Γυναίκα

Κλάμα, φτέρνισμα, πονοκέφαλοι και επιληπτικές κρίσεις μετά το σεξ – Παράξενες «παρενέργειες» του οργασμού που κατέγραψαν επιστήμονες

Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τζέιμς Σίμον και η Άννα Ρέινερτ, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, συνέταξαν μια λίστα με «περι-οργασμικά φαινόμενα».

Δηλαδή τις απροσδόκητες παρενέργειες, μετά την κορύφωση της σεξουαλικής πράξης, μεταξύ των οποίων είναι το κλάμα, το φτέρνισμα, ο πόνος ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Οι δύο ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο αυτό το παράδοξο φαινόμενο της σεξουαλικής ζωής και έκαναν μια ανασκόπηση σε αντίστοιχες έρευνες και άρθρα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

Κλάμα

Το κλάμα και η αίσθηση κατάθλιψης μετά το σεξ, εμπίπτει στην κατηγορία της μετασυνουσιακής δυσφορίας (PCD).

Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο συμπτώμα και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που έχουν σταθερή σχέση.

Παρ’ όλα αυτά, περαιτέρω έρευνες δεν έδειξαν κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του οργασμού και του PCD, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν δυσφορία ακόμη και μετά από συνευρέσεις στις οποίες δεν ήρθαν σε οργασμό.

Φτέρνισμα

Επιστημονικές αναφορές συνδέουν το φτέρνισμα με τον οργασμό, ήδη από την δεκαετία του ’70.

Το 1972, καταγράφηκε η περίπτωση ενός 59χρονου άντρα που “ταλαιπωρήθηκε” από έντονο φτέρνισμα και ρινική καταρροή μετά από οργασμό, για 10 χρόνια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, τα σεξουαλικά ερεθίσματα ενεργοποιούν πολλαπλά σημεία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, τα οποία ευθύνονται για το φτέρνισμα.

Ασθένεια

Κάποιοι άνδρες βιώνουν κάτι που είναι γνωστό ως σύνδρομο μεταοργασμικής νόσου, κατά το οποίο νιώθουν κουρασμένοι και έχουν πυρετό, σαν να έχουν γρίπη.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά τον οργασμό και διαρκούν από τέσσερις έως επτά ημέρες.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, το σώμα μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις πρωτεΐνες του σπέρματος, ως ξένους εισβολείς.

Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας το αίσθημα της αρρώστιας.

Επιληπτικές κρίσεις

Μια από τις πιο δυσάρεστες και ακραίες παρενέργειες του οργασμού, είναι οι επιληπτικές κρίσεις.

Αυτές οι κρίσεις προσδιορίζονται από τους επιστήμονες, ως ένας τύπος «αντανακλαστικής επιληψίας», με τους οργασμούς να λειτουργούν ως ερέθισμα.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση των ερευνητών, η παρενέργεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1960, όταν μια 23χρονη ανέπτυξε επιληπτικές κρίσεις στο δεύτερο τρίμηνο της  εγκυμοσύνης της.

Μετά τον τοκετό οι επιληπτικές κρίσεις επανεμφανίζονταν αμέσως μετά τον οργασμό.

Άλλο περιστατικό αφορούσε έναν 20χρονο ασθενή, ο οποίος είχε επιληπτικές κρίσεις, μετά από αυνανισμό ή φαντασιώσεις.

Πόνος

Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν πόνο μετά τον οργασμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια μελέτη του 2009 ανέφερε τρεις περιπτώσεις γυναικών που βίωσαν το σύμπτωμα του πόνου, χωρίς να υπάρχουν φυσικά αίτια.

Οι γυναίκες περιέγραψαν πόνους στα πόδια, τα αυτιά ή το πρόσωπο, όπως και πονοκεφάλους που διήρκεσαν από λίγα λεπτά μέχρι και τρεις ώρες.

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα