Ηλεία

Κορυφή: Κάνουν τον σταυρό τους να βρέξει!

Ακούστε το άρθρο

Η Κορυφή απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Πύργου (σ.σ. διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου)… τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα από την πρωτεύουσα της Ηλείας!

Με μόλις 150 περίπου μόνιμους κατοίκους βρίσκεται σε υψόμετρο 297 μέτρων κι αν κάποιος την επισκεφθεί θα εντυπωσιαστεί από την θέα που θα αντικρίσει!

Σύμφωνα με την Βικιπέδια η ιστορία του χωριού χάνεται στο βάθος των χρόνων, το 1860 ονομαζόταν Μαγουλιανίτες καθώς κατοικούσαν βοσκοί που τους χειμερινούς μήνες κατέβαζαν τα ζώα τους από τα Μαγούλιανα ορεινής Γορτυνίας. Η επόμενη ονομασία του χωριού είναι Κουκουβίτσα. H ονομασία έχει σλάβικη ρίζα και στα ελληνικά σημαίνει καλή σκοπιά. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι το όνομα αυτό δόθηκε καθώς από τη θέση σκυλόβραχος και κάστρο μπορείς να εποπτεύσεις ολόκληρο των Ήλειο κάμπο. Την τελική του ονομασία, θα την λάβει το 1955 όπου θα μετονομαστεί σε Κορυφή. Αρχικά διοικητικά ανήκε στην Αμαλιάδα, αργότερα όμως μεταφέρθηκε στον Πύργο λόγο καλύτερης πρόσβασης…

Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων της Κορυφής ασχολείται με την καλλιέργεια σταφίδας, αμπελιών και ελιών και –σε μικρό ποσοστό- με την κτηνοτροφία. Η μη ύπαρξη αρδευτικού δικτύου, όμως, αφήνει τις καλλιέργειες τους –ουσιαστικά- στο έλεος… του καιρού!

Όπως οι ίδιοι τόνισαν στην ΠΑΤΡΙΣ «εμείς δεν ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας, αυτό συμβαίνει μόνο με την βροχή. Έχει να βρέξει εδώ και πολλούς μήνες κι αν δεν βρέξει σύντομα, θα καταστραφούμε οριστικά! Έχουμε ήδη πάθει μεγάλη ζημιά από την έλλειψη βροχοπτώσεων και τον καύσωνα κι αν δεν δούμε βροχή σύντομα θα μας αποτελειώσει! Να βρέξει για να γλυτώσουμε ότι μπορούμε…».

Παλιότερα γινόταν και Πανηγύρι το καλοκαίρι, πλέον όχι, αφού κι εδώ στην Κορυφή παρατηρείται το φαινόμενο της μείωσης και ταυτόχρονα της γήρανσης του μόνιμου πληθυσμού… «είμαστε περίπου 150 περίπου άτομα στο σύνολό. Από αυτούς οι νέοι, μέχρι τα 40 είναι περίπου 25 και σχεδόν 20 παιδιά. Εδώ και μερικά χρόνια έκλεισε το σχολείο και όσα είναι μαθητές πηγαίνουν σχολείο στο Βούναργο. Έρχεται λεωφορείο του ΚΤΕΛ και τα παίρνει αν και στην είσοδο του χωριού μας έχει γίνει καθίζηση κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους… είναι κάτι που πρέπει να αποκατασταθεί»… μας λένε με μια, μεγάλη είναι η αλήθεια δόση παραπόνου στον ήχο της φωνής τους.

«Ακόμα και οι αγροτικοί δρόμοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πολλοί αφήνουν τα αγροτικά τους αλλά και τα τρακτέρ τους πολύ μακριά από το χωράφι τους αφού για να φτάσουν ως εκεί θα πρέπει να τα “σπάσουν”!»…συμπληρώνουν σε ανάλογο ύφος.

Στην σύντομη συνάντηση που είχαμε μαζί τους την περασμένη Παρασκευή, οι κάτοικοι της Κορυφής μας εξήγησαν πως η ελπίδα για κάτι καλύτερο για το χωριό τους πηγάζει από μια πιθανή αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου-κάστρου που βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το χωριό τους… ειδάλλως ακόμα κι αυτοί που θέλουν να μείνουν και να κάνουν πράγματα για το χωριό τους –κι έτσι ν` αλλάξουν την «μοίρα» του- θα αναγκαστούν να φύγουν! Σε μια τέτοιο περίπτωση  το «σενάριο» για το μέλλον του χωριού θα φαντάζει ίδιο με αυτό πολλών άλλων σε όλη την Ελλάδα…

Δείτε Φωτογραφίες 

Όλη η επικαιρότητα