Εκλογές Πολιτική

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες των εκλογών – Πότε ψηφίζουμε

kalpi12.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσαν» και επίσημα με τη χθεσινή (12/2) ψήφιση της σχετικής ρύθμισης οι ημερομηνίες των διπλών εκλογών του Μαΐου, με τις ευρωεκλογές να διεξάγονται την Κυριακή 25 Μαΐου μαζί με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών, ενώ την Κυριακή στις 18 Μαΐου θα γίνει ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών.

Δεν έλειψαν, πάντως, οι οξείες κοινοβουλευτικές κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο την αποσυρθείσα και επανακατατεθείσα ρύθμιση για την απαγόρευση του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε ομογενείς και νόμιμους μετανάστες.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής ρύθμισης επικαλούμενος την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη δυνατότητα συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και επικαλούμενος και εκείνος την απόφαση του ΣτΕ, ξεκαθάρισε ότι «αν δεν το κάνουμε αυτό, την επομένη των εκλογών που κάποιος πολίτης θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα ακυρώσει τη διαδικασία για να πάμε ξανά σε εκλογές αφού φέρουμε τη ρύθμιση αυτή που δεν θέλετε. Ολες οι αποφάσεις είναι σεβαστές, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), αναρωτώμενος προς τους κυβερνώντες αν πιστεύουν «ότι θα μαζέψετε ψήφους με το να κόβετε την ψήφο των νόμιμων μεταναστών, αλλάζοντας την Κυριακή των ευρωεκλογών και ότι θα γλιτώσετε. Δεν θα γλιτώσετε όμως», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία έκανε λόγο για «απόπειρα νόθευσης των εκλογών».

Για τερτίπια και κολπάκια εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρος, ενώ οπισθοδρόμηση χαρακτήρισε τη μη ψήφο των μεταναστών ο Ν. Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ. Υπέρ της διεξαγωγής των ευρωεκλογών την πρώτη Κυριακή τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα τους είναι υπέρ της λίστας και όχι του σταυρού.

Πηγή: Το Έθνος

Όλη η επικαιρότητα