Ηλεία

Κοινή συμπόρευση για την ανάδειξη της Ηλείας του 1821

Ακούστε το άρθρο

 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γερμανό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στο Γραφείο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας  στο κτήριο της Επισκοπής στον Πύργο πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες συνάντηση της Ιδρυτικής ομάδας Πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της Ηλείας του 1821 με τον Μητροπολίτη κ Γερμανό.

Η συνάντηση γνωριμίας έγινε κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Μητροπολίτη Ηλείας, που ήδη έχει πρωτοστατήσει εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στο θέμα της προβολής των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας παρέστησαν οι Θεόδωρος Λάμπρος, Γιώργης Μαρκόπουλος, Φώτης Βερβίτας, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και Γεώργιος Κουρκούτας, που ευχαρίστησαν τον κ. Γερμανό για την πρόσκληση στο Επισκοπικό Μέγαρο.

Ο Μητροπολίτης για μία ακόμη φορά εξεδήλωσε το μεγάλο του ενδιαφέρον να προβληθεί η Ιστορία της Ηλείας του 1821, ενώ παρουσίασε και τις δράσεις που έχει ετοιμάσει για το 2021 σε όλη την Ηλεία η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, μετά από σχετική συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας εξήγησαν στον κ. Γερμανό ότι στους βασικούς στόχους τους είναι η συλλογή Ιστορικών τεκμηρίων για την Ηλεία του 1821 και η Δημιουργία Ομάδας αναβιώσεως των ιστορικών γεγονότων, με πιστά αντίγραφα ενδυμασιών των αγωνιστών του 1821. Παράλληλα του παρουσίασαν τις ως τώρα δράσεις τους, όπως η συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με Δημοτικούς άρχοντες  και φορείς του τόπου.

Ο προγραμματισμός εκδηλώσεων στην Ηλεία για το 2021

Ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός, αφού ευχήθηκε την ευόδωση των σκοπών της Πρωτοβουλίας, κάλεσε τα μέλη να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το 1821 μέσα από το σχετικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η ανάλογη επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Ζήτησε από τα μέλη της Πρωτοβουλίας κοινή συμπόρευση για να προβληθούν οι αγώνες και οι θυσίες των Ηλείων του 1821.

 

Λίγα λόγια για την Ομάδα Πρωτοβουλίας

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία συστάθηκε πριν ενάμισι περίπου μήνα μετά από διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση με ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης τόσο στην Ηλεία που είναι και ο βασικός σκοπός ίδρυσής της όσο και γενικότερα.

Οργανωτικός υπεύθυνος για την Ομάδα Πρωτοβουλίας και την προβολή της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Ιστορικός και Δημοσιογράφος Θεόδωρος Λάμπρος ενώ τα ιδρυτικά της μέλη απαρτίζουν οι Φώτης Βερβίτας, Θανάσης Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Κουρκούτας και Γιώργος Μαρκόπουλος.

Βασικοί στόχοι της Ομάδας είναι η συλλογή Ιστορικών τεκμηρίων για την Ηλεία του 1821 και η Δημιουργία Ομάδας αναβιώσεως των ιστορικών γεγονότων, με πιστά αντίγραφα ενδυμασιών των αγωνιστών του 1821.

Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί από τα Ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας σχετική συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ της Ηλείας, έτσι ώστε να γνωρίσουν όλοι οι πολίτες αλλά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς για την κοινή συμπόρευση για το 2021.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό υλικό καθώς και τα αφιερώματα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα skalistiri.news και κοινοποιούνται στην ιστορική σελίδα της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Χαράλαμπος Βιλάετης» στο Facebook η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο από την πρώτη μέρα δημιουργίας της.

Για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Προβολή του 1821 στην Ηλεία, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6944 -277987, 6986 -271467 και 6981 – 406159 ή στην ηλεκτρονική εφημερίδα skalistiri.news  ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο skalistirinews@gmail.com .

Όλη η επικαιρότητα