Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί. Σ΄όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί.

Η ψηφοφορία αφορά τον επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Η ψηφοφορία γίνεται σε περίπου σε 1000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr .

Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφίσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.

Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει «Δίκτυο Εμπιστοσύνης» ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα