Πολιτική

Κλιμακώνει τις απειλές της η Αγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τις απειλές της η Άγκυρα προς την Αθήνα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από τον Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Το Reuters επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, το οποίο μετέδωσε πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Οι βρυχηθμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ είχαν ακουστεί από το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, συμπλήρωνε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ.

Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Αρείος Πάγος έκρινε ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα