Αγροτικά

Κόντρα στην κρίση οι γεωπόνοι της Τριφυλίας

15008_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ ιδρύθηκε το 1994 από 4 γεωπόνους, τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, τον Γιώργο Ζωγόπουλο, τον Βασίλη Γριβοκωστόπουλο και τον Νίκο Κοσκολέτο, που είχαν δικά τους καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους συνεχίζοντας αυτή τη δραστηριότητα και έχοντας πλέον τρία υποκαταστήματα σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά.

Από το 2001 μέχρι και το 2005 η εταιρεία ασχολείτο με την εμπορία καρπουζιού στο εξωτερικό και κηπευτικών στην εγχώρια αγορά. Το 2006 αποφάσισαν να σταματήσουν την εμπορική δραστηριότητα και να επενδύσουν στην παραγωγική.

Μπορεί να ξεκίνησε, λοιπόν, την παραγωγική δραστηριότητα με την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο η πορεία της ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Με έδρα την Κυπαρισσία, το 2009 μπήκε δυναμικά στην παραγωγή ντομάτας με υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Ο όγκος της ετήσιας παραγωγής αγγίζει τους 1.800 τόνους, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται παράλληλα και στην παραγωγή σποροφύτων ξεπερνώντας τα 3 εκατ. φυτά τον χρόνο. Η επιχείρηση επέλεξε να επενδύσει δυναμικά στην περιοχή προσθέτοντας την εμπειρία πολλών χρόνων που είχε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, με γνώμονα την ποιότητα και το σεβασμό του τελικού καταναλωτή.


Ετσι επένδυσαν στη δημιουργία μιας θερμοκηπιακής μονάδας στην περιοχή Βουλιέρι Φιλιατρών, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων. Εκεί ανέπτυξαν 36 στρέμματα θερμοκηπίων παραγωγής κηπευτικών με υδροπονία, 8 στρέμματα φυτώριο κηπευτικών και 2-3 στρέμματα βοηθητικών χώρων.

Η εγκατάσταση γίνεται με γαλλικά θερμοκήπια, ενώ χρησιμοποιούνται τα πλέον εξελιγμένα συστήματα λίπανσης και άρδευσης, ο έλεγχος των οποίων γίνεται από ολλανδικό σύστημα μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή. Η θέρμανση των θερμοκηπίων γίνεται από αερόθερμα ελληνικής κατασκευής που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το πυρηνόξυλο.

Από το 2009 η μονάδα ξεκινά την παραγωγή ντομάτας, η οποία διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά. Οπως μας εξηγεί ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, με την γνώση και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων και παίρνοντας παράλληλα στοιχεία από Ολλανδούς παραγωγούς, κατάφεραν να παράγουν ποιοτική ντομάτα σε καλό όγκο παραγωγής και με καλά κοστολογικά στοιχεία.

Ετσι μέχρι σήμερα έχουν κάνει 3 ετήσιους κύκλους, που είναι συνολικά 6 φυτεύσεις -αφού γίνονται δύο ετησίως-, έχοντας ανέβει ψηλά στην στρεμματική απόδοση και αγγίζοντας τους 50 τόνους ανά στρέμμα. Η μία φύτευση γίνεται τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και η άλλη αρχές Ιανουαρίου, με περίοδο συγκομιδής αρχές Οκτωβρίου με 10 Ιανουαρίου και αρχές Απριλίου με 25 Ιουλίου.

Εμπορικά το προϊόν διοχετεύεται στην τοπική αγορά της Μεσσηνίας, σε Κόρινθο, Χαλκίδα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, ένας μεγάλος όγκος πάει στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, ενώ μία σοβαρή ποσότητα διατίθεται απευθείας σε σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι η διασπορά στην αγορά τόσο για εμπορικούς λόγους όσο και για να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτήν.


Από το 2010 και παράλληλα με την παραγωγή ντομάτας ξεκινά και η παραγωγή σποροφύτων, σε μια έκταση 8 στρεμμάτων, εξοπλισμένη με ό,τι καλύτερο υπάρχει και με στόχο την παραγωγή φυτών εύρωστων, υγιών, αλλά και οικονομικών, για να τροφοδοτούν τους αγρότες της περιοχής.

Η παραγωγή ξεκίνησε με αυτόρριζα φυτά, από το φετινό καλοκαίρι όμως βελτιώνεται η επένδυση με ειδικά συστήματα ανάπτυξης φυτών για να παράγουν εμβολιασμένα σπορόφυτα – κυρίως καρπούζι, αγγούρι, ντομάτα και μελιτζάνα.

Οπως σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορούν πια να παραδίδουν στους παραγωγούς εμβολιασμένα σπορόφυτα. Δεν παραλείπει να τονίσει μάλιστα ότι τα πρώτα εμβολιασμένα καρπούζια που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας τα είχε φτιάξει ο ίδιος το 1989.


Τα φυτά που παράγονται με σειρά όγκου είναι ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, καρπούζι και πεπόνι, με την ετήσια παραγωγή στα αυτόρριζα φυτά να φτάνει τα 3 εκατομμύρια και με στόχο τα εμβολιασμένα να ξεπεράσουν το 1 εκατ.

Το προσωπικό που απασχολείται στη μονάδα είναι Ελληνες και οικονομικοί μετανάστες από γειτονικές χώρες, όλοι ασφαλισμένοι, το οποίο είναι εκπαιδευμένο και σέβεται το προϊόν που πιάνει στα χέρια του. Απασχολούνται περίπου 35 άτομα σε καθημερινή βάση, μεταξύ των οποίων και το επιστημονικό προσωπικό.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα