Κινηματογραφικό Βραβείο LUX: ανακοίνωση του φετινού νικητή στο Στρασβούργο

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, θα ανακοινώσει την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στα πλαίσια ειδικής τελετής στο Στρασβούργο τον φετινό νικητή του κινηματογραφικού βραβείου LUX.

Οι τρεις ταινίες φιναλίστ είναι η BPM – Beats per minute (Γαλλία) του Robin Campillo, η Sámi Blood (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) της Amanda Kernell και η Western (Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία) της Valeska Grisebach.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλύψει το κόστος του υποτιτλισμού των τριών φιναλίστ ταινιών σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η νικήτρια ταινία θα προκύψει από τις ψήφους των ευρωβουλευτών. Θα χρηματοδοτηθεί η προσαρμογή της ταινίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και θα λάβει επίσης υποστήριξη για την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.

Προώθηση των ταινιών στην Ευρώπη

Οι φετινές ημέρες ταινιών LUX θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τη συνεργασία μεταξύ των Γραφείων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη και των Γραφείων «Δημιουργική Ευρώπη» MEDIA για την ενίσχυση της προβολής και προώθησης των ταινιών.

Οι εκπρόσωποι των τριών ταινιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, στις 3μμ ώρα Γαλλίας.

Το Βραβείο LUX

Το Βραβείο LUX είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμει το ΕΚ σε ευρωπαϊκές ταινίες συμπαραγωγές που πραγματεύονται καίρια πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, βοηθούν στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και εξυμνούν τις ευρωπαϊκές αξίες.

 

 

 

 

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο