Ηλεία Πολιτισμός

Κωνσταντίνος Τσιρώνης: Πανελλήνια διάκριση για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό

Ακούστε το άρθρο

   Σε μια συγκινητική εκδήλωση, παρουσία της Πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στη Χαλέπα Χανίων, ο μαθητής της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου, Κωνσταντίνος Τσιρώνης, παρέλαβε τον Β΄ Έπαινο, για την εργασία-συμμετοχή του στον ΙΖ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Ο πολιτισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Ο Κωνσταντίνος, κέρδισε όμως πολλά περισσότερα από τον Β΄ Έπαινο, αφού μπήκε στη διαδικασία της έρευνας και αναζήτησης στοιχείων για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, και με τις πολύτιμες συμβουλές και την καθοδήγηση του καθηγητή του, φιλολόγου Δημήτρη Καραντώνη – με προτροπή του οποίου αποφάσισε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό – κατάφερε μέσα από την εργασία-συμμετοχή του στον διαγωνισμό, να κερδίσει πολύτιμες γνώσεις.

Κι όλα αυτά, σε ώρες εκτός σχολείου, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που του απομένει, ανάμεσα στη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου, στα φροντιστήρια Αγγλικών και Γερμανικών, στα μαθήματα κιθάρας που παρακολουθεί, μια ασχολία που αγαπά πολύ.

Το «μπράβο» του καθηγητή του, όταν διάβασε την τελική μορφή του δοκιμίου, ήταν ήδη το πρώτο «βραβείο» για τον Κωνσταντίνο.

2. Το μεγαλύτερο «βραβείο» του Κωνσταντίνου από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, είναι οι γνώσεις που κέρδισε προετοιμάζοντας το δοκίμιο του

Η σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα

Μαζί του όμως, κέρδισε η σχολική κοινότητα στην οποία ανήκει αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας, αφού για μια ακόμα φορά, ένας μαθητής από περιφερειακό σχολείο – εν προκειμένω του Γυμνασίου Πελοπίου – αποδεικνύει ότι η Ηλεία διαθέτει ταλαντούχα παιδιά και φωτισμένους εκπαιδευτικούς, που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι πολύ συχνά (έλλειψη καθηγητών, κτιριακά προβλήματα, ανύπαρκτος εξοπλισμός και υποδομές κ.α) αποδεικνύουν κάθε φορά την αξία του δημόσιου σχολείου.

Οι συμμαθητές του Κωνσταντίνου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ο Διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Κονδύλης, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής, όπως και οι συγκινημένοι καθηγητές του, που έσπευσαν να τον συγχαρούν, αφού αυτή η διάκριση, αποτελεί σίγουρα και επιβράβευση, για τους ίδιους και την προσπάθεια που καταβάλλουν να μεταφέρουν γνώσεις στους μαθητές τους.

Ο Β΄ Έπαινος και η ποιότητα της εργασίας

Από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», πέραν της ενημέρωσης για τη διάκριση του Κωνσταντίνου και την πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετή απονομής, το σχολείο ενημερώθηκε και για την ποιότητα της εργασίας του. «Ήταν ένα ενδιαφέρον και πλούσιο γραπτό. Κι αυτό που εξέπληξε την κριτική επιτροπή, ήταν ότι δεν είχαν μπροστά τους ένα ακόμα τυποποιημένο γραπτό, από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούν τα παιδιά της ηλικίας του, γι’ αυτό και ξεχώρισε», λέει ο κ.Καραντώνης, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς». Εξηγώντας μάλιστα, τι ήταν αυτό που το έκανε «μη τυποποιημένο», σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος, εκτός από τα βιβλιογραφικά στοιχεία που βρήκε από εγκυκλοπαίδειες, και άλλες πηγές,  έκανε δικές του απόπειρες κριτικών αποτιμήσεων, οι οποίες εξέπληξαν ευχάριστα την επιτροπή, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του.

Ο Κωνσταντίνος, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» για τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, εξηγεί πως χάρηκε, αφού σίγουρα ο Β΄ Έπαινος σ’ ένα τέτοιο διαγωνισμό αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειάς του – από την οποία είχε ήδη κερδίσει πολλά – αλλά χάρηκε ιδιαίτερα γιατί συνειδητοποίησε ότι μαζί του χάρηκαν οι κοντινοί του άνθρωποι, η οικογένεια, οι φίλοι, οι εκπαιδευτικοί του.

Στην Κρήτη

   Το περασμένο Σάββατο, ο Κωνσταντίνος ταξίδεψε στην Κρήτη, συνοδευόμενος από τους γονείς του, Σπύρο και Καλλιόπη, προκειμένου να παραλάβει τον Έπαινό του.

   Η τελετή απονομής, εντάχθηκε στο πλαίσιο του ολοήμερου αφιερώματος που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά,  για την επέτειο του θανάτου του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο, στους Τάφους των Βενιζέλων, με ομιλήτρια την Κέιτ Σμιθ, Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, η οποία παρέστη και στην απογευματινή τελετή.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Υπεύθυνη Ερευνητικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιδρύματος, Ιστορικός Αργυρώ Βατσάκη, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο θεσμό του Μαθητικού Διαγωνισμού που μετρά 17 χρόνια, συνολικά στις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος αλλά και του Μουσείου, αλλά και στο θέμα του φετινού διαγωνισμού, των συμμετοχών και των κειμένων που τελικά ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν, ενώ ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης, στην σύντομη τοποθέτησή του, έκανε την αναγόρευση των εταίρων του Ιδρύματος, τους Διογένη Βαλαβανίδη, Θεόδωρο Κατερινάκη και Αντώνη Σπανουδάκη.

Ο Κωνσταντίνος παρέλαβε τον έπαινο του από τα χέρια του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Στέλιου Ζερβάκη, ως εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας.

Νωρίτερα, είχαν βραβευτεί οι τρεις μαθητές, Πέτρος Τόκας (2ο Γυμν. Ηγουμενίτσας), Βασίλης Σταθόπουλος (Ιδιωτικό Γυμν. Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης) και Σταμάτης Θεοφιλόπουλος (Ιδιωτικό Γυμνάσιο ¨Άξιον¨ Ξάνθης), οι οποίοι απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Κωνσταντίνος, ήταν ο μοναδικός από τους έξι μαθητές που απέσπασαν έπαινο στον διαγωνισμό και παρέστησαν στην εκδήλωση, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους υπευθύνους του διαγωνισμού, οι οποίοι και μίλησαν με κολακευτικά λόγια στην εφημ. «Πατρίς» για τον χαρακτήρα και την ευγενική παρουσία του Ηλείου μαθητή και των γονιών του, στην εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος.

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

Την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη συγκινητική στιγμή στην Κρήτη, έδωσε στον Κωνσταντίνο, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, η οποία κάλυψε τα έξοδα μετάβασης του Κωνσταντίνου και των γονιών του στην Κρήτη. Γι’ αυτό και ο ίδιος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του ιδίου και των γονιών του προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό, κάτι που θέλησε να κάνει και το Σχολείο – η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων – μέσω της εφημ. «Πατρίς», για την ευγενική του προσφορά.

Ο Κωνσταντίνος όμως, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τον καθηγητή του, κ.Καραντώνη, χωρίς την προτροπή και τη βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο. «Είναι επίτευγμα και των δυο μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ.Καραντώνης, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και για το χρόνο που διέθεσε, ευχόμενος «…να είναι γερός και ευτυχισμένος και πάντα να βάζει στόχους στη ζωή του, για να κερδίσει – όπως ¨λέει¨ και ο Οδ. Ελύτης – τη δική του Ιθάκη».

Όλη η επικαιρότητα