Υγεία

Κορωνοϊός: Γιατί δεν πρέπει να φοράω φακούς επαφής εκτός σπιτιού

Ακούστε το άρθρο

Τι άλλο πρέπει να προσέχω; Η Χειρουργός – Οφθαλμίατρος Ασπασία Αδαμοπούλου λύνει όλες τις απορίες μας.

Τα μάτια είναι ένα από τα όργανα -μαζί με το στόμα και τη μύτη- από όπου μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοράμε φακούς επαφής την περίοδο της πανδημίας; Μήπως τα γυαλιά οράσεως βοηθούν στο να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπό μας; Η Ασπασία Αδαμοπούλου, MD, FICO Χειρουργός – Οφθαλμίατρος Ενηλίκων-Παίδων της “Ophthalmica”,  απαντά σε όλες τις απορίες μας.

Η ανακάλυψη του νέου ιού

“Ο Οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάγκ είναι ο άνθρωπος που πρώτος υποπτεύθηκε το Δεκέμβριο του 2019 την ύπαρξη του ιού σε κάποιον ασθενή του, παρατηρώντας μια διαφορετική μορφή επιπεφυκίτιδας. Δέχθηκε “πόλεμο’” και απειλήθηκε στη χώρα του, παρόλα αυτά διέδωσε την ύπαρξη του ιού σε όσους πιο πολλούς μπορούσε. Ο σπουδαίος αυτός Οφθαλμίατρος με την σπάνια επιστημονική ματιά, που διέγνωσε την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τότε ιού-του γνωστού πια κορωνοϊού covid19- δυστυχώς μολύνθηκε και κατέληξε. Έτσι, δεν έχουμε, μέχρι τώρα, στοιχεία για το τι ακριβώς είδε! Η προσφορά του, ωστόσο στην ανθρωπότητα είναι ανυπολόγιστη και σαν Οφθαλμίατρος θεωρώ πως το Νόμπελ Ιατρικής του ανήκει, παρότι δίδεται μόνο σε ανθρώπους εν ζωή” λέει στο Marie Claire.

Ο ρόλος των ματιών στη μετάδοσή του

“Οι οφθαλμοί ανήκουν- μαζί με το στόμα και τη μύτη- στα όργανα εκείνα που μπορεί να μεταδόσουν τον ιό με τα δάκρυα και τις εκκρίσεις, αλλά και να τον κολλήσουν από κάποιον που φέρει τον ιό μέσω σταγονιδίων βήχα ή φτερνίσματος (από κάποιον ασυμπτωματικό ή μη φορέα της νόσου), τριψίματος των οφθαλμών με βρώμικα χέρια (π.χ. μετά από απλή επαφή με “άγνωστη” επιφάνεια, άρα δυνητικά μολυσμένη) μέσω ενστάλλαξης οφθαλμικών σταγόνων χωρίς να έχουμε εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες υγιεινής” μας εξηγεί η γιατρός.

Μπορώ να χρησιμοποιώ τους φακούς επαφής μου;

Ναι, υπό αυστηρές και απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: 1. Αφού εφαρμόσετε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. 2. Εάν παραμείνετε εντός σπιτιού και: α) είστε με τα συνήθη μέλη της οικογένειας σας, β) ΔΕΝ έχετε κάποιον σε αυτή, που να φέρει τα συμπτώματα ή επιβεβαιωμένα να νοσεί(άρα να έχει γίνει το test και είναι θετικό). 3. Δεν έχετε γυαλιά οράσεως (όπως θα έπρεπε!) με τους πρόσφατους βαθμούς σας, ώστε να ανταποκριθείτε στις απαιτητικές οπτικές εργασίες σας, όπως τηλεργασία, μελέτη κλπ.

Στην περίπτωση που δεν έχω γυαλιά με τους πρόσφατους βαθμούς, τι να κάνω;

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και παλιότερα γυαλιά, που δεν απέχουν πολύ από τους τωρινούς σας βαθμούς, κάνοντας συχνά διαλλείματα ή ιδανικά να επικοινωνήσετε με τον Οφθαλμίατρο και τον Οπτικό σας και να δοθεί- έστω μια προσωρινή λύση-με βάση τους βαθμούς των φακών επαφής σας.

Πότε να αποφεύγω φακούς επαφής;

Όταν πρόκειται να βγείτε εκτός σπιτιού (φαρμακείο, σουπερμάρκετ κλπ), διότι ο κίνδυνος να επιμολυνθούν οι φακοί επαφής σας είναι πιο υπαρκτός όσο ποτέ! Είναι άγνωστο από που και από ποιον μπορεί να συμβεί, μιας που επαφές μας δεν είναι πια ασφαλείς, πόσο μάλλον εκτός σπιτιού!

Αν φοράω γυαλιά οράσεως με αποτρέπει να μην αγγίζω συχνά το πρόσωπο μου;

Φορώντας τα πιθανόν (γιατί πολλοί τα βάζουν και τα βγάζουν ανάλογα με το λόγο που τα φορούν) να μας θυμίζουν να μην αγγίζουμε τους οφθαλμούς μας. Δυστυχώς όμως δε μας θυμίζουν να μην αγγίζουμε τη μύτη ή το στόμα μας! Πολλοί π.χ. φορούν γυαλιά αλλά βάζουν το χέρι ή το στυλό στο στόμα ή τρίβουν τα μάτια τους σπέρνοντας τα δάκτυλα πίσω από τα γυαλιά.
Είμαι επαγγελματίας υγείας ή εργάζομαι σε κάποιες από τις υποχρεωτικά ανοικτές επιχειρήσεις. Μπορώ να χρησιμοποιώ τους φακούς επαφής μου;

Σαφέστατα και όχι, μιας που οι πιθανότητες επαφής με ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου αυξάνονται δραματικά. Ένας επιπλέον λόγος, είναι ότι το γυαλί οράσεως προσφέρει μια “κάποια” προστασία (σε καμία περίπτωση πλήρη!), σ’ αντίθεση με τον φακό επαφής, όπου ο οφθαλμός είναι απόλυτα εκτεθειμένος. Ειδικότερα οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά -τα οποία ασφαλώς επιβάλλονται διά πρωτοκόλλου σε όσους μπαίνουν σε θαλάμους covid19- μαζί με όλο τον υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό.

Η πολύωρη χρήση συνδυαστικά μάσκας και προστατευτικών γυαλιών όμως επηρεάζει τα μάτια μου;

Είναι γεγονός ότι η πολύωρη χρήση τους δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για τους οφθαλμούς-το οποίο δε θα χαρακτήριζα φιλικό ωστόσο η προστασία σας προέχει! Επομένως, όταν πια βρεθείτε σε ασφαλές περιβάλλον και αφού εφαρμόσετε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, μπορείτε να ενσταλλάξετε τεχνητά δάκρυα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, για να τους ενυδατώσετε, αρκετές φορές τη μέρα. Ωστόσο, όσοι έχετε κάποια υποκείμενη οφθαλμολογική πάθηση (π.χ. γλαύκωμα, κερατοπάθεια κ.α.) θα πρέπει να συμβουλευτείτε αυστηρά τον Οφθαλμίατρο που σας παρακολουθεί και να λάβετε εξατομικευμένες οδηγίες.

Το παιδί μου είναι μηνών, χειρουργήθηκε για καταρράκτη και φοράει φακό επαφής στο χειρουργημένο μάτι.Τι πρέπει να κάνω;

Εδώ πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου η χρήση του φακού επαφής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας του παιδιού και λάθη δε συγχωρούνται. Οι γονείς γνωρίζουν την αναγκαιότητα της χρήσης τους και εκπαιδεύονται στην εφαρμογή τους. Αναμφισβήτητα, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη και η άμεση επικοινωνία με τον Παιδοφθαλμίατρο σας απολύτως ενδεδειγμένη για εξατομικευμένες οδηγίες. Προσωπικά, κάθε μικρός μου ασθενής είναι ο δικός μου μικρός ήρωας, και για όλους όσους ασχολούμαστε και με παιδιά, η ανάπτυξη της οπτικής λειτουργίας αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους! Ο προσωπικός σας Παιδοοφθαλμίατρος γνωρίζοντας καλύτερα, από τον οποιοδήποτε, τον μικρό του ασθενή είμαι βέβαιη πως θα σας κατευθύνει αναλόγως!

Τι πρέπει να προσέχω γενικά για τους φακούς επαφής;

Ο φακός επαφής είναι αναμφίβολα ένα ξένο σώμα για τον οφθαλμό το οποίο και πριν τον covid19 οφείλαμε να συμβουλευόμαστε μόνο τον Οφθαλμίατρο μας για τη χρήση του ή μη, να απολυμαίνουμε, να αλλάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να προμηθευόμαστε μόνο από εγκεκριμένα καταστήματα μιας που αποτελεί πηγή προσκόλλησης μολυσματικών και μη σωματιδίων!

“Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, κάθε έγκυρη πηγή γνώσης και κάθε επιπλέον μέτρο προστασίας, μας φέρνει όλους ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε υγιείς! Σαν Οφθαλμίατρος λοιπόν θα σας προέτρεπα να αγαπήσετε τους οφθαλμούς σας, όπως αγαπάτε τον εαυτό σας, ώστε όταν όλο αυτό τελειώσει, να δείτε πραγματικά τον κόσμο με άλλα μάτια” λέει η ιατρός Ασπασία Αδαμοπούλου.

VIA

Όλη η επικαιρότητα