Super league

Κόκκινη επιστροφή – Με γκολ του Ένχελς, ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Ακούστε το άρθρο

Ο Ολυμπιακός πήγε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ακριβώς εκεί που το ήθελε. Ο Λεμονής κατάφερε να κρατήσει μακριά τον Δικέφαλο, ο Λουτσέσκου δεν είχε απαντήσεις και οι ερυθρόλευκοι είχαν απαντήσεις αμυντικά. Κι αφού “έσβησαν” το ματς, κατάφεραν και να το πάρουν.

Αν πρέπει κανείς να περιγράψει με λίγα λόγια το ντέρμπι, ο τρόπος είναι απλός: και οι δύο ομάδες έψαχναν και ήθελαν την αντεπίθεση, αλλά καμία δεν ήθελε την επίθεση. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έψαξαν την απειλή μετά από κλέψιμο, ήθελαν να τρέξουν στους χώρους, αλλά έφτιαξαν ελάχιστα όταν έπρεπε να επιτεθούν εναντίον οργανωμένης άμυνας.

Το “σενάριο” τελικά ταίριαξε καλύτερα στον Ολυμπιακό, που βρήκε ένα γκολ με τον Ένχελς μετά από τραγικό λάθος του Σαμπράνο και πήρε μια τεράστια νίκη, που τον έφερε πιο κοντά στην κορυφή.

Ο Τάκης Λεμονής άλλαξε πέντε απ’τους δέκα που έπαιξαν μπροστά απ’τον Προτό στη Βαρκελώνη. Ο Ένχελς επέστρεψε στο κέντρο της άμυνας αντί του Νικολάου και ο Σισέ πήρε τη θέση του Μποτία, σε ένα δίδυμο που ξεκίνησε για πρώτη φορά μαζί.

Φορτούνης-Ανσαριφάρντ επέστρεψαν στη βασική ενδεκάδα, ο Πάρντο πήρε τη θέση του Καρσελά, ενώ ο Ανδρούτσος ξεκίνησε βασικός για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, αυτή τη φορά στα αριστερά της επίθεσης. Εκτός αποστολής έμειναν Σεμπά, Μποτία, Εμενίκε, Μπεν, Μίλιτς, Μαρτίνς και Ταχτσίδης.

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου προτίμησε το ύψος και τη δύναμη στα μετόπισθεν κι έτσι ο Βαρέλα και όχι ο Κρέσπο ήταν ο παρτενέρ του Σαμπράνο στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Τσίμιροτ πήρε τη θέση του Σάχοφ δίπλα στον Μαουρίσιο, για να γίνει πιο γρήγορο το κέντρο του ΠΑΟΚ.

Ο Βιεϊρίνια κράτησε τη θέση του στο ένα άκρο της επίθεσης και στο άλλο ο Πέλκας έμεινε στον πάγκο, για να ξεκινήσει βασικός ο Ρόμπερτ Μακ, με τον Πρίγιοβιτς να είναι φυσικά στην κορυφή.

Με το ξεκίνημα του αγώνα έγινε αμέσως σαφές πως ο Λουτσέσκου ήθελε τον ΠΑΟΚ με 4-4-2 πίσω απ’την μπάλα. Δύο τετράδες κοντά μεταξύ του, και το δίδυμο Πριίγιοβιτς-Ελ Καντουρί να πιέζει ψηλά τους στόπερ του Ολυμπιακού και τον Ρομαό όταν αυτός κατέβαινε χαμηλά για το χτίσιμο των επιθέσεων των ερυθρόλευκων.

Δίκαιος νικητής ο Ολυμπιακός

Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτία)

Βοηθοί: Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερία), Τρύφων Πετρόπουλος (Αρκαδία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Ένχελς, Σισέ, Κούτρης, Ρομαό, Οφόε, Φορτούνης (85′ Ζντιέλαρ), Πάρντο, Ανδρούτσος (69′ Μάριν), Ανσαριφάρντ (89′ Τζούρτζεβιτς).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ρέι, Μάτος, Σαμπράνο, Βαρέλα, Λέοβατς (79′ Μπίσεσβαρ), Τσίμιροτ, Μαουρίσιο (62′ Σάχοφ), Ελ Καντουρί, Μακ (69′ Κάμπος), Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς.

Γκολ: 51′ Ένχελς /

Κάρτες: 22′ Σισέ, 24′ Ανδρούτσος, 89′ Οφόε, 90’+1 Πάρντο / 22′ Πρίγιοβιτς, 31′ Μάτος, 89′ Ελ Καντουρί

Κόκκινες: /

Θυμηθείτε εδώ το LIVE του αγώνα

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΟΜΑΡ ΧΤΥΠΗΣΕ Ο ΠΑΟΚ

Το πρώτο μισάωρο κύλησε με τον Ολυμπιακό να έχει πρόβλημα να μεταφέρει την μπάλα κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Λεμονή έβλεπαν τις περισσότερες επιθέσεις τους να σταματάνε στη σέντρα, ακόμα και πριν απ’αυτήν. Απ’την άλλη ο ΠΑΟΚ έδειξε σαφή διάθεση να χτυπήσει στα αριστερά, στο δεξί άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού.

Αρκετές ομάδες πάνε απ’την απέναντι πλευρά, εκεί που αγωνίζεται ο Κούτρης, αλλά ο Λουτσέσκου στόχευσε τον Ελαμπντελαουί. Απ’το πρώτο λεπτό φάνηκε πως ο Ελ Καντουρί ήθελε να κινηθεί σ’αυτόν τον χώρο, στην πλάτη του Νορβηγού μπακ και να συνδυαστεί με τον Βιεϊρίνια που έπαιζε στην πλευρά.

Στο 5′ το γύρισμα του Ελ Καντουρί δεν βρήκε αποδέκτη, στο 15′ ο Μαροκινός “τάισε” απ’τον ίδιο χώρο τον Πρίγιοβιτς που σούταρε ψηλά άουτ από καλή θέση, ενώ “τρίγωνο” Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί, Λέοβατς έφερε νέο σουτ εντός περιοχής απ’τον Μακ.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην βρήκε γκολ ή μεγάλη ευκαιρία, αλλά το πλάνο βγήκε, αφού ο Ομάρ “έτρωγε” φάσεις στην πλάτη του και είχε πολύ αργές επιστροφές.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΠΙΕΣΗ, 2ΟΣ ΦΟΡ Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Ο Ολυμπιακός απάντησε στον ΠΑΟΚ με το ίδιο νόμισμα, όταν πίεσε πιο ψηλά στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου. Ο Δικέφαλος δεν είχε την ίδια ασφάλεια στην κατοχή του και έτσι οι γηπεδούχοι κατάφεραν να σταθούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Βέβαια, οι ερυθρόλευκοι είχαν μόνο μία τελική στα πρώτα 45′ κι αυτή στην ουσία προήλθε από στημένη φάση. Στο 28′ Ένχελς και Σισέ είχαν μείνει ψηλά μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο πρώτος έστρωσε με το κεφάλι μια σέντρα στο 2ο δοκάρι, ο Σισέ εκτέλεσε από καλή θέση με το αριστέρα, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Ο Ανσαριφάρντ ήταν καλά κλεισμένος από Βαρέλα-Σαμπράνο και ο πιο απειλητικός παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρούτσος. Ο μικρός που έπαιζε στα αριστερά έκοβε βαθιά στην περιοχή χωρίς μπάλα, ξεφεύγοντας απ’την άμυνα του ΠΑΟΚ. Στο 36′ τον βρήκε με φανταστική κάθετη ο Φορτούνης και τον πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Μακ, ενώ στο 38′ ο Ανδρούτσος έκανε την προβολή στην μικρή περιοχή μετά από σέντρα του Πάρντο, αλλά δεν πρόλαβε να έρθει σε επαφή με την μπάλα.

ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΣΤΗΜΕΝΗ ΦΑΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο 51′ ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την παράδοση που τον θέλει να έχει μεγάλη ικανότητα στα στημένα στα ντέρμπι. Ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ απο χαμηλά και ο Οφόε γύρισε στο δεύτερο δοκάρι. Ο Ρομαό πήρε την κεφαλιά, ο Ρέι έσκυψε να μπλοκάρει, αλλά ο Σαμπράνο απομάκρυνε, η μπάλα χτύπησε στον Ένχελς και κατέληξε στα δίχτυα του ΠΑΟΚ.

Το προβάδισμα έδωσε το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να υπηρετήσει ακόμα πιο φανατικά έναν reactive ρόλο. Οι παίκτες του Λεμονή άφησαν την κατοχή στον ΠΑΟΚ, “έπεσαν” πιο χαμηλά και έκλεισαν τους χώρους. Ο Λουτσέσκου έβαλε στο 62′ τον Σάχοφ στη θέση του Μαουρίτσιο και στο 69′ τον Κάμπος στη θέση του Μακ, ενώ ο Λεμονής απέσυρε τον Ανδρούτσο για να ρίξει στον αγώνα τον Μάριν.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΕΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΙΕΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-0

Ο Δικέφαλος είχε την κατοχή, αλλά δεν είχε τρόπο να απειλήσει με την μπάλα κάτω, δεν έβρισκε ούτε στο ελάχιστο τους χώρους που βρήκε στο ξεκίνημα του αγώνα. Μοιραία, οι παίκτες του ΠΑΟΚ κατέφυγαν στις στημένες φάσεις. Στο 66′ η κεφαλιά του Σαμπράνο έφυγε άουτ, ενώ το ίδιο έγινε και στο 71′ με αυτήν του Μάτος, που είχε χρόνο, αλλά δεν κατάφερε να βρει εστία με τη δυνατή κεφαλιά του.

Ο χρόνος κυλούσε με τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να απειλήσει και στο 79′ ο Λουτσέσκου έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Ο Μπίσεσβαρ μπήκε στη θέση του Λέοβατς, με τον Βιεϊρίνια να παίζει ως αριστερός μπακ. Ο ΠΑΟΚ είχε την μπάλα, ο Ολυμπιακός αμυνόταν μαζικά, αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν έβρισκαν διαδρόμους, ούτε στα άκρα, ούτε κάθετα.

Στο 89′ ο Σισέ είχε σωτήρια επέμβαση σε προβολή του Βαρέλα εξ επαφής, στο 90′ η κεφαλιά του Κάμπος έφυγε άουτ, ενώ στο 94′ Μάτος και Κάμπος μπερδεύθηκαν στο 2ο δοκάρι.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η φάση του γκολ. Η άμυνα του ΠΑΟΚ είχε δεχθεί μία τελική σε στημένη φάση στο 28′ και στο 51′ έδειξε αδικαιολόγητο πανικό. Τραγικό λάθος ο Σαμπράνο, σε μια φάση που οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχασαν όλες τις μονομαχίες.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ήταν κοντά στις φάσεις και έδειχνε σιγουριά για τις αποφάσεις του. Έδειξε πως δεν θέλει να είναι πολύ αυστηρός στον πειθαρχικό έλεγχο και αυτό φάνηκε στην προβολή του Ανδρούτσου, στο τράβηγμα του Μάτος, το “πάτημα” του Ανσαριφάρντ στον Σαμπράνο και το πολύ επικίνδυνο τάκλινγκ του Πάρντο στον Κάμπος στις καθυστερήσεις.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ο Φορτούνης με τον Οφόε έτρεξαν πολύ, Πάρντο και Ανδρούτσος κάλυψαν στο πλάι, αλλά ο τίτλος θα πάει στον Σισέ. Ο νεαρός στόπερ του Ολυμπιακού δεν σκόραρε, όπως στη Νέα Σμύρνη, αλλά όταν το ματς πήγε στις σέντρες καθάρισε πολλές φάσεις ψηλά για τους ερυθρόλευκους.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο τρόπος που προσέγγισε το ματς ο Τάκης Λεμονής. Ο προπονητής του Ολυμπιακού σεβάστηκε απόλυτα τις αδυναμίες που έχει η ομάδα του αυτό το διάστημα και σχεδίασε ένα ντέρμπι που δεν θα έδινε πολλούς χώρους στον ΠΑΟΚ και θα πήγαινε σε λίγες φάσεις. Μ’αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πιο συμπαγής από ποτέ το τελευταίο διάστημα, ένοιωσε ασφάλεια και εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σαμπράνο για να πάρει το ντέρμπι.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η αδυναμία των δύο ομάδων να απειλήσουν με οργανωμένες επιθέσεις. Και οι δύο ομάδες έψαχναν την αντεπίθεση μετά από κλέψιμο και είχαν ελάχιστα να δείξουν σε οργανωμένες επιθέσεις. Και όταν οι αντεπιθέσεις δεν έβγαιναν, κατέφυγαν στα στημένα, “γεμίζοντας” σχεδόν σε κάθε φάουλ πάνω απ’τη σέντρα.

Χειρότερο βαθμό θα πρέπει να πάρει ο ΠΑΟΚ. Παρότι ήταν φιλοξενούμενος, ο Δικέφαλος πήγε στο ντέρμπι με λιγότερα αμυντικά προβλήματα απ’τον Ολυμπιακό και θα έπρεπε να έχει απειλήσει περισσότερο μια ομάδα με σαφές πρόβλημα πίσω απ’την μπάλα.

Πηγή: sport24

Όλη η επικαιρότητα