Ηλεία

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Πάγιο αίτημα η αποϊδρυματοποίηση

Ακούστε το άρθρο

Δυο χρόνια μετά την ακτιβιστική τους δράση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ «Μηδενική Ανοχή», επισκέφθηκαν τους χώρους για να δουν τα αποτελέσματα της παρέμβασής τους.

Παράλληλα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Λαζαρόπουλο με τον οποίο συζήτησαν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο διάστημα αυτό. Τα μέλη της «Μηδενικής Ανοχής» εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως αναγνώρισαν πως γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ επανέλλαβαν το αίτημά τους για την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ.

«Να υλοποιηθεί το αίτημα της αποιδρυματοποίησης»

Όπως δήλωσε ο Αντώνης Ρέλλας, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή» «Ο  λόγος για τον οποίο εκκίνηση η Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή» βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών σχετίζεται με το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι δύο χρόνια από την ημέρα που καταλάβαμε το πρώην ΚΕΠΕΠ. Τις τέσσερις εκείνες μέρες βιώσαμε μαζί με τους  ωφελούμενους όπως αποκαλούνται και τις ωφελούμενες τις συνθήκες διαβίωσής τους και απαίτησαν επί της ουσίας από την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ούτως ώστε να σταματήσει ο βασανισμός των αναπήρων. Αυτά τα δύο χρόνια έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές το παράρτημα ΑΜΕΑ και μέσω της καταγραφής που κάνουμε για το ντοκιμαντέρ που δημιουργεί η «μηδενική ανοχή» μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα έχουν να καλυτερέψει πάρα πολύ. Να πούμε επίσης πως  ότι το παράλληλο πρόγραμμα του κυρίου Νικολαΐδη από  Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού που τρέχει για μας το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να κατανοήσει και η πολιτεία αλλά και η κοινωνία ότι άνθρωποι οι ανάπηροι άνθρωποι δεν πρέπει να ζουν μέσα σε κλειστά ιδρύματα ακόμα και αν οι συνθήκες είναι οι καλύτερες αλλά να ζουν μέσα στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να επιζητούμε από την κυβέρνηση μέχρι να υλοποιηθεί το αίτημα της αποιδρυματοποίησης»

«Επιζητούμε μόνιμη λύση»

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Λαζαρόπουλος στις δηλώσεις του ανέφερε  «σεβόμαστε οποιαδήποτε συλλογικότητα αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων οποιασδήποτε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Τώρα όσον αφορά το πρόγραμμα αναμόρφωσης των Λεχαινών τον Μάρτιο του 2017 ξεκινήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο και την αρμόδιο Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου τον γενικό γραμματέα κύριο Δημήτρη Καρέλα το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού τη διοίκηση του κέντρου και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Λούμος που είναι αρμόδιος για πρακτικές απόιδρυματοποίησης ένα σχέδιο αναμόρφωσης για το παράρτημα ΑμΕΑ Λεχαινών. Αφού έγινε λοιπόν μία καταγραφή και εκτίμηση των αναγκών προχωρήσαμε στην εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Τον Ιούνιο του 2017 προστέθηκε στο παράρτημα μία ομάδα ειδικών με σκοπό την άρση των περιορισμών την επανεκπαίδευση των ανθρώπων σε δεξιότητες και την κοινωνικοποίησή τους. Στόχος μας είναι αυτό το πρόγραμμα να λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι να γίνει ανάληψη από την κεντρική κυβέρνηση μιας μόνιμης λύσης».

Στη συνέχεια ο κ Λαζαρόπουλος είπε «Όσον αφορά την δημιουργία και την υποστήριξη υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και να αποφύγουμε μάλλον να μετασχηματίσουμε το μοντέλο κοινωνικής φροντίδας που σημαίνει να απομακρυνθεί από το μοντέλο που έχουμε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε μικρότερος δομές πιο ευέλικτες εντός του αστικού ιστού. Να συμπληρώσω πάνω σε αυτό που λειτουργούν τα δύο κέντρα ημέρας αυτή τη στιγμή πιλοτικά ένα στα Λεχαινά  και ένα στην Πάτρα με τα οποία έχουμε αποφύγει την περεταίρω εισαγωγή δύο ανήλικων παιδιών αυτή τη στιγμή και είναι και το στίγμα της παρέμβασής μας. Αναμένουμε την εύρεση όπως προείπα μιας μόνιμης λύσης που θα μας δώσει μία καλύτερη κατεύθυνση».

Όλη η επικαιρότητα