Κερδίζει έδαφος η σχολή ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, «κόκκινη γραμμή» για Αμαλιάδα

Κερδίζει προβάδισμα η ίδρυση ΑΕΙ στον Πύργο, που θα συνδυάζει τον αθλητισμό με την ολυμπιακή παιδεία και τις αγγλόφωνες σπουδές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», χθες έγινε η σχετική ενημέρωση στους βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έριξε «γέφυρες» προς το υπουργείο Παιδείας, αλλάζοντας στάση σχετικά με τα τμήματα της Ηλείας, αφού αρχικά δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα.

Μάλιστα, υιοθετήθηκε η σκέψη για ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος Φυσικής Αγωγής στον Πύργο, στα πρότυπα των σχολών ΤΕΦΑΑ, και υποχώρησε το αρχικό πλάνο για Μουσειολογία και Πολιτισμό. Αντ’ αυτού, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ίδρυσης αγγλόφωνου τμήματος Ολυμπιακής Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές του εξωτερικού, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα προβλέπει δίδακτρα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τέτοιο τμήμα από αραβικά κράτη και από την Κίνα, ενώ επιθυμία του υπουργείου είναι να ενταχθεί και η Αρχαία Ολυμπία σε αυτό το πλάνο και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του τμήματος.

«Casus Belli» η Γεωπονική της Αμαλιάδας

Σε ό,τι αφορά το τμήμα της Αμαλιάδας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επισημάνθηκε προς τον υπουργό ότι είναι «αιτία πολέμου» η μετακίνησή του σε άλλη πόλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο κ. Γαβρόγλου όσο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδέχθηκαν αυτή τη θέση και στο  νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η ίδρυση ΑΕΙ Γεωπονικής με έδρα την Αμαλιάδα.

Πιθανόν το σχέδιο να δοθεί ακόμα και αύριο στη δημοσιότητα, καθώς το υπουργείο έχει αποφασίσει να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή στις 18 Απριλίου.