«Κλειδώνει» ΑΕΙ Μουσειολογίας μαζί με ΤΕΦΑΑ στον Πύργο

Αναθεωρεί τα σχέδιά του για τον Πύργο το υπουργείο Παιδείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», στο σχέδιο νόμου για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη θα προβλέπεται ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος με αντικείμενο σπουδών τη Μουσειολογία, υιοθετώντας κατά το ήμισυ τις περυσινές εξαγγελίες στο Συνέδριο της Πάτρας.

Στόχος του υπουργείου είναι να δώσει στους σπουδαστές του σημερινού ΤΕΙ ΔΟΕΠ & ΤΜ και τρίτη επιλογή για την απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσουν στην Πάτρα, επιλέγοντας τη Μουσειολογία. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, οι σπουδαστές του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε ένα από τα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, ανεξάρτητα από το Τμήμα στο οποίο εντάχθηκαν,  ως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019 και με επιπλέον μαθήματα που θα καθοριστούν με πράξη του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος και έγκριση της Συγκλήτου με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος ΤΕΙ με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή είτε σήμερα είτε αύριο, θα συζητηθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αναμένεται να ψηφιστεί από το Σώμα τη Μεγάλη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά το ξενόγλωσσο τμήμα που θα απευθύνεται σε σπουδαστές κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υπό κατάρτιση ο τίτλος και το αντικείμενο σπουδών. Το πιθανότερο είναι να σχετίζεται με τον Ολυμπισμό, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα υπαχθεί στη Μουσειολογία ή στο τμήμα ΤΕΦΑΑ.

 

Αναθεώρησε το υπουργείο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναθεώρησε το αρχικό πλάνο, διαπιστώνοντας τη συντελούμενη σε βάρος του Πύργου αδικία στον νέο πανεπιστημιακό χάρτη, αφού επί της ουσίας τον Σεπτέμβριο του 2019 η ηλειακή πρωτεύουσα δεν θα είχε κανέναν πρωτοετή σπουδαστή!

Το υπουργείο φαίνεται πως καταλήγει στην επιλογή της Μουσειολογίας προκειμένου να καλύψει το κενό των πολιτισμικών σπουδών, κρίνοντας ως πλεονέκτημα της Ηλείας τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό της πλούτο, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Ο βουλευτής Ηλείας και πρ. υπουργός Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκης, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι έγινε αντιληπτή από το υπουργείο η αναγκαιότητα για τμήμα με τέτοιο αντικείμενο σπουδών στον Πύργο, παράλληλα με το ΤΕΦΑΑ.

«Η ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο, το οποίο θα λειτουργήσει από φέτος, είναι επιθυμητή εξέλιξη. Το αντικείμενο σπουδών είναι μοναδικό πανελλαδικά, εξωστρεφές και ελκυστικό για σπουδαστές, αφού το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηλείας είναι ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός της πλούτος. Άλλωστε, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λειτουργούν προγράμματα Μουσειακών Σπουδών εδώ και αρκετά χρόνια. Σταδιακά ξαναχτίζουμε ό,τι γκρέμισε το σχέδιο Αθηνά», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή μας δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή. Συνιστώ στους βιαστικούς να έχουν υπομονή διότι εκτίθενται. Ειδικά τους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού κατεστημένου, τους πρωτεργάτες του εγκληματικού σχεδίου «Αθηνά» που κατέστρεψαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον Πύργο»