Υγεία

Κι άλλες σοβαρές εμβρυϊκές ανωμαλίες σχετίζονται με τον ιό Ζίκα

b808ce022b1e6cb8fdabfae2323363d1.jpg
Ακούστε το άρθρο
Μια νέα ομάδα σοβαρών εμβρυϊκών ανωμαλιών διαπιστώνεται ότι σχετίζονται με τον ιό Ζίκα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η μελέτη αφορούσε έγκυες γυναίκες από το Ρίο Ντε Τζανέιρο και σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας Δρ Κάριν Νιλσεν ο ιός Ζίκα σχετίζεται με εμβρυϊκό θάνατο, αποτιτάνωση του εγκεφάλου, πλακουντιακή ανεπάρκεια με λίγο ή καθόλου αμνιακό υγρό, περιορισμένή εμβρυϊκή ανάπτυξη και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου. 

«Επρόκειτο για γυναίκες μολυσμένες με τον ιό Ζίκα που διένυαν το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Επίσης παρατηρήσαμε προβλήματα και στο τελευταίο τρίμηνο, όπως δύο περιπτώσεις εμβρυϊκού θανάτου που δεν είχαμε παρατηρήσει καμιά ένδειξη εγκεφαλικής δυσπλασίας σε προηγούμενους υπερηχογραφικούς ελέγχους. Πρόκειται για ανεπιθύμητες ενέργειες που πρώτη φορά παρατηρούμε να σχετίζονται με τον ιό Ζίκα. Δηλαδή, ακόμα κι αν τοέμβρυο δεν έχει επηρεαστεί άμεσα, ο ιός φαίνεται να μπορεί να καταστρέψει τον πλακούντα συντελώντας έτσι στον θάνατο του εμβρύου» εξηγεί η Δρ Νίλσεν, καθηγήτρια Κλινικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή «David Geffen» στο UCLA.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Fiocruz» της Βραζιλίας σε δείγμα 88 εγκύων που είχαν αποτανθεί σε κλινική του Ρίο Ντε Τζανέιρο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016. Οι 72 είχαν βρεθεί θετικές στον ιό Ζίκα. Καμιά εμβρυϊκή ανωμαλία δεν εντοπίστηκε στις 16 γυναίκες που ήταν αρνητικές στον ιό. 

Αντιθέτως, μεταξύ των 42 θετικών στον ιό γυναικών που υποβλήθηκαν σε εμβρυϊκό υπερηχογραφικό έλεγχο, το 29% (12 γυναίκες) είχαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα. 

Εν τέλει, οκτώ γυναίκες γέννησαν, περιλαμβανομένων δύο θνησιγενειών και δύο που έδειχναν υγιή. Δύο ήταν μικρότερα του φυσιολογικού, ένα γεννήθηκε με φυσιολογικό βάρος αλλά είχε σοβαρής μορφής μικροκεφαλία, περιλαμβανομένων οφθαλμολογικών αλλοιώσεων που υποδείκνυαν τύφλωση. Τέλος, ένα ακόμη γεννήθηκε με καισαρική τομή λόγω απουσίας αμνιακού υγρού. 

«Και αναμένεται η γέννησης πολλών παιδιών ακόμη και ενδείξεις μικροκεφαλίας» συμπληρώνει η Δρ Νιλσεν. 

Αν και τα στοιχεία σχετικά με την σχέση του ιού Ζίκα με την μικροκεφαλία και το νευρολογικό σύνδρομο παράλυσης Guillain-Barré θεωρούνται προκαταρτικά, στην Βραζιλία ήταν έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 640 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που σχετίζονται με την λοίμωξη των μητέρων από τον ιό. 

Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό έντυπο PLOS Neglected Tropical Diseases περιγράφει την περίπτωση ενός θνησιγενούς νεογνού που γεννήθηκε στη Βραζιλία από μητέρα μολυσμένη με τον ιό Ζίκα, το κρανίο του οποίου ήταν γεμάτο υγρό αλλά χωρίς εγκέφαλο. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Όλη η επικαιρότητα