Αγροτικά

Κονδύλια 220 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αγροτικού internet

Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη μείωση του κόστους στην εγκατάσταση δικτύων νέας γενιάς, το οποίο εντάσσεται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016 – 2021 της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Η εθνική ψηφιακή πολιτική η οποία δρομολογεί την πολιτική και τις διαδικασίες για τη διάθεση κονδυλίων συνολικού ποσού 1,091 δισ. ευρώ απευθείας σε δράσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τέθηκε στη διάθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

Στο γνωστό Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς, το πρώτο έργο αφορά την «επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές» (Rural extension) με στόχο την κάλυψη περιοχών εκτός των αστικών κέντρων με υποδομές NGΑ, οι οποίες δεν θα αναπτυχθούν με αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις -αντίστοιχες υποδομές.

Ειδικότερα, προβλέπεται να διατεθούν συνολικά περίπου 220 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του αντίστοιχου έργου Rural Broadband για τη δημιουργία αγροτικού δικτύου, το οποίο ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου.

Το δεύτερο έργο επιγράφεται «Ευρυζωνικό δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας» (Superfast Broadband) και έχει στόχο την κάλυψη αστικών περιοχών με υποδομές NGA, κατάλληλες για την παροχή πραγματικής ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps στους τελικούς καταναλωτές. Στόχος του έργου αυτού είναι η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων για την επέκταση των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών, τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο του κτιρίου. Μάλιστα για τα δίκτυα αυτά προβλέπονται κονδύλια 195 εκατ. ευρώ.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα