Υγεία

Κοροναϊός – Γρίπη: Πως μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε – Ομοιότητες και διαφορές

Ακούστε το άρθρο

Στους 20 έχουν φτάσει στη χώρα μας οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά τεράστια μάχη για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά.

Την ίδια ώρα ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι πολίτες με χαμηλή συμπτωματολογία πρέπει να μένουν σπίτι και σε καραντίνα πάντα μιλώντας με τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ.

Πως όμως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν έχει μια απλή γρίπη ή τον φονικό ιό;

Συμπτώματα: Ομοιότητες και διαφορές

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κορονοϊού παρουσιάζεουν κάποιες διαφορές. Όσοι πολίτες έχουν γρίπη παρουσιάζουν συμπτώματα ενός 1-4 ημερών.

Το ίδιο χρονικό περιθώριο έχουν και τα συμπτώματα του κοροναϊού, ωστόσο κρατάει περισσότερο η περίδοος επώασης, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 5 μέρες.

Απαραίτητη η απόσταση των δύο μέτρων

Τόσο ο νέος κορονοϊός όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

via

Όλη η επικαιρότητα