Ελλάδα

Καιρός: Η «Σοφία» έφερε χιόνια και ψύχος – Πότε αναμένεται το επόμενο κύμα κακοκαιρίας

Ακούστε το άρθρο

Με πολύ χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας πέρασε το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας «Σοφία» που πλήττει τη χώρα μας από χθες Πέμπτη τα ξημερώματα.

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, το πρωί της Παρασκευής είχαμε μια μικρή «ανάπαυλα» από τα φαινόμενα, που όμως αναμένεται να επιστρέψουν από το μεσημέρι και μετά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές ακόμα και με χαμηλό υψόμετρο. Η κακοκαιρία φαίνετια πως θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο, όταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώνονται στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως -2 βαθμούς), 0 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -4 έως 0 βαθμούς), 5 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 13 βαθμούς στην Κρήτη, 1 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 13 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 6-7 μποφόρ και αργότερα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

xionia-volos-tessera

Το πρωί της Παρασκευής επιτρέπεται και πάλι η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών. Η κίνηση των φορτηγών είχε απαγορευθεί χθες λόγω του χιονιού.

Στα «λευκά», όπως πολλές περιοχές, ντύθηκε η Θεσσαλονίκη με την επέλαση του χαμηλού βαρομετρικού Σοφία που έχει φέρει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Πυκνή χιονόπτωση παρατηρείται σήμερα στις περιοχές του Πανοράματος, του Χορτιάτη, του Ασβεστοχωρίου, αλλά και σε περιοχές των δήμων Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνιση τους και τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της πόλης, με πολλά Ι.Χ. να έχουν καλυφθεί με χιόνι. Χιονόπτωση παρατηρείται και σε περιοχές τόσα στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της πόλης. Λόγω του παγετού κλειστή είναι η Επαρχιακή Οδός Νέας Μεσήμβριας – Ξηροχωρίου, ενώ κλειστός είναι και σήμερα ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

Κανονικά διεξάγονται οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αφού από νωρίς το πρωί έγιναν όλες οι απαραίτητες διεργασίες που απαιτούνταν λόγω του χιονιά, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο PR manager της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, λέγοντας δε “παραμένουμε σε ετοιμότητα υψηλού επιπέδου”. Οπως επισήμανε ο ίδιος, το snow control του “Μακεδονία” ενεργοποιήθηκε στις 6:45 και πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές ρίψεις αλατιού σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου μέχρι και τις 9 το πρωί. Πρόσθεσε δε ότι “τα εννέα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο”. Υπενθυμίζεται ότι χθες, λόγω της χαμηλής νέφωσης και όχι του χιονιά, συνολικά 11 πτήσεις ανακατευθύνθηκαν από το αεροδρόμιο Μακεδονίας σε αυτά των Καβάλας και Αθηνών.

Δείε τις φωτογραφίες του thestival.gr:

thes-1
thes-5

Στην «κατάψυξη» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές τα Ηπείρου, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και σε πεδινές περιοχές. Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα ο υδράργυρος είναι στους -5 βαθμούς ενώ στο Μέτσοβο, την Βωβούσα και άλλα ορεινά χωριά κυμαίνεται από -7 έως -11 βαθμούς. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστά στους οδηγούς που κινούνται ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από τις 8:30 το πρωί χιονίζει και στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Σε όλο το οδικό δίκτυο της Ηπείρου δουλεύουν πυρετωδώς τα μηχανήματα ρήψης αλατιού καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλά σημεία των δρόμων υπάρχει πάγος.

Στην Πελοπόννησο, στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης και σε σημεία του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Κορινθίας και της Αρκαδίας επικεντρώνονται τα προβλήματα της περιφέρειας, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στα παρακάτω σημεία:
*Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 22ο χιλιόμετρο, έως το 40ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Μεσσηνίας και από το 40ο χιλιόμετρο, έως το 44,5ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Λακωνίας.
*Στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.
Στην Κορινθία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:
*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς από 1ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας – Κιάτου, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.
*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας – Δερβενίου από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο
*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας – Λυκούριας, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο
*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου- Γκούρας, από 10ο χιλιόμετρο και άνω.
*Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.
Στην Αρκαδία, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μηχανήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων εργάζονται συνεχώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Τα δύο αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας ταλαιπώρησαν την Στερεά Ελλάδα, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αθανάσιος Καρακάτζας. Εν τούτοις, τόνισε, αυτή τη στιγμή, το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό, ενώ αλυσίδες απαιτούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Η πρόσβαση σε όλα τα χωριά της περιφέρειας είναι εφικτή καθώς χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και βαριά μηχανήματα για την διάνοιξη, ενώ έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως και η ηλεκτροδότηση. Ο κύριος Καρακάτζας πάντως αναφέρθηκε και στην σημερινή ημέρα, που αναμένεται επίσης δύσκολη, καθώς νέο κύμα χιονιά θα πλήξει την ανατολική Στερεά, κυρίως τις περιοχές του Μαρτίνου και την Μαλακάσα. «Ο μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει», είπε.

Χιονίζει από τα ξημερώματα στις περισσότερες πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Μέσα στις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης χιονίζει από νωρίς το πρωί χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δράμας στο δρόμο προς το Κάτω Νευροκόπι και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο ορεινό επαρχιακό ορεινό δίκτυο των χωριό του Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στο δρόμος προς τη Σταυρούπολη Ξάνθης και τον Εχίνο.

Αργά χθες το απόγευμα ομάδα επισκεπτών που επέβαιναν σε περίπου τριάντα – σαράντα αυτοκίνητα παρέμειναν για περισσότερες από πέντε ώρες αποκλεισμένοι στο δρόμο που οδηγεί προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν πίσω από το εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο παγιδεύτηκε στο χιόνι εξαιτίας άλλου οχήματος που έκλεισε τον δρόμο. Το τελευταίο ακινητοποιήθηκε όταν έσπασαν οι αντιολισθητικές αλυσίδες του. Οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων επέστρεψαν στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο άνοιξε εκ νέου για να φιλοξενήσει τα περίπου 50 αποκλεισμένα άτομα. Ο δρόμος άνοιξε αργά το απόγευμα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Παγετός και μικρές κατολισθήσεις είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης. Όπως προσθέτει, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να απομακρύνουν τον πάγο, ενώ παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και συγκεκριμένα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πούντας – Καλαβρύτων και στην Πτέρη Αιγιαλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, από νωρίς σήμερα το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, στις ορεινές περιοχές της Αμφιλοχίας στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και στην επαρχιακή οδό Αστακού – Φυτειών.

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα λιγότερα προβλήματα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας – Επικούρειου Απόλλωνα.

Πυκνό χιόνι, άρχισε να πέφτει μετά τις έντεκα και μίση, χθες το βράδυ, σε ορεινές περιοχές του νησιού, «ντύνοντας» την Κεφαλονιά στα λευκά. Από χθες στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της «Σοφίας». Στις διαδρομές, Αργοστόλι – Σάμη , Αργοστόλι – Πόρος , Σάμη – Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, από προχθές έχει πέσει πυκνό χιόνι, στο όρος Αίνος, που είναι το πιο ψηλό της Κεφαλονιάς, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Χιονισμένα έλατα, πεδιάδες, κιόσκια, παγκάκια, έκαναν τους Κεφαλονίτες να ανέβουν στο βουνό για να απολαύσουν το θέαμα.

xionia-kefalonia-ena
ainos-kefalonia-ena

πηγή φωτογραφίας: Kefaloniamas.gr

Σφοδρή χαλαζόπτωση πλήττει αυτή την ώρα την πόλη της Κέρκυρας, με το χαλάζι, σε μέγεθος ρεβιθιού, να έχει σκεπάσει στις στέγες των σπιτιών, τα πεζοδρόμια αλλά και τους δρόμους. Την ίδια ώρα στις παρυφές της πόλης σημειώνεται χιονόπτωση, με τους Κερκυραίους να απολαμβάνουν το φυσικό φαινόμενο καθώς σπάνια έχουν την ευκαιρία να δουν και να νιώσουν το χιόνι.


Από Δευτέρα χιόνια και στην Αθήνα

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα βιώσει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, η Αττική το ισχυρότερο κύμα του χιονιά όπως είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Από τη Δευτέρα το απόγευμα και μέχρι το πρωί της Τρίτηςμ έρχεται η ώρα της Αττικής. Για 16-18 ώρες ο καιρός στην Αττική θα είναι χιονόκαιρος» είπε ο κ. Καλλιάνος προσθέτοντας ότι αν τα προγνωιστικά στοιχεία επιβεβαιωθούν τότε «θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα θα διατηρηθεί μέχρι και τις 9-10 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την κακοκαιρία «Σοφία» ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι σήμερα, «από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη». «Από τη Βοιωτία, τη Θήβα και τα βορειότερα κατά περιόδους θα χιονίζει αρκετά και κυρίως ανατολικά της κορυφογραμμής της Πίνδου θα χιονίζει και στα πεδινά» πρόσθεσε ο μετεωρολόγος.

Ειδικά, δε, για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα είπε ότι για τη μεν πρώτη «θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις και ίσως έχουμε χιονόστρωση», για τη, δε, δεύτερη ότι «στις περιοχές πάνω από τα 350μ. θα έχουμε χιονοπτώσεις».

Πού έκλεισαν οι δρόμοι – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σοβαρά προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου ανά τη χώρα προκαλεί η «Σοφία», το εν εξελίξει νέο κύμα κακοκαιρίας.

Στην Αττική, διεκόπη το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος του καταστήματος «Πανόραμα», και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, κλειστή παραμένει και σήμερα η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο.

Σε ισχύ τέθηκε από το μεσημέρι και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής και των γύρω περιοχών, λόγω του χιονιού.

Το βράδυ της Πέμπτης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας που είχε απαγορευθεί λόγω της χιονόπτωσης, το απόγευμα, από τα διόδια των Αφιδνών. Αυτή την ώρα όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά στην εθνική οδό.

Και στην υπόλοιπη χώρα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία του επαρχιακού και ορεινού οδικού δικτύου, σε περισσότερους από 20 νομούς.

Το απόγευμα τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου σε συγκεκριμένα σημεία της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

xionia-emy-ena
thermokrasia-savvato-ena
xionia-volos-ena
xionia-araxova-ena
xionia-thessaloniki-dyo
xionia-volos-tria
xionia-volos-dyo

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα