Ηλεία

Κοινή διεκδίκηση για την «ανάσταση» του αεροδρομίου Επιταλίου

Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη αποχαρακτηρισμού του αεροδρομίου Επιταλίου επισήμαναν χθες το πρωί σε κοινή τους συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, με τα μέλη της Αερολέσχης Πύργου, εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον έναν χρόνο αδράνειας από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πρόεδρος της Αερολέσχης, Θεόδ. Γιαννακούλιας, τόνισε ότι έχει περάσει ένας χρόνος γιας να εκδοθεί μια απλή απόφαση, ώστε το αεροδρόμιο να γίνει πεδίο προσγείωσης και να τεθούν οι βάσεις για την αξιοποίησή του ύστερα από αρκετά χρόνια.

Η «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πολιτεία έχει καθυστερήσει τόσο πολύ για τον αποχαρακτηρισμό, που ήδη έχουμε πει ότι έχει καταντήσει ποιμνιοδρόμιο. Από εκεί και μετά η αερολέσχη Πύργου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, γιατί από αρχές Ιουλίου έχει ενταχθεί ως εθελοντική οργάνωση στην πυροπροστασία και επιτήρηση της περιοχής. Έχουμε συζητήσει και με την Πυροσβεστική για επιτήρηση στο νομό, θα κοιτάξουμε ό,τι είναι δυνατόν να κάνουμε από την πλευρά μας για να παραγάγουμε έργο πτήσεων επιτήρησης για τον πυρόπληκτο νομό μας», ανέφερε ο κ. Γιαννακούλιας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει μαζί με την ΠΕ Ηλείας να πιέζει ώστε να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός,

«Τα κονδύλια έχουν κοπεί για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ήδη γνωρίζουμε σε συνεργασία με τους φορείς της ΥΠΑ, τι χρειάζεται προκειμένου να ετοιμαστεί, ώστε όταν αποχαρακτηριστεί , να γίνει επιθεώρηση από την ΥΠΑ και εμείς θα το έχουμε ετοιμάσει για να μας δώσουν το ΟΚ να γίνουν πτήσεις. Το αεροδρόμιο Επιταλίου είναι σε μια τουριστική περιοχή με δύο λιμάνια, με δρόμους με τουρισμό, Ολυμπία και Ήλιδα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κ.ά. Επομένως μπορεί να φέρει τουρισμό και εκπαιδευτικές σχολές ακόμα και από το εξωτερικό. Είχε συζητηθεί με τον κ. Αλεβίζο σχολή από την Αγγλία, καθώς δεν έχει καλό καιρό εκεί, και θέλει να έρχεται να πετάει εδώ τους θερινούς μήνες», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννακούλιας, λέγοντας επίσης ότι έχει κατατεθεί έγγραφο στο ΓΕΑ ώστε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική να επιτηρεί για να προστατεύει τα δάση, καθώς υπάρχει η δυνατότητα τρίωρης εναέριας επιτήρησης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, έκανε λόγο για «τοπικό Γολγοθά» σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό του αεροδρομίου.

Έτοιμη μελέτη έχει η ΠΕ Ηλείας για το αεροδρόμιο

«Δυστυχώς η ελληνική γραφειοκρατία μάς ταλανίζει. Έχουμε ζητήσει εδώ και έναμ χρόνο και εγγράφως αλλά και με παραστάσεις στη διοίκηση της ΥΠΑ τον αποχαρακτηρισμό του αεροδρομίου Επιταλίου από κρατικό αερολιμένα σε πεδίο προσγείωσης. Είναι ο νομικός δρόμος προκειμένου το αεροδρόμιο τουλάχιστον να αναζωογωνηθεί και να ζωντανέψει ένας τοπικός φορέας που μπορεί να παράσχει ακόμα και χρήσιμο έργο όπως οι επιτηρήσεις για τις πυρκαγιές, ενώ μέσα από μελλοντικές συνεργασίες μπορεί να εξελιχθεί σε παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα για την Ηλεία», είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, εξηγώντας ότι η καθυστέρηση από πλευράς  πολιτείας εμφανίζει το αιτιολογικό της αναμόρφωσης του καθεστώτος λειτουργίας των αερολεσχών σε καινούργια βάση.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας επισήμανε ότι αν συνεχιστεί η αδράνεια, η ΠΕ Ηλείας θα διεκδικήσει νομικά το αεροδρόμιο, καθώς είναι δικό της περιουσιακό στοιχείο που έχει δεσμευθεί εδώ και 25 χρόνια. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη προϋπολογισμού 130.000 ευρώ για τη συντήρηση,  τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του αεροδρομίου, ενέργεια που καθιστά αναγκαίο τον αποχαρακτηρισμό το συντομότερο δυνατόν. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα