Κόσμος

Κορονοϊός – Πρώτος Βασιλικός θάνατος: Πέθανε η πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα

Ακούστε το άρθρο

Έφυγε από τη ζωή η πριγκίπισσα των Βουρβόνων – Πάρμα, Μαρία Τερέζα της Ισπανίας, νικημένη από τον κορονοϊό.

Η «κόκκινη πριγκίπισσα», όπως την αποκαλούσαν αρκετοί για τον ακτιβισμό και τις πολιτικές θέσεις της, πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Η πριγκίπισσα αρρώστησε πριν από εννιά ημέρες και διακομίσθηκε την Παρασκευή σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή.

Αυτή που της μετέδωσε τον ιό, ήταν η νοσοκόμα που φρόντιζε τις δύο αδερφές της, ενώ τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο μικρότερος αδελφός της, Πρίγκιπας Σίξτος Ερρίκος.

«Η αδελφή μας Μαρία Τερέσα έπεσε θύμα του κορονοϊού και πέθανε στο Παρίσι», έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook παρακαλώντας τους ακολούθους της σελίδας του να προσευχηθούν για την ανάπαυση της αδελφής του.

Μια μακρόχρονη υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών και των σοσιαλιστικών ιδεών, η Μαρία Τερέζα, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1933. Σπούδασε στην Γαλλία και ήταν πτυχιούχος και διακεκριμένη καθηγήτρια στη Σορβόννη του Παρισιού και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Ήταν επίσης πρώιμος υποστηρικτής του CIVIS (το ανοιχτό πανεπιστημιακό σύστημα που συνδέει σχολεία σε 8 ευρωπαϊκά έθνη) και γοητεύτηκε από το Ισλάμ, καθώς έγινε ειδική στην μελέτη του, ιδιαίτερα αναφορικά με την εφαρμογή του στα εξελισσόμενα δικαιώματα των γυναικών στα αραβικά έθνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα