Ηλεία

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Χριστούγεννα πάλι στο ίδρυμα – Όλοι περιμένουν την επόμενη μέρα

Ακούστε το άρθρο

Κάποια παιδιά καθηλωμένα στα αναπηρικά καροτσάκια βρίσκονταν στον προθάλαμο του ιδρύματος, δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο μαζί με κάποιες νοσηλεύτριες που τα φρόντιζαν. Τα βλέμματά τους στο άπειρο αλλά όταν κάποια στιγμή για λίγα δευτερόλεπτα συναντούσαν το δικό σου, αισθανόσουν ενοχές και χαμήλωνες τα μάτια σου…

Η «Πατρίς» βρέθηκε χθες στο  ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών, το οποίο επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων Μηδενική ανοχή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων.

Το πρόγραμμα αποιδρυματοποίησης θα αργήσει να εφαρμοστεί αν και θα έπρεπε να ξεκινούσε από τον Ιανουάριο του 2019. Όλοι ελπίζουν και πιο πολύ οι 46 ψυχές που βρίσκονται εκεί, ότι η στιγμή που θα βρεθούν σε κάποια μικρή δομή κατοίκησης στα Λεχαινά δεν θα αργήσει.

Το βλέμμα των παιδιών κάποιες στιγμές έπεφτε στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο και στη σκέψη τους διάβαζες την θλιβερή διαπίστωση: «και αυτά τα Χριστούγεννα στο ίδρυμα»

Άμεση απελευθέρωση

Σε ανακοίνωσή της η Μηδενική Ανοχή απαιτεί μεταξύ άλλων την μετεγκατάσταση των ωφελούμενων σε μικρές δομές κατοίκησης εντός του οικιστικού ιστού χωρίς άλλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η κίνηση χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ βρίσκεται στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και γίνεται η φωνή διαμαρτυρίας των πλέον ευάλωτων ανάπηρων στην χώρα.

Απαιτούμε την ουσιαστική και άμεση απελευθέρωση των έγκλειστων αναπήρων και την μετεγκατάσταση τους σε μικρές δομές κατοίκησης εντός του οικιστικού ιστού δίχως άλλη καθυστέρηση.

Αξιώνουμε την ενεργοποίηση της επαγγελματικής αναδοχής, την μέριμνα για την επιστροφή ωφελούμενων στις οικογένειες τους, την προοπτική για την παροχή προσωπικών βοηθών και οτιδήποτε οδηγεί στην πολυπόθητη αποϊδρυματοποίηση στην χώρα μας με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας.

Εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού των ιδρυματικών δομών και σε κάθε κουβέντα που περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες των εργαζομένων ως προτεραιότητα.

Οι ζωές των συναναπήρων μας δεν θα συνεχίσουν να γίνονται μπαλάκι από αυτούς και αυτές που τους αποκαλούν «περιστατικά» και επιμένουν ότι οι πρακτικές της μηχανικής καθήλωσης, του κλινοστατικού περιορισμού και της χημικής καταστολής είναι αποτελέσματα των βλαβών των συναναπήρων μας. ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ στον μισαναπηρισμό σας. Τέλος ενώνουμε την φωνή μας με κάθε ανάπηρο/η, Κωφό/η και με χρόνιες βλάβες συνάνθρωπο μας που αντιστέκεται στο τέρας. Ο αγώνας συνεχίζεται”

Η επόμενη μέρα

Ο Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» δήλωσε: “Παγκόσμια ημέρα αναπήρων και η Μηδενική ανοχή αποφάσισε να έρθει στα Λεχαινά  στο ΚΕΠΕΠ για να δούμε τι γίνεται με τους φερόμενους ως ωφελούμενους που ζουν στη δομή των Λεχαινών αναφορικά με την πολυπόθητη αποιδρυματοποίηση. Η κατάσταση είναι αυτή που γνωρίζουμε. Εδώ και δυόμιση χρόνια έχει ξεκινήσει ένα ανακουφιστικό πρόγραμμα με σκοπό να προετοιμάσει τους ανθρώπους που ζουν εδώ για την επόμενη μέρα και αυτή την επόμενη μέρα είναι που περιμένουμε. Θεωρούμε ότι οι  ανάπηρες  και οι ανάπηροι που ζουν στα Λεχαινά είναι οι πλέον ευάλωτοι ”

Βελτιωμένη κατάσταση

Ο Σκούρτας Χρήστος επίσης από την «Μηδενική Ανοχή» δήλωσε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό που έχει υποσχεθεί: το να προχωρήσει το πρόγραμμα αποιδρυματοποίησης κυρίως για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Είχα έρθει πριν εννέα μήνες και σε σχέση με αυτό που είδα τότε υπάρχει μια αισθητά βελτιωμένη κατάσταση»

Όλη η επικαιρότητα