Εκπαίδευση

Κινητοποιήσεις λόγω… σύμπτυξης στο Γυμνάσιο Κρεστένων

goneis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε γονείς και μαθητές στο Γυμνάσιο Κρεστένων η απόφαση για σύμπτυξη των τμημάτων της 1ης τάξης από τρία που ήταν μέχρι τώρα, σε δύο.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή που έλαβε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Δημητρέλλος η σύμπτυξη αυτή γίνεται προκειμένου να κοπούν κάποιες ώρες, οι οποίες μπορούν καλύψουν κενά σε άλλα σχολεία του νομού, ώστε να λειτουργούν ομαλά όλα τα σχολεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή και το σκεπτικό της, δεν γίνεται δεκτό από τους γονείς και τους μαθητές του Γυμνασίου Κρεστένων, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να διατηρήσουν το σχολείο τους σε υψηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Αθηνά Κομπορόζου, συνοδευόμενη από γονείς επισκέφτηκε χθες τον κ. Δημητρέλλο στο γραφείο του, θέτοντας τους προβληματισμούς όλων των γονέων, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν  η κα Κομπορόζου τόνισε πως στην πρώτη τάξη υπάρχουν τρεις περιπτώσεις παιδιών με διαπιστωμένη μαθησιακή δυσκολία, γεγονός που σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να μειωθεί για κάθε ένα παιδί με δυσκολία ο αριθμός των μαθητών κατά τρία άτομα ανά τμήμα, λόγω της αυξημένης προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει ο δάσκαλος. Δεδομένου ότι στην πρώτη τάξη φοιτούν 47 μαθητές, τρεις εκ των οποίων με δυσκολία και δεδομένου ότι κάθε τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 27 μαθητές, προκύπτει ότι τα τμήματα που πρέπει να λειτουργούν είναι τρία και όχι δύο.

Ακόμη, τέθηκε και το κτιριακό πρόβλημα καθώς το Γυμνάσιο Κρεστένων στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο με μικρές αίθουσες, που χρήζει άμεσης αναβάθμισης καθώς  σε λυόμενα με τους γονείς να υπογραμμίζουν πως μετά τη σύμπτυξη των τμημάτων οι μαθητές θα στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, με ότι αυτό σημαίνει για τη διεξαγωγή των μαθημάτων.  

«Λέμε ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τα ημίμετρα που μας προσφέρουν και να  διεκδικήσουμε όλοι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας. Δε θέλουμε να υπολειτουργεί κανένα σχολείο. Οφείλουμε να πιέσουμε ώστε το υπουργείο να βιαστεί και να συμπληρώσει τα κενά όπου υπάρχουν» είπε μιλώντας στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ»  η κα Κομπορόζου.

Ήδη πάντως ως μέτρο πίεσης χθες οι μαθητές της πρώτης τάξης αν και προσήλθαν κανονικά στο σχολείο, δε μπήκαν στις αίθουσες μετά από παρότρυνση των γονέων, ώστε να γίνει μια συμβολική αποχή από τα μαθήματα. Η στάση αυτή των μαθητών και των γονέων αναμένεται να τηρηθεί και τις επόμενες μέρες, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη όταν κα επρόκειτο να υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στην Πάτρα.


Βασίλης Σφήνας

(vasilis.sfinas@gmail.com)

Όλη η επικαιρότητα