Life Υγεία

Κορωνοϊός: Οκτώ συμβουλές για να καθαρίζουμε το σπίτι και να απαλλαγούμε από τον ιό

Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται, είναι μια καλή στιγμή να καταλάβουμε πώς η καθαριότητα μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση της νόσου και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης στο σπίτι

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων από το σάλιο ή άλλα σωματικά υγρά που κυκλοφορούν στον αέρα όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται.

Τα μολυσμένα αντικείμενα και οι επιφάνειες μπορούν επίσης να αποτελέσουν σημαντική πηγή μετάδοσης της νόσου, χωρίς, ωστόσο, να είναι απόλυτα σαφές πώς ακριβώς επηρεάζουν την εξάπλωσή της, με τους επιστήμονες να έχουν αναδείξει ήδη τον σημαντικό τους ρόλο σε παρόμοιους ιούς, όπως ο SARS και ο MERS.
Αν, λοιπόν, κάποιος από τους συγγενείς σας κινδυνεύει ή νοσεί ήδη από τον νέο κορωνοϊό, το καθάρισμα των επιφανειών μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Ποια η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης;

Χρήσιμος αποδεικνύεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στον καθαρισμό μιας επιφάνειας και την απολύμανσή της. Καθαρισμός σημαίνει η φυσική αφαίρεση της οργανικής ύλης, δηλαδή βακτηρίων και βρωμιάς, από τις επιφάνειες, ενώ η απολύμανση περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ουσιών που εξοντώνουν τα μικρόβια. Εν προκειμένω, ο καθαρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η οργανική ύλη μπορεί να καταστείλει ή να μειώσει την απολυμαντική ικανότητα του εκάστοτε χημικού προϊόντος.

Πόσο χρόνο επιβιώνει ο ιός στο σπίτι;

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το χρόνο που μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει στις επιφάνειες. Από τη στιγμή, όμως, που θεωρείται παρόμοιος με τους άλλους κορωνοϊούς που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς, είναι πιθανό να επιβιώνει κάποιες ώρες –έως και μέρες. Πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η επιφάνεια.

Τι μπορεί να μολυνθεί μέσα στο σπίτι;

Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται, και ειδικά όταν δεν καλύπτει το στόμα του, είναι πιθανό να μολύνει όσες επιφάνειες βρίσκονται κοντά του. Τα χέρια είναι η συχνότερη πηγή μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών από το ένα σημείο στο άλλο, επομένως όσα αντικείμενα αγγίζουμε συχνότερα, όπως το τηλεχειριστήριο, οι επιφάνειες της κουζίνες, κ.α., είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένα.

Τι να χρησιμοποιήσω για να καθαρίσω και πώς;

Ο κορωνοϊός έχει μια ιδιαίτερη δομή, ευάλωτη στο περιβάλλον. Τόσο η ζέστη όσο και τα απορρυπαντικά, όπως το κοινό σαπούνι, μπορούν να καταστείλουν τη δράση του.

Μολυσμένες επιφάνειες

Αν μια επιφάνεια μολυνθεί, ο καθαρισμός της με ένα κοινό απολυμαντικό είναι επαρκής. Να θυμάστε πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό οποιασδήποτε επιφάνειας (ή να χρησιμοποιείτε αλκοολούχα απολυμαντικά σπρέι ή μαντηλάκια) και να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.

Επιπλέον, σημαντικός είναι ο τρόπος που καθαρίζετε, καθώς πολλές φορές μπορεί να μολύνετε εκ νέου τις επιφάνειες. Ξεκινήστε από τη μία άκρη της επιφάνειας προς την άλλη, ακολουθώντας με το χέρι μια διαδρομή τύπου «S». Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο πανί, θυμηθείτε μετά να το πλύνετε και να το αφήσετε να στεγνώσει καλά.

Πιάτα και μαχαιροπίρουνα

Το πλυντήριο πιάτων είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερο λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας του νερού, αν, όμως, δεν διαθέτετε, το πλύσιμο με ζεστό νερό και απολυμαντικό είναι επαρκές.

Ρούχα και σεντόνια

Χρησιμοποιείστε την υψηλότερη θερμοκρασία που διαθέτει το πλυντήριο για να πλύνετε τα μολυσμένα ρούχα και βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει εντελώς. Σημειώνεται ότι τα ρούχα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορούν να πλυθούν μαζί αυτά υγιών ατόμων, θα πρέπει να θυμάστε, όμως, να αποφεύγετε το τίναγμά τους πριν από την πλύση, για να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης άλλων επιφανειών. Και βέβαια, πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με ενδεχομένως μολυσμένα ρούχα.

Τι κάνω αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος;

Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι το άτομο αυτό να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και κάποιος από την οικογένεια να αναλάβει αποκλειστικά τη φροντίδα του, Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το ιδανικό δωμάτιο για έναν ασθενή είναι το πιο απομακρυσμένο του σπιτιού, που χωρίζεται σαφώς από το υπόλοιπο σπίτι και έχει ξεχωριστό μπάνιο.

via

Όλη η επικαιρότητα