Κορονοϊός: Εγρήγορση αλλά όχι έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας!

Γιατί είναι αναποτελεσματικά τα έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου. Ενημέρωση από τις Αρχές μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου. Τι πρέπει να κάνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

“Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα προς το παρόν στις πύλες εισόδου της χώρας” τόνισε στους δημοσιογράφους ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως “δεν χρειάζονται τα μέτρα αυτά”, χαρακτηρίζοντάς τα αναποτελεσματικά.

Γιατί αυτό; Διότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο κορονοϊός είναι πως δεν έχει συμπτώματα και γι’ αυτό προφανώς οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν απαιτούνται μέτρα στις πύλες εισόδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, στο 90% των περιπτώσεων, τα μέτρα στις πύλες εισόδου δεν λειτούργησαν.

Ο κορονοϊός και τα μέτρα στην χώρα μας

Είπε ακόμη πως η χώρα προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ακόμη πως στο 85% η συμπτωματολογία αυτής της νόσου είναι σαν αυτή της γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας ζητά από τον κόσμο κόσμο να ζητά ιατρική βοήθεια όταν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.

“Θα υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη μέρα”, συνέχισε οι ίδιος, προαναγγέλλοντας μάλιστα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και έκτακτη χρηματοδότηση για την κατάσταση που διαμορφώνει… ασφυκτικά κοντά μας πλέον ο κοροναϊός, αφού θυμίζουμε πως στην Ιταλία υπάρχουν ήδη έξι νεκροί και 230 κρούσματα.

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ως ελάχιστα μέσα πρόληψης για τον κορονοϊό και… όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

– Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κορονοϊός: «Το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε κρούσμα αλλά να απομονωθεί το γρηγορότερο»

«Το θέμα δεν είναι αν και πότε θα ταυτοποιηθεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού στη χώρας μας, αλλά να ανιχνευτεί και να απομονωθεί το γρηγορότερο, πριν προλάβει να γίνει διασπορά στο γενικό πληθυσμό» ανέφερε νωρίτερα στο newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ.

Όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας ο νέος κορονοϊός μπορεί να μην έρθει και ποτέ στη χώρα μας, ωστόσο στην αντίθετη περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση και ψυχραιμία.

newsit