Εκπαίδευση

Κοροναϊός: Η εκπαίδευση αλλάζει – Πώς θα γίνονται εξ αποστάσεως τα μαθήματα

Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε ήδη η δοκιμαστική λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όλα δείχνουν πως αυτή θα είναι η επόμενη ημέρα στα σχολεία της Ελλάδας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε στο MEGA για το πώς θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

«Το μάθημα συνεχίζεται»

«Τα σχολεία έκλεισαν, το μάθημα συνεχίζεται» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω κοροναϊού, που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αυτή η μέθοδος δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε την κάλυψη ύλης, αλλά στόχο έχει να κρατήσουν οι μαθητές επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία» τόνισε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας και περιγράφοντας αναλυτικά τις δυνατότητες που προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευση

«Στο Μέγαρο Μαξίμου και μαζί με τον Πρωθυπουργό δοκιμάσαμε την πιλοτική εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στον κάθε καθηγητή να έχει τη δική του εικονική τάξη, να επιβάλλει ησυχία στην τάξη κάνοντας χρήση του «mute», ενώ κάθε μαθητής μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να παρουσιάσει εργασίες» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ.Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση και ένα τεράστιο εγχείρημα.

Και εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση;

Η ίδια επεσήμανε πως κατά συντριπτική πλειονότητα κάθε οικογένεια με παιδιά στην χώρα, αυτή τη στιγμή έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ όπως είπε, εξετάζεται και πρόβλεψη για όσες οικογένειες που δεν έχουν.

Η κ. Κεραμέως επιπλέον, δήλωσε πως το σύστημα αντέχει για να υπάρχουν τηλεμαθήματα σε όλη την Επικράτεια και ενώ είναι αναμενόμενο πως θα υπάρξουν τεχνικά ζητήματα και ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής και εξοικείωσης, η χρήση της πρωτοποριακής αυτής πλατφόρμας είναι εξαιρετικά εύκολη.

Πώς θα γίνει η αναπλήρωση διδακτικών ωρών

Αναφερόμενη τώρα στο μέλλον της σχολικής χρονιάς και σε σχέση με τις ώρες διδασκαλίας που θα χαθούν, η κ. Κεραμέως τόνισε πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συνολική διάρκεια που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η αναπλήρωση μπορεί να γίνει με «ήπιους τρόπους» όπως η μείωση της ώρας διδασκαλίας και η κατάργηση περιπάτων και εκδρομών αν η αναστολή λειτουργίας αφορά σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.

«Είμαστε ωστόσο έτοιμοι για όλα τα σενάρια ακόμα και για την περίπτωση που η αναστολή λειτουργίας υπερβεί το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων» τόνισε η κ. Κεραμέως ενώ συμπληρώνοντας δήλωσε:

«Θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα, όπως επέκταση σχολικού έτους, μείωση ύλης και ενδεχομένως μετακύλιση της έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Πώς θα γίνονται τα εξ αποστάσεως μαθήματα

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας: Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που παρέχει το Υπουργείο).

Προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου

(1) Σχολεία:
– Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από την Γ’ Λυκείου (λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς.

Μετά την εφαρμογή της στη Γ’ Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

– Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία.

Το Υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

(2) ΙΕΚ:
– Εδώ και χρόνια, τα Δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα.
– Θα δοθεί προτεραιότητα επίσης, στη δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

(3) Πανεπιστήμια:
Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο θα διαθέσει στα Πανεπιστήμια ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης (προκειμένου να τις αξιοποιήσουν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους).

Συνοπτικά, το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει (α) όλες τις προαναφερόμενες, υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και (β) τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft, τις οποίες το Υπουργείο ευχαριστεί θερμά για την ευγενική αυτή παροχή τους.

Περαιτέρω, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

via

Όλη η επικαιρότητα