Αρθρογραφία

Κοροναϊός: Ψυχραιμία, στελέχωση, όχι άλλα λάθη

Ακούστε το άρθρο

Του Μάκη Μπαλαούρα

Είναι γνωστή η τραγική, τελικά, περιπέτεια της ομάδας των προσκυνητών στους «Αγίους Τόπους».

  1. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν εκλέχτηκαν οι προσκυνητές, όπως καθησύχαζε το Υπ. Υγείας.
  2. Γυναίκα που επέστρεψε με το γκρουπ των προσκυνητών, με κρούσμα κορωναϊού, δήλωσε στο Mega ότι όταν έφτασαν στο “Ελ. Βενιζέλος”, τηλεφώνησαν στον ΕΟΔΥ και ανέφεραν ότι μέλη του γκρουπ ήταν άρρωστα. Ο ΕΟΔΥ τους είπε πως επέστρεψαν από μία χώρα που δεν είναι επικίνδυνη και μπορούσαν να πάνε στο σπίτι τους!
  3. Όταν, πάνω από βδομάδα πριν παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο του Ρίου ο 66χρόνος εκπαιδευτικός, με έντονη κοινωνικό περίγυρο, προσέφυγε στην Αμαλιάδα, σε καθ΄ ύλην αρμόδια πνευμονολόγο, διαπιστώνοντας τη μεγάλη πιθανότητα προσβολής του ασθενή από τον ιό, επικοινώνησε άμεσα με το κρατικό φορέα χειρισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, τον ΕΟΔΥ, την καθησύχασαν, λέγοντας της, ως να ήταν ένας περίεργος πολίτης, λέγοντας της ότι «Οι ταξιδιώτες από Ισραήλ, δεν εμπίπτουν στα ύποπτα κρούσματα. Λειτουργείστε ως συνήθως»!
  4. Τα ίδια ακριβώς ανεύθυνα, μια μέρα μετά, απάντησε το ΕΟΔΥ και σε πνευμονολόγο (!) από Γαστούνη, που εξέτασε ασθενή από τους προσκυνητές!
  5. Φάνηκε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας δεν ήταν ενήμερες για το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον Covid-19 και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαμόρφωση χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης πιθανών κρουσμάτων.

‘Όλα αυτά τα τραγικά λάθη συνέβαλλαν στο να ανοίξει μια μεγάλη «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου, όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρας, με συνέπεια να οδηγηθεί ο εκπαιδευτικός σε κρίσιμη κατάσταση, να μπει σε καραντίνα ολόκληρο Νοσοκομείο (!) και να εξαπλωθεί ο κοροναϊός στην Ηλεία, που μετρά, μέχρι σήμερα 41 κρούσματα, ενώ έχει μολύνει και άτομα και σε απομακρυσμένες περιοχές!

Άμεσα μέτρα στελέχωσης των Νοσοκομείων- δημιουργία διαγνωστικών κέντρων στη ΠΔΕ

  1. Με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιτρέπει προσλήψεις κατ΄ εξαίρεση, το υπουργείο Υγείας πρέπει, έστω και τώρα, να ενισχύσει τα νοσοκομεία Ηλείας-Αχαΐας με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και πληρώματα ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημιολογική έξαρση του κορωναϊού.
  2. Να εγκατασταθεί διαγνωστικό κέντρο στο Ρίο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς της ΠΔΕ, για να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος στην εξέταση των δειγμάτων που στέλνονται στην Αθήνα.
  3. Κάθε σοβαρό σχέδιο περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας, τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας.

Αν δε ληφθούν άμεσα τα παραπάνω στοιχειώδη μέτρα, τότε θα μείνει μόνο η επικοινωνιακή πολιτική σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και της βιοπάλης λαϊκών αγορών

Δεν αρκούν τα συνήθη μέτρα στήριξης όλων των επαγγελματικών ομάδων που λαμβάνονται σε καιρικά φαινόμενα, σε μικροκλίμακα, όπως μη καταβολή οφειλών στα δημόσια ταμεία για 6 μήνες. Η σημερινή υγειονομική κρίση που έσκασε στην Ηλεία έχει διαλύσει τα πάντα. Χώροι εστίασης, αναψυχής (κινηματογράφοι-θέατρα), εμπορικά, τουριστικές επιχειρήσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και απαγόρευση λαϊκών αγορών όχι με απόφαση της Πολιτείας, αλλά με πρωτοβουλία δημάρχων(!), έχει οδηγήσει σε κατοχικά φαινόμενα, διάλυσης της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον Νομό μας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας.

Χρειάζονται μέτρα ριζικά που θα στηρίξουν σε βάθος τους επαγγελματίες με ενισχύσεις για την επανόρθωση των ζημιών της (πανηλειακής) επιδημίας, σύμφωνα Κανονισμό 651/2014 της Επιτροπής, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μιμηθεί την ανευθυνότητα της ΝΔ

Θυμίζουμε ότι πέρσι η ΝΔ με αφορμή τους θανάτους της γρίπης, έκανε σφοδρές επιθέσεις (και) σε αυτό το κοινωνικό θέμα, στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επειδή υπήρξαν 39 νεκροί, ενώ εφέτος ήδη κατεγράφησαν 72 νεκροί! Εμείς, με αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, προβαίνουμε σε υποδείξεις και η κριτική μας για της ευθύνες της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση του κοροναϊού δεν είμαι καταστροφική και επικοινωνιακή.

Όλη η επικαιρότητα