Αχαϊα

Κλοπή καυσίμων στον Άραξο: Φώναζαν ότι είναι αθώοι, αλλά δεν έπεισαν

Ακούστε το άρθρο

Την ενοχή των τεσσάρων κατηγορούμενων για την κλοπή καυσίμων από το στρατόπεδο του Αράξου αποφάσισε σήμερα το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας. Για την υπόθεση δικάστηκαν ένας στρατιωτικός, ένας αστυνομικός, ένας απόστρατος στρατιωτικός, και ένας ιδιώτης, οι οποίοι αντιμετώπισαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Όλοι πλην ενός υποστήριξαν ότι ήταν αθώοι. Σύμφωνα με όσα είπαν ενώπιον του δικαστηρίου ο ένας πήγε για τρέξιμο, ο άλλος πήγε για την παρέα. Άλλος υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτα και μόνο ένας εκ των κατηγορούμενων δήλωσε ένοχος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο έκλεβαν καύσιμα από το αεροδρόμιο του Αράξου, ενώ οι εκτιμήσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, κάνουν λόγο για 36.000-50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου που αφαιρέθηκαν και διακινήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2013.

Δεν έπεισαν το δικαστήριο

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο για δωροληψία πλημμεληματικής μορφής αλλά και για απλή συνέργεια σε κλοπή και λαθρεμπορία. Του επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για κλοπή και λαθρεμπορία.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Ο τρίτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή ενώ ο τέταρτος σε 4 χρόνια και 5 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.

Οι κατηγορίες και τρόπος δράσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο στρατιωτικός της πολεμικής αεροπορίας είχε εξασφαλίσει για την ομάδα αντικλείδι της δεξαμενής ενώ φρόντιζε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις περιπολίες στον χώρο. Τέλος λειτουργούσε ως τσιλιαδόρος που θα καθησύχαζε όποιον πλησίαζε για τυχόν έλεγχο.

Η σύλληψη

Στις 14 Ιουνίου 2016, όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο,  από το ύψωμα που βρίσκονταν είδαν ένα τζιπ και δύο αγροτικά αυτοκίνητα να κατευθύνονται προς τη δεξαμενή.

Το τζιπ σταμάτησε και τα άλλα δύο οχήματα συνέχισαν και έμειναν στη δεξαμενή για είκοσι λεπτά. Αμέσως κλήθηκαν ενισχύσεις και ενώ το ένα όχημα υπάκουσε στις υποδείξεις των αστυνομικών, το άλλο έκανε οπισθογωνία, αποχώρησε και ακολούθησε καταδίωξη.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων

Ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι στρατιωτικός, κατά την απολογία του ανέφερε:

«Από τον Ιούνιο του 2014 ζω έναν εφιάλτη. Με πήραν από το σπίτι μου και με έβαλαν φυλακή. Πέντε χρόνια φώναζα ότι είμαι αθώος και περιμένω αυτή τη δίκη. Από τότε προσπαθώ να βρω γιατί να είμαι εγώ;».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ως χειριστής εγκαταστάσεων καυσίμων πήγε κάποιες φορές στο φρεάτιο προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση του και το αν χρειάζεται συντήρηση.

«Δεν είχα μόνο εγώ πρόσβαση στην κλειδοθήκη» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αθωώθηκε και στα δύο πειθαρχικά δικαστήρια που έγιναν από την υπηρεσία του.

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε τι έκανε και πού πήγε την ημέρα της σύλληψης και επέμεινε ότι είναι παντελώς αθώος για την υπόθεση.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, στρατιωτικός εν αποστρατεία, υποστήριξε ότι την πρώτη φορά που πήρε καύσιμο από την δεξαμενή, βρήκε το κλειδί πάνω στο φρεάτιο, και συγκεκριμένα πάνω στο λουκέτο του.

«Σκέφτηκα να παραδώσω τα κλειδιά αλλά δε το έκανα. Αφαίρεσα 1.000 λίτρα την πρώτη φορά την οποία όμως ήμουν μόνος”. Για την ημέρα της σύλληψης δήλωσε ότι πήρε μαζί του τον τέταρτο κατηγορούμενο χωρίς να του έχει πει τι πάνε να κάνουνε. Υποστήριξε μάλιστα πως ο τέταρτος κατηγορούμενος του είπε να μην του δώσει καύσιμα  καθώς στο παρελθόν είχε «βασανιστεί» από παράνομες ενέργειες.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο, τον αστυνομικό που είναι και γιος της γυναικάς του, είπε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη και ότι μπήκε στο αυτοκίνητο λίγο πριν την σύλληψη, όταν τον συνάντησε τυχαία την ώρα που πήγαινε για τρέξιμο.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία, μόνο ντροπή. Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που έμπλεξα άθελα μου.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, αστυνομικός εν ενεργεία, ο οποίος συγγενεύει με τον στρατιωτικός εν αποστρατεία,, καθώς είναι προγονός του, που δεν παραδέχεται καμία ανάμειξη στην υπόθεση, υποστήριξε ότι η ημέρα της σύλληψης ήταν η πρώτη ημέρα της άδειάς του. Κατέβηκε στην Αχαΐα και την επόμενη είχαν σχεδιάσει με τον πατριό του (τον β΄κατηγορούμενο) να πάνε για ψάρεμα. Υποστήριξε κι αυτός ότι είχε πάει για τρέξιμο και στην πορεία επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του πατριού τον οποίο συνάντησε τυχαία.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ιδιώτης, ο οποίος διέθετε από κοινού με τον πρώτο κατηγορούμενο χωράφια και τα αγροτικά αυτοκίνητα που έμοιαζαν με βυτία ανέφερε πως είχε ζητήσει από τον πρώτο κατηγορούμενο να μην τον μπλέξει.

«Όταν πήγε να βάλει και σε εμένα καύσιμο του είπα ότι δεν θέλω να μπλέξω. Το λάθος που πληρώνω είναι ότι δεν έφυγα εκείνη τη στιγμή και το πληρώνω» ανέφερε και αρνήθηκε ότι προηγήθηκε καταδίωξη της σύλληψης του.

via

Όλη η επικαιρότητα