Περιβάλλον

Κλειστός για τα απορρίμματα του Πύργου ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου

xyta_vlaxomandras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Aρνητική –όπως αναμενόταν- ήταν η απάντηση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ της 1η ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας στο αίτημα του δήμου Πύργου για διάθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας της Ναυπάκτου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προχθές πρωί του Σαββάτου, το σύνολο των παριστάμενων μελών δήλωσε την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις σε περίπτωση νέων πιέσεων.

Όπως τόνισε υψηλόβαθμος αιρετός της Αιτωλοακαρνανίας στην εφ.Πατρίς, ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας εξυπηρέτησε τον δήμο Πύργου για 8 μήνες περίπου, όπως και την Ολυμπία, παρά τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες φορέων και κατοίκων, επιδεικνύοντας επί μακρόν πνεύμα αλληλεγγύης.

«Ο ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί σχετικά μικρούς δήμους κι όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Βοηθήσαμε τον Πύργο όταν κανένας δεν δεχόταν τα απορρίμματα της πόλης. Δυστυχώς είναι δύσκολο να το επαναλάβουμε» δήλωσε στην εφ.Πατρίς αιρετός της περιοχής, επισημαίνοντας ότι πλέον τίθεται ζήτημα ορθής και ενδεδειγμένης λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα κατέθεσε ο δήμος Πατρέων, εισπράττοντας επίσης αρνητική απάντηση.

Σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, όπου θα ξανασυζητηθεί το αίτημα του δήμου Πύργου, ωστόσο οι πιθανότητες είναι λιγοστές.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια για τον δήμο Πύργου στενεύουν, αφού «διαθέσιμοι» να δεχθούν απορρίμματα είναι μόνο ΧΥΤΑ Φλόκα στη Δυτική Αχαΐα (2.000 τόνοι) και ο ΧΥΤΑ Στράτου στο Αγρίνιο (1.500 τόνοι), ενώ δεν έχει δοθεί απάντηση ακόμα από τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Όλη η επικαιρότητα