Ηλεία

Κορωνοϊος – Κρουαζιέρα: Οικονομικό πλήγμα για την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις αφίξεων και στο Κατάκολο

Σημαντικός αναμένεται να είναι ο οικονομικός αντίκτυπος για την περιοχή μας από την αναταραχή που παρατηρείται –λόγω κορωναιού- στο χώρο της κρουαζιέρας. Ήδη μεγάλες εταιρείες του χώρου πραγματοποιούν ακυρώσεις κρουαζιέρων, από τις οποίες δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστο το λιμάνι του Κατακόλου. Το μέγεθος του πλήγματος αναμένεται να αποτυπωθεί μέσα στα επόμενα 24ώρα όπου και θα οριστικοποιηθεί ποιες και πόσες από τις προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων του Απριλίου (κυρίως) θα ακυρωθούν…

Την αναστολή των προγραμματισμένων δρομολογίων κρουαζιέρας από τον Πειραιά έως και τα μέσα Μαΐου αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Celestyal Cruises όσο και η Viking. Σε αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να προβούν τουλάχιστον τρεις ακόμα εταιρείες, με τις δύο πρώτες να φέρονται πως έχουν ενημερώσει σχετικά τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Τα αυξημένα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και η απαγόρευση των πτήσεων από και προς τις ΗΠΑ που αποφάσισε ο Λευκός Οίκος αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την παύση των δρομολογίων τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, ήδη η ζήτηση είχε επηρεασθεί σημαντικά και οι ακυρώσεις κρατήσεων είχαν αρχίσει. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα επί κρουαζιερόπλοιων διεθνώς και οι σχετικές οδηγίες αποφυγής τέτοιων ταξιδιών προς τις μεγάλες ηλικίες από κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική, έχουν δράσει καταλυτικά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ας μην ξεχνάμε πως η κρουαζιέρα έχει ενοχοποιηθεί από τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της επιδημίας στην Κίνα για εκατοντάδες επιμολύνσεις επιβατών ανά τον πλανήτη, εξαιτίας των κλειστών χώρων των πλοίων και της μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων σε αυτούς. Η χειρότερη περίπτωση της επιδημίας μέχρι στιγμής στη θάλασσα έλαβε χώρα στις αρχές της κρίσης, στο «Diamond Princess», που μπήκε σε καραντίνα στην Ιαπωνία για τρεις εβδομάδες, καθώς περισσότεροι από 700 επιβάτες μολύνθηκαν και τέσσερις πέθαναν…

 

Τάκης Αντωνακόπουλος (Δήμαρχος Πύργου, πρόεδρος ΔΛΤΠ)

«Υπάρχουν προαναγγελίες ακυρώσεων για τον Απρίλιο. Είναι σίγουρο ότι η κρουαζιέρα θα πληγεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση το αναρτημένο πρόγραμμα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, έως τις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένες 144 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Στην αγορά αναμένεται ο αριθμός αυτός να μειωθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες, καθώς τα στοιχεία αναφέρουν πως η αναστολή των πλόων θα αποφασιστεί από διάφορες εταιρείες.

Από τη στιγμή που στην Ηλεία έχουμε 40 κρούσματα από τον κορωναιό και η Αττική 90, καταλαβαίνουμε ότι το πλήγμα στην περιοχή μας αναλογικά είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αναφέρομαι σε οικονομικό επίπεδο, δάνεια, κόκκινα δάνεια και άλλες πληρωμές με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι κάτοικοι και επιχειρήσεις της περιοχής μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η κρουαζιέρα στήριζε την τοπική οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Καταλαβαίνουμε εύκολα πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα αν οι ακυρώσεις είναι πολλές. Αν κανείς το συνδυάσει και με άλλες οικονομικές παραμέτρους που αφορούν στην Ηλεία γενικότερα, όπως η κακή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Καλούνται λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι –Κεντρικά- φορείς όλα αυτά να τα λάβουν σοβαρά υπ` όψιν τους και να μην βάζουν στην ίδια ζυγαριά την Ηλεία μαζί με άλλες περιοχές. Η ζημιά δεν είναι ίδια, δεν μπορεί να είναι ίδια και θα πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένα οικονομικά μέτρα ανακούφισης για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες.

Φυσικά η Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό και είναι αυτό που προέχει και αυτό που πρέπει να υπερασπιστούμε έτσι ώστε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας να ξεπεραστεί το πρόβλημα και οι επιπτώσεις ακόμα και στην κρουαζιέρα να είναι οι λιγότερο δυνατόν αρνητικές».

 

Παναγιώτης Φάκλαρης
(Τουριστικός Πράκτορας)

«Για τον Μάρτιο στο Κατάκολο, έως σήμερα (σ.σ. χθες), περιμένουμε μια κρουαζιέρα, το «Costa Victoria», στις 24 του μήνα. Για τον Απρίλιο, υπάρχουν προαναγγελίες ακυρώσεων που όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Προφανώς και θα υπάρξουν τροποποιήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αφίξεων, είναι το μόνο σίγουρο. Περισσότερα δεδομένα θα έχουμε μέσα στις επόμενες ημέρες».

 

«Φρατζής Κολόσακας»
(Πρόεδρος Τοπικής
Κοινότητας Κατακόλου)

«Εκείνο που προέχει είναι η Δημόσια Υγεία και το να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τον ιό. Χρειάζεται έλεγχος για να γίνουν όλα ασφαλή και το λιμάνι μας μαζί. Για την ασφάλεια και των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων κατοίκων. Ας χαθούνε και πέντε πλοία, υπάρχει θέμα Δημόσιας Υγείας και το καλύτερο θα είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Όλη η επικαιρότητα