Ελλάδα Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Ακούστε το άρθρο

Συνολική κριτική στη ΝΔ ασκούν πηγές της κυβέρνησης αξιοποιώντας ως προς αυτό και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. «Η ΝΔ σε αδυναμία να κάνει πολιτική αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ούτε αυτές δεν μπορεί να “διαβάσει” σωστά!» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα» απαντά η Νέα Δημοκρατία.

Με βάση την ανάλυση που κάνουν επί των δημοσκοπήσεων -μεταξύ αυτών και της δημοσκόπησης της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής-, κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν έχει «ρεύμα».

«Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση» σημειώνουν.

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία»

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία. Και, αφού η “καταστροφή”, στην οποία τόσο επένδυε, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν επήλθε -δυστυχώς για την ίδια, αλλά ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες-, πιάνεται από όπου μπορεί:

» Ταυτίζεται άκριτα με επιχειρηματίες αποδεχόμενη σκοτεινές μεθόδους υποκλοπών και εκβιασμών,

» Ψεύδεται για ένα σωρό ζητήματα (από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι την υγεία), ενώ, εσχάτως,

» Καταφεύγει και στον σχολιασμό δημοσκοπήσεων, τις οποίες διαστρεβλώνει! Εκτός αν αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει τον ρόλο του ο πρώην δημοσκόπος και νυν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ…»

«Δεν έχει “ρεύμα” η ΝΔ» καταλήγουν.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι «καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς πολιτικό και ουσιαστικό συμπέρασμα: η ΝΔ, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, παρά τη συντριπτική πλειονότητα των media που τη στηρίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν μεγάλα κομμάτια του λαού, δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης. Μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση».

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της Κάπα Research, αναφέρουν, αναδεικνύει δύο σημαντικά ευρήματα, που αποδεικνύουν την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης και την αδυναμία της ΝΔ:

Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (46,5%) θέλει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση», έναντι 38% που ζητάει «να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Κόλαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έχουν ανάγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε άλφα και ωμέγα της στρατηγικής τους – δεν περνάει μέρα που να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές ο αρχηγός της ΝΔ!», σχολιάζουν.

Δεύτερον, το 52,5% θεωρεί ότι κεντρικό θέμα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα σήμερα είναι «το μοντέλο ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών», έναντι 19,5% που θεωρούν κεντρικό θέμα «την κατάργηση του Μνημονίου» και 22,5% που εκτιμούν ότι είναι η «έξοδος από την ευρωζώνη».

«Με άλλα λόγια», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «αυτό που ζητάει πάνω από το 50% των πολιτών είναι η βασική στρατηγική την οποία διακηρύσσει και υλοποιεί η κυβέρνηση, ενάντια στις καταστροφολογικές κραυγές της ΝΔ: ανάπτυξη εντός ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών, από όλους. Τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους δανειστές».

«Υπάρχει προοπτική για τη χώρα»

Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «σε αυτή την εικόνα συντείνουν και άλλα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης: το 53,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, το 53,3% εκτιμά ότι υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες πρόθυμες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας με αμοιβαίο όφελος, ενώ το 47% πιστεύει ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα παραμένει οριστικά στο ευρώ (έναντι 45,5% που βλέπει ακόμη κινδύνους)».

Αυτών δεδομένων, σχολιάζουν ότι «καταγράφεται, δηλαδή, ένα πλειοψηφικό ρεύμα που πιστεύει στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου, στον αντίποδα της εικόνας που θέλουν να καλλιεργούν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα media για την καταστροφή, που διαρκώς έρχεται και ξανάρχεται».

Κατά την ίδια ανάλυση τους, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «αν τα παραπάνω στοιχεία συνδυαστούν με άλλα, από τις δύο άλλες δημοσκοπήσεις, η βαθιά πολιτική αμηχανία και κρίση της ΝΔ είναι εξηγήσιμες».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ΝΔ, σε προφανή αδυναμία να κάνει πολιτική, πιάνεται από τις δημοσκοπήσεις. Αλλά και αυτές δεν μπορεί να τις διαβάσει σωστά!».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα διαρρέουν, από την πλευρά του Μοσχάτου, ως σχολιασμός των δημοσκοπήσεων, αναλίσκονται σε μια αγιογραφία του “ηγέτη”. Μάλλον επειδή ξέρουν καλά ότι η εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη θέλει ισχυρή τόνωση…» προσθέτεουν.

«Ας μη χαίρεται, λοιπόν, η ΝΔ, για το -όχι και τόσο μεγάλο, άλλωστε- προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις» σημειώνουν, σχολιάζοντας ότι «πέραν της φυσιολογικής φθοράς μιας κυβέρνησης που δίνει έναν μεγάλο αγώνα σε εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, και του οποίου οι καρποί θα φανούν ακόμα πιο καθαρά το αμέσως επόμενο διάστημα, ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχικά υπολειπόταν με πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξης του 20%. Στις κάλπες, όμως, πλησίασε σε απόσταση δύο μόλις μονάδων και οδήγησε την Τερέζα Μέι σε πολιτική ήττα και απώλεια της αυτοδυναμίας».

Οι κυβερνητικές πηγές καταλήγουν: «Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση».

Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία απαντά ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλία «διαπίστωσε κι εκεί τη βαθιά απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και το ισχυρό πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας».

«Αυτό, δηλαδή, που όλοι γνωρίζουν στην Ελλάδα και δεν είναι ανάγκη να αναλύσει ιδιαίτερα τις δημοσκοπήσεις για να το καταλάβει κανείς» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα» προσθέτει η ΝΔ.

Όλη η επικαιρότητα