Ηλεία Πολιτισμός

Κορυφαίοι δημιουργοί στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και την 18η Camera Zizanio

Ακούστε το άρθρο

Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεχώρισε από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, επεξεργάστηκε για πρώτη φορά προγράμματα για την κινηματογραφική παιδεία των νέων. Προγράμματα που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν και πλούταιναν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ενότητα School Cinema να αποτελεί σήμερα έναν από τους τρεις πυλώνες της διοργάνωσης με μια εξαιρετική δυναμική και φανατικούς φίλους.

Το School Cinema φροντίζει για την πολύπλευρη επιμόρφωση των ενηλίκων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών που θέλουν να εντάξουν την οπτικοακουστική διδασκαλία στο δικό τους εκπαιδευτικό έργο. Ειδικά σεμινάρια από επαγγελματίες κινηματογραφιστές αλλά και επιστήμονες ή εξειδικευμένους φορείς που αναλύουν διάφορα θέματα και βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν στην πολυδιάστατη ανάγνωση των κινηματογραφικών εικόνων για την καλύτερη αξιοποίησή τους στο σχολικό ή στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Στον Πύργο…

Λίλη Λαμπρέλλη: «Τα λαϊκά παραμύθια και η αφήγησή τους», Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, 15:30-17:30, Βιβλιοθήκη.

Τα λαϊκά παραμύθια -και ειδικά τα μαγικά- έχουν τη δύναμη να ξορκίζουν λογιών – λογιών φόβους, να μερεύουν, να δυναμώνουν, να «μεγαλώνουν». Αν ζωντανέψουν εντός των πυλών του σχολείου, μπορούν να ακολουθούν τα παιδιά σαν μαγικοί βοηθοί ως και το Λύκειο. Η μεγάλη τους χάρη: μιλάνε για το ανείπωτο, για κρυφές οδύνες και προτείνουν λύσεις ανάλαφρα, χωρίς διδακτισμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Θα προσεγγίσουμε τα θέματα: Τι είναι τα παραμύθια προφορικής παράδοσης; Σε ποιους απευθύνονται; Γιατί μπορούν να είναι θεραπευτικά; Με ποιους τρόπους ο γονιός, ο εκπαιδευτικός ή και οι ίδιοι οι μαθητές καλούνται να τα αφηγηθούν;

Γιώργος Μόσχος, Ματούλα Παπαδημητρίου: «Σχολικές συνελεύσεις και συμβούλια: Μαθαίνοντας στα παιδιά να συζητούν και να παίρνουν αποφάσεις σε ομάδες», Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, 15:00-18:00, Συνεδριακό Κέντρο ΠΕ Ηλείας.

Ήδη υλοποιήθηκαν τα σεμινάρια «Η κρυφή γοητεία του σκηνικού» (Αντώνης Χαλκιάς) και «Η αξιοποίηση των οπτικοακουστικών αρχείων στη μαθητική δημιουργία στον Πύργο» (Άλκηστης Πουλοπούλου και  Βασίλης Σουλικιάς).

Στην Αμαλιάδα…

Ο Αργύρης Θέος υλοποίησε σεμινάριο με θέμα «Το σκίτσο που γελά», η Ελένη Μίλτση για την «Εισαγωγή του animation στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» ενώ η Εύα Σπαθάρα θα υλοποιήσει σεμινάριο με θέμα «Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτικούς για τα φύλα», την Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου (15:00-18:00.)

Τι σημαίνει ένταξη και διάχυση της οπτικής του φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο οριζόντιο και κάθετο; Πώς ο κινηματογράφος μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση; Είναι  ερωτήματα που θα απαντήσουμε στη διάρκεια του συγκεκριμένου εργαστηρίου με απώτερο στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί ως προς την εισαγωγή  και αξιοποίηση της έμφυλης οπτικής στον τρόπο πρόσληψης, οργάνωσης και διδασκαλίας στα γνωστικά και διδακτικά αντικείμενα της ειδικότητάς τους.

Τα σεμινάρια φιλοξενήθηκαν στην Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας.

Στο Βαρθολομιό…

Η Ειρήνη Ανδριοπούλου υλοποίησε σεμινάριο με θέμα  «Η αξιοποίηση της ταινίας μικρού μήκους στην τάξη», στο  Μουσικό Γυμνάσιο.

Όλη η επικαιρότητα