Αγροτικά

Η Κίνα προτιμά Ισπανία, κομπάρσος η Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου και πυρηνελαίου στην Κίνα (σε ποσοστό 42%) παρατηρήθηκε τους πρώτους τρεις μήνες της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2016/2017. Αυτό αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (IOC).

Αύξηση των κινέζικων εισαγωγών ελαιολάδου είχαμε και όλο το 2016, που ανήλθε σε ποσοστό 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τα στοιχεία του IOC φαίνεται ότι κατά την περσινή περίοδο (2015/2016) κυρίαρχος προμηθευτής ελαιολάδου στην κινέζικη αγορά ήταν η Ισπανία με 81% και ακολουθεί η Ιταλία με 13%. Η Ελλάδα παραμένει σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο (μόλις 2%) παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για διείσδυση του ελληνικού προϊόντος στην κινέζικη αγορά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κίνα εξάγουν ελαιόλαδο και οι εξής χώρες: Αυστραλία, Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία και Πορτογαλία. Το 77% των κινέζικων εισαγωγών αφορούν παρθένα ελαιόλαδα. Το 9% ελαιόλαδα άλλων τύπων και το 14% πυρηνέλαια.

Πάντως, το 2017 μπήκε με «πρόβλημα» στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο του 2017 είχαμε σημαντική μείωση, κατά 42,8%, των εξαγωγών ελαιολάδου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Τιμές παραγωγού

Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα τέλη Φεβρουαρίου 2017, έφτασαν στα 3,85 ευρώ/ κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού έσπασαν το «φράγμα» των 6 ευρώ και έφτασαν στα τέλη Φεβρουαρίου στα 6,07 ευρώ / κιλό (αυξημένα σε ποσοστό 67% σε σχέση με πέρσι).

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερά πάνω από τα 3,46 ευρώ/κιλό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, στους τελευταίους διαγωνισμούς πώλησης ελαιολάδου, η ανώτερη τιμή στην Πελοπόννησο έφτασε στα 3,80 (Α.Σ. Ελαιώνας – Γαργαλιάνοι) και στην Κρήτη στα 3,95 (Α.Σ. Ζάκρου – Ηράκλειο).

Στην Τυνησία οι τιμές μετά τη στασιμότητα που παρουσίασαν κάποιες εβδομάδες άρχισαν από τις αρχές Ιανουαρίου να παρουσιάζουν άνοδο και έσπασαν το «φράγμα» των 4 ευρώ και έφτασαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα 4,08 ευρώ / κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει φέτος στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της και το ελαιόλαδο, για το οποίο υπογραμμίζεται ότι η δραματική μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα, έφεραν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005. Χαρακτηριστικά, οι τιμές βρίσκονται σήμερα 30% πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και, μάλιστα, αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά ή και να κινηθούν υψηλότερα στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα