Κόσμος

Κίνα: Ποινή φυλάκισης 13 χρόνια στον πρώην επικεφαλής της Interpol

Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος Μενγκ Χονγκγουέι καταδικάστηκε για διαφθορά

Ο πρώην επικεφαλής της Interpol, ο Κινέζος Μενγκ Χονγκγουέι, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για διαφθορά και του επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 260.000 ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο της Τιανζίν επεσήμανε ότι ο Μενγκ, που ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, αποδέχθηκε την απόφαση και δεν θα ασκήσει έφεση.

Ο Μενγκ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2018 αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από την Interpol, η έδρα της οποίας είναι στη Λιόν, και λίγες ημέρες αργότερα η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνισή του. Έπειτα από περίπου δέκα ημέρες το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο Μενγκ επέστρεψε στην Κίνα όπου τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της διαφθοράς.

Τον Μάρτιο του 2019 αποπέμφθηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και όλες τις δημόσιες θέσεις που κατείχε. Τον Ιούλιο παραδέχθηκε την ενοχή του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μενγκ ξόδεψε “μεγάλα” ποσά κρατικών πόρων, καταχράστηκε την εξουσία του και αρνήθηκε να ακολουθήσει τις αποφάσεις του κόμματος.

Η σύζυγός του Μενγκ καθώς και τα δύο παιδιά του έλαβαν τον Μάιο πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους. Η σύζυγός του κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απόπειρας απαγωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα