Βιβλίο Ηλεία Πολιτισμός

Κέρδισε το κοινό του Πύργου «ο Φοίνικας» του Χρ. Χωμενίδη! (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Θερμή και φιλόξενη υποδοχή επεφύλαξε ο Πύργος στον δημοφιλή συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη προχθές το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Κορκολή, σε μια από τις πολυπληθέστερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της χρονιάς.

Η παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ο Φοίνικας», από τις εκδόσεις Πατάκη, εξελίχθηκε σε μια ζωηρή συζήτηση με το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις σημαντικότερες πτυχές του βιβλίου, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν οι ήρωές του έννοιες όπως ο θάνατος και ο έρωτας.

Φανερά ενθουσιασμένος ο συγγραφέας από την ανταπόκριση του κόσμου, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την υποδοχή που του επιφύλαξαν αλλά και τους σπουδαίους λογοτέχνες που έχει γεννήσει η Ηλεία.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, στάθηκε αρκετά στην σημειολογία του τίτλου καθώς όπως ανέφερε αρχικά κάποιοι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν να χρησιμοποιήσει τον «Φοίνικα» καθώς είναι ένα σύμβολο που ταυτίστηκε με τη δικτατορία της περιόδου 1967-1974.

«Αυτή η παρατήρηση ήταν που μ’ έκανε να πεισμώσω και να καταλήξω σ’ αυτόν τον τίτλο. Ο Φοίνικας συμβολίζει την αναγέννηση και όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας γινόμαστε φοίνικες. Όλοι κάποια στιγμή θα «καούμε» και θα αναγεννηθούμε. Η γενιά μας πρέπει να ξεπλύνει τα σύμβολα. Να μην αναμασάμε τα ίδια αλλά να κοιτάμε μπροστά. Αυτό είναι και το μήνυμα-ένα αισιόδοξο μήνυμα- του βιβλίου αν και πιστεύω ότι ο συγγραφέας δεν πρέπει να στέλνει μηνύματα αλλά να θέτει ερωτήματα».

Ακολούθως ο συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό τις σκέψεις του σχετικά με το πώς σκιαγράφησε τις προσωπικότητες των ηρώων του βιβλίου, τους λόγους που τον οδήγησαν στο να συγγράψει τον Φοίνικα και να θεωρήσει ότι είναι το καλύτερό του βιβλίο, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού.

Παράλληλα, με τη μορφή ενός ξεχωριστού και ζωντανού διαλόγου με τον συντονιστή της εκδήλωσης, φιλόλογο και δημοσιογράφο της εφ. «Πατρίς», Παναγιώτη Φωτεινόπουλου, αναφέρθηκαν εκτενώς σε έννοιες που θίγονται στο βιβλίο, όπως ο έρωτας, ο θάνατος και η ποίηση.

Οι σχεδόν δύο ώρες της βιβλιοπαρουσίασης κύλησαν «νεράκι» και άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχημένη εκδήλωση. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Χρήστος Χωμενίδης υπέγραψε δεκάδες βιβλία αναγνωστών και φωτογραφήθηκε μαζί τους, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του για την ανταπόκρισή τους.  Την εκδήλωση προλόγισε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, Δ. Κορκολή, η οποία ευχαρίστησε τους πολίτες της Ηλείας για την αθρόα προσέλευσή τους.

Κατάμεστο το βιβλιοπωλείο Κορκολή στον Πύργο στην προχθεσινή παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ο Φοίνικας» του Χρ. Χωμενίδη

Στις σημαντικότερες πτυχές του βιβλίου «Ο Φοίνικας» αναφέρθηκε ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης, μέσα από ξεχωριστό και ζωντανό διάλογο με τον φιλόλογο και δημοσιογράφο της εφ. «Πατρίς», Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Όλη η επικαιρότητα