Ηλεία Καταναλωτές

Κλειστά καταστήματα την Κυριακή αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως

zaxaro5.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετος ο εμπορικός κόσμος της Ζαχάρως στη λειτουργία των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο και αυτό θα φανεί και στην πράξη αφού στις 3 Νοεμβρίου, την πρώτη Κυριακή απ’ αυτές που ορίστηκαν, θα παραμείνουν κλειστά ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίγουν προαιρετικά μία Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία Κυριακή πριν από το Πάσχα.

Όσο για το επιτρεπόμενο ωράριο της Κυριακής είναι από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Αναξιοποίητη θα παραμείνει από το μεγαλύτερο ποσοστό των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η δυνατότητα που προσφέρει ο νόμος στους καταστηματάρχες.

Τι προτάθηκε από την Ομοσπονδία

Έπειτα από σύσκεψη όλων των Εμπορικών Συλλόγων του Ν. Ηλείας για το θέμα της κυριακάτικης αργίας, αποφασίστηκε ομόφωνα να παραμένουν υποχρεωτικά ανοικτά τα καταστήματα μόνο μία Κυριακή το χρόνο όπως ίσχυε έως τώρα και ν’ ανοίγουν προαιρετικά έξι Κυριακές ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Η συγκεκριμένη απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μια προαιρετική Κυριακή, η οποία εστάλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας στις 27 Σεπτεμβρίου, θα λαμβάνεται από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, ο οποίος με τη σειρά του θα γνωστοποιεί τους λόγους στην Ομοσπονδία με σχετικό αίτημά του και θα αναμένει την έγκρισή του.

Η συγκεκριμένη θέση-πρόταση αποφασίστηκε από τους Εμπορικούς Συλλόγους Ζαχάρως, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρεστένων, Γαστούνης, Λεχαινών, Βάρδας, Βαρθολομιού, Τραγανού, Κυλλήνης, Κατακόλου και Ανδραβίδας.

Με νέο έγγραφο που απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις 25 Οκτωβρίου, πρότεινε να λειτουργούν τα καταστήματα των τουριστικών περιοχών Αρχαίας Ολυμπίας και Κατακόλου, τις Κυριακές από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ για την ομαλότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

 

Αναμένεται η απόφαση

Με αγωνία αναμένεται η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Χαράλαμπου Καφύρα για το θέμα της αύξησης των Κυριακών. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά από το αίτημα των τοπικών φορέων που εναντιώνονται στο άνοιγμα των καταστημάτων για έξι ακόμα Κυριακές.

«Η Κυριακή είναι ημέρα ανάπαυσης»

Ημέρα ξεκούρασης η Κυριακή έως τώρα και αυτό είναι που επιθυμούν οι έμποροι στη Ζαχάρω, δημιουργώντας ισχυρό μέτωπο απέναντι στο νόμο των Κυριακών που θέλει να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, έξι Κυριακές επιπλέον πέρα από τη μία των Χριστουγέννων.

Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες!

Ορισμένοι καταστηματάρχες δεν διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση εξαιτίας των επισκεπτών είναι αυξημένη αλλά κάτι τέτοιο το χειμώνα που η κίνηση είναι περιορισμένη και στην ουσία τα μαγαζιά ψυχορραγούν από την κατακόρυφη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εξόδων, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τα καταστήματα που έχουν απομείνει στην αγορά.

Γαληνή Τσαρουχά

galini_tsaroucha@hotmail.com

Όλη η επικαιρότητα